Нијемци критикују Хрвате због мијењања тока Саве

Њемачка национална телевизија АРД критиковала је, у прилогу објављеном у Интернет издању дневника, најновије планове Хрватских вода за проширење корита и дубине Саве, Неретве, Муре, Дрине и Дунава, повезујући их и с корупцијом, пренио је данас „Дојче веле”. Хрватска водопривреда планира да природне токове река претвори у униформисани канал, опасан камењем и обалоутврдама, навела је […]

понедељак, април 25, 2011 / 12:19

Њемачка национална телевизија АРД критиковала је, у прилогу објављеном у Интернет издању дневника, најновије планове Хрватских вода за проширење корита и дубине Саве, Неретве, Муре, Дрине и Дунава, повезујући их и с корупцијом, пренио је данас „Дојче веле”.

Хрватска водопривреда планира да природне токове река претвори у униформисани канал, опасан камењем и обалоутврдама, навела је АРД.

„У Европи практично више нема тако велике ријеке која је у свом средишту толико добро очувана као Сава”, изјавио је у 2,5-минутном прилогу директор Парка природе Лоњско поље Горан Гугућ.

„Али, Хрватска очигледно, ипак, полако жели да стигне до четвртог степена ријечног саобраћаја, а да би до тога дошла, корито Саве и њена дубина морали би да се повећају и прошире”.

АРД је објаснила да то значи проширивање око 400 километара природног тока Саве и Дунава, за шта „Хрватске воде” још чекају дозволу.

Ствар је у томе, напомиње Дојче веле, да би планови требало да буду одобрени прије него што Хрватска постане чланица ЕУ и „Савјета природе 2000”, пошто тада више не би смјела на овако бруталан начин да мијења заштићена природна подручја.

Њемачка телевизија истиче да слична судбина пријети и Неретви, Драви, Мури и Дунаву, а хрватске власти наводно планирају и копање канала који би требало да повеже Саву и Дунав, чиме би „Хрватска добила свој Суецки канал”.

Неки стручњаци, међутим, тврде да уопште нема потребе за рјечном пловидбом по Сави, као ни за проширење њеног корита, пошто је годишњи промет на тој ријеци свега 200 бродова.

Објашњење за ове планове изнео је, у прилогу њемачке државне телевизије, Тибор Микушка из Друштва за заштиту птица и околиша Хрватске, који је рекао да, упркос очигледној нерентабилности, власти планирају да у регулацију Саве инвестирају око 80 милиона евра, а касније још четири милиона годишње за трошкове одржавања.

„Ако мало боље погледате ко преиспитује те захтјеве, ко их провјерава, ко су ти вјештаци, видјећете да су то све људи који су на овај или онај начин повезани са Канцеларијом за воде. Стварно можемо рећи да је ријеч о корупцији у великом стилу, ја бих рекао – о криминалу”, рекао је Микушка. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *