Није то као код нас: У Кини основана нова странка

Присталице бившег високог функционера Комунистичке партије Кине Бо Силаја, који се налази у затвору због корупције, основале су политичку странку. Партија Џи Сијан, што у преводу значи "устав је врховна власт", основана је, како извори тврде, 6. новембра, три дана прије почетка једног од кључних састанака лидера Комунистичке партије посвећеног економским реформама. Како је у […]

недеља, 10 новембра, 2013 / 09:53

Присталице бившег високог функционера Комунистичке партије Кине Бо Силаја, који се налази у затвору због корупције, основале су политичку странку.

Партија Џи Сијан, што у преводу значи "устав је врховна власт", основана је, како извори тврде, 6. новембра, три дана прије почетка једног од кључних састанака лидера Комунистичке партије посвећеног економским реформама.

Како је у изјави Ројтерсу рекао Ванг Џенг, један од оснивача нове странке и професор међународне трговине на Институту за економију и менаџмент у Пекингу, Бо је именован за "доживотног предсједника".

"То није противзаконито по кинеском закону. Легално је и разумно", рекао је Ванг, не желећи да прецизира колико чланова има нова партија.

Други упућен извор, који је затражио да остане анониман, потврдио је те наводе.

Кинески устав гарантује слободу удруживања, говора и окупљања, што заправо не важи у пракси, а у уставу не постоји ставка којом се експлицитно забрањује или дозвољава основање политичких партија.

Бо, некада велика нада у највишим круговима Комунистичке партије, осуђен је на доживотну затворску казну у септембру због корупције и злоупотребе положаја.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор