Није шала: Дани(ј)ел Симић за Федералну новинску агенцију

БАЊА ЛУКА, 3. маја (ФЕНА) – Предсједник Удружења новинара Републике Српске Данијел Симић казао је поводом 3. маја, Међународног дана слободе медија, да су услови рада и живота новинара потпуно хетерогени и зависе највећим дијелом од послодавца те да услови на тржишту ‘срозавају’ вриједност школованог и искусног новинара по правилима професије.

понедељак, 3 маја, 2021 / 14:59

Текст: Алма Зукановић, Фото: Жељко Свитлица

  • Прво су због кресања трошкова отказе у редакцијама добијали лектори, а сада када је правопис никог не занима, новинари су принуђени да постају мултимедијални. Тако се често од новинара очекује да буде и продуцент и реализатор и фотограф и сниматељ и тон мајстор, па тек онда оно што је његова примарна дужност – казао је Симић за Фену.

Нагласио је да се положај новинара у БиХ пуно не разликује од положаја новинара у региону, изузев непостојања неких законских рјешења, попут оних о ауторским правима у Србији, гдје је рад фоторепортера и сниматеља заштићенији, односно олакшана је судска процедура приликом крађе ауторског дјела.

  • На положај новинара, а ту се прије свега мисли на социјални статус, више у посљедњој деценији утиче технолошки напредак, него однос друштва са посредницима између догађаја од интереса и јавности. Технички услови потпуним омасовљењем и појефтињењем чак и тзв. мобилног интернета, учинили су да свако мисли како може бити новинар и што је најбитније многи то и покушавају – истакао је Симић.

Међутим, тврди да то ништа није измијенило важност новинарске професије, јер су медији у условима опште корумпираности, посебно судске власти, још једино чега се политичари боје, посебно пред изборе.

У условима ширења заразне болести коронавируса, Симић наглашава да су новинари међу изложенијим категоријама готово једнако колико и полиција, здравство или просвјета.

  • Но, обзиром да је Удружење новинара Републике Српске у сарадњи са Удружењем новинара Србије организовало бесплатно вакцинисање за све медијске раднике у оба ентитета, што је наишло на прилично слаб одзив, изгледа да се новинари не боје толико коронавируса – закључио је Симић.