Није прао зубе, па га убио срчани удар…

Шпански научници раде на развоју паметне четкице за зубе која ће бити у стању препознати ране знакове одређених здравствених проблема и заправо спријечити преурањену смрт од срчаних болести.

уторак, 6 марта, 2018 / 00:07

Паметна четкица за зубе прикупља податке из пљувачке и прецизно идентификује промјене у организму које упућују на потенцијално затајење срца.

У Великој Британији се близу 200.000 људи годишње бори с посљедицама срчаног удара, од чега њих 70.000 умре.

"Уз информације о броју откуцаја срца, крвном притиску и уз биолошке узорке из пљувачке биће могуће спријечити развој опасних болести те пацијентима помоћи да воде рачуна о свом здрављу", рекао је кардиолог Алваро Марко дел Кастиљо који сарађује с тимом научника на изради такве четкице.

Дел Кастиљо вјерује да би нова паметна четкица за зубе могла детектовати опасност од потенцијалног затајења срца и њеног власника подстакнути да, у случају потребе консултује љекара, пише Индепендент.

Шпански љекар и његове колеге вјерују да ће, ако њихов изум заживи, коришћење такве модерне четкице постати рутинска метода захваљујући којој ће се свакодневно моћи добити важне информације о здравственом стању појединца.