Није било разговора о распоређивању НАТО снага у Бугарској

Бугарска није разговарала нити донијела било какву одлуку о евентуалном распоређивању трупа НАТО-а као одговор на гомилање руских снага у близини границе са Украјином, изјавио је бугарски премијер Кирил Петков.

среда, 22 децембра, 2021 / 16:57

Петков је коментарисао наводе које је касно синоћ у објави на "Фејсбуку" изнио министар одбране Стефан Јанев да Бугарској није потребно појачано војно присуство НАТО-а и да би дебата о томе могла повећати тензије у региону.

"О тој теми се није разговарало ни у Влади, ни са неким од наших НАТО партнера. Министар одбране има своје лично мишљење, што никако није формални став наше владе", рекао је Петков новинарима.

Он је истакао да је био врло јасан да ће Бугарска бити активна чланица Европске уније и НАТО-а и да ће таква врста одлука бити усаглашена.

Петков је нагласио да би Бугарска, која је ушла у НАТО 2004. године, више вољела да види више дипломатије и мирних рјешења, а мање војних разговора о безбједности источног крила ЕУ и НАТО.

Он је одбио да изнесее свој лични став о том питању и рекао је да ће свака одлука бити донесена након детаљне анализе за и против и након разговора са западним савезницима Бугарске.

"Што је мање фокус на војном потенцијалу, а више на дипломатском, то боље за Бугарску", додао је Петков.Оставите одговор