Нигдје Срба: Хрватска добила владу свог Милана Панића

Хрватска је добила нову Владу послије више од два мјесеца од парламентарних избора. Нову Владу премијера Тихомира Орешковића касно синоћ подржала је већина посланика у Сабору Хрватске. Орешковићев кабинет има 20 министара, од којих су три жене. Потпредсједници владе су лидери ХДЗ-а Томислав Карамарко и коалиције "Мост" Божо Петров, с тим да Карамарко има овлаштења […]

петак, 22 јануара, 2016 / 23:39

Хрватска је добила нову Владу послије више од два мјесеца од парламентарних избора.

Нову Владу премијера Тихомира Орешковића касно синоћ подржала је већина посланика у Сабору Хрватске.

Орешковићев кабинет има 20 министара, од којих су три жене.

Потпредсједници владе су лидери ХДЗ-а Томислав Карамарко и коалиције "Мост" Божо Петров, с тим да Карамарко има овлаштења замјеника премијера.

За министра финансија изабран је Здравко Марић, привреде Томислав Паненић /"Мост"/, спољних и европских послова Миро Ковач /ХДЗ/, а регионалног развоја и фондова ЕУ Томислав Толушић.

Министар одбране је Јосип Буљевић /ХДЗ/, унутрашњих послова Владо Орепић /"Мост"/, а министар задужен за ратне ветеране је Мијо Црноја /ХДЗ/.

Министар културе је Златко Хасанбеговић, правосуђа Анте Шпрље, управе Дубравка Јурлина Алибеговић, предузетништа и заната Дарко Хорват, рада и социјалне заштите Нада Шикић, а поморства и саобраћаја Олег Бутковић, преносе хрватски медији.

Министарство пољопривреде водиће Давор Ромић, туризма Антон Климан, заштите и животне средине Славен Добровић, грађевинарства и просторног уређења Ловро Кушчевић.

За министра здравља изабран је Дарио Накић, науке и образовања Предраг Шустар, а социјалне политике и младих Бернардица Јуретић.

Уочи гласања од подршке Влади одустао је креатор економског програма "Моста" Иван Ловриновић који је рекао да је "Мостов" програм преправљен до непрепознатљивости и да се осјећа изиграним.

Представљајући програм Владе, Орешковић је као главне циљеве истакао побољшање економских и друштвених прилика, као и подизања животног стандарда грађана.

Послије четири године владе коалиције лијевог центра изгласавањем нове Владе на власт се вратио десни центар на челу са ХДЗ-ом.