Дани(ј)ел Симић

Ни вамо, ни тамо

У протеклих шест година имао сам част да моје име повезују са јединим ћириличним порталом западно од Дрине.

среда, 1 априла, 2015 / 12:02

У поноћ између 31.03. и 01.04.2009. године, Фронтал је завршио са тестним и почео емитовати јаван сигнал, доступан свима у посједу рачунара и везе са планетарном мрежом. Адресу www.frontal.rs смо превели на ћирилицу као Фронтал.РС, да би нагласили како ћемо иступати из дотадашњег медијског мејнстрима. Прије свега у афирмативном односу према Републици Српској, као најважнијем гаранту мира у Дејтонској Долини Плача.

С друге стране, требало је у сред агресивне руље медијских медиокритета, немилице напумпаваних доларима за развој демократије украјинско-латиноамеричког типа, јасно послати поруку да ми нијесмо уточиште насилних или криптоклерикалних идеологија. Не због невладинићких медија (који су одреда сви такви), већ због етикета које у извјештајима својим послодавцима бацају на нас од самог почетка, а које онда привлаче такав тип хуманоида на нашу адресу.

.СРБ

Наша адреса је од Савиндана 2012. и Фронтал.СРБ. Техничко испуњење пражеље да будемо потпуно ћирилични портал и мисије да укажемо како је служење ћирилицом у сајберсвијету најчешће одраз вишег степена информатичке писмености од оне срамотно већинске, ошишане латинице. Од тада постоје и размимоилажења шта да се ради са традиционалним Фронтал.РС? Да његовим прерастањем у оно што би од почетка користили да је било могуће, неко не помисли да смо од тог трена "на продају".

Били смо и остаћемо најлибералније гласило западно од Дрине, које традицију и народ из којег потиче не сматра каменом о врату, већ чврстим и постојаним темељем за изградњу духовног окружења достојног слободномислећег човјека. У таквим наканама тешко је избјећи воњ патетике, али Фронтал је више него једном у протеклих шест година доказао да је у питању идеолошка дружина, а не интересна групација повезана новцем.

Ми нијесмо нечија медијска испостава, нити смо политичка партија. Већи су изгледи да би постали ово друго, него што би допустили да нам неко наређује шта ћемо писати. Ипак, уколико икада будемо намјеравали да се пристрасно бавимо политиком, лично јамчим да ће сви посјетиоци Фронтал.СРБ бити упозорени на такву промјену агенде.

Ако ме икада било срамота ичега везано за Фронтал, то је када би ме неко драг назвао са уводном фразом "не могу да вјерујем да сте то објавили", или "од вас се томе никад не бих надао". Убрзо се испостави да је спорни чланак латиницом, те да не може имати никакве везе са Фронталом, осим што неко нелегално користи ћирилични логотип са печата УГ "Фронтал" Бања Лука. Онда се смијемо и сажаљевамо те људе, који кроз лажно представљање покушавају, ваљда, преварити неког наивног оглашивача шлепајући се на наш минули рад, или добити финансијску награду за антисрпско дјеловање против Фронтал.СРБ. Од оних који већ такве работе плаћају…

Шиљак и Свитац

На насловној фотографији сам са Марком Шикуљаком и Жељком Свитлицом. С лијева на десно. Као и сваке године, када обљетницу прослављамо радно, ја као оснивач могу обећати само да ће Фронтал постојати и даље. И то искључиво зато, што су ова двојица и даље са мном у истом кадру. Фронтал.СРБ је појам који се састоји од пуно имена, на много мјеста у простору и без икакве накнаде, али нико од њих се неће љутити што сам сад издвојио кодна имена: Шиљак и Свитац.

Фронтал је због њих оно што јесте. Или краће: Фронтал због њих јесте.

На њихов захтјев и пишем ово сада. Кажу, додијаше им људи са питањима што ријетко пишем. Мада то није истина. Пишем, али не објављујем. Колумне. Но, како је ово нека врста шестогодишњег сабирања утисака и наговјештавања планова, свечано обећавам да ћу већ сљедеће сриједе на истом мјесту образложити и зашто. Ако неког буде занимало, онда ћу наставити и идуће сриједе.

Сриједа је моја

Од још неких јавно битних обећања, ТВРДИМ да ћемо кроз који дан промијенити длаку, али не и ћуд. Уз тактичко-техничка побољшања, поново ћемо послати позив за централизовану размјену мисли преко нашег ћириличног софтвера. За све оне који "имају и умију шта рећи".

Циљ је развити мисао да за писање на Фронталу није неопходно да будете клонирани истомишљеници, већ да је недотупавно ако као слободни људи не идемо на изградњу минимума заједничког интереса, који нас и чини тако успјешним друштвеним бићима у односу на остатак биологије.

Шеста година нити је округла, нити округлом близу, па некако најбоље и осликава нашу уређивачку политику која је ни ‘вамо, ни тамо – већ на унапријед јасно одређеном мјесту. Према којем се други могу са сигурношћу оријентисати. Ако ништа друго.

У посљедње вријеме се покушавам ограничити на количину слова која се да прочитати одмах и у цјелини, па у име такве форме завршавам шесту, тамо гдје почиње седма година Фронтала.

Честитам свима, којима овај рођендан значи.0 КОМЕНТАРА

 1. Срећан рођендан!

  Није исто као прије, ни ја нисам у прилици да свакодневно коментаришем (знам да недостајем људима и да вам је баш тешко без мене 😀 ), осим мене недостаје још доста Фронталоваца који су из ових или оних разлога престали да пишу, нажалост, али Фронтал треба да постоји. На многаја љета!

  Поздрав свима!

 2. Nisi loš Simiću samo moraš naći načina da obuzdaš armiju KARALIZAČA da bi ovo mogao da izjaviš:

  „Били смо и остаћемо најлибералније гласило западно од Дрине, које традицију и народ из којег потиче не сматра каменом о врату, већ чврстим и постојаним темељем за изградњу духовног окружења достојног слободномислећег човјека. „

  i

  „Циљ је развити мисао да за писање на Фронталу није неопходно да будете клонирани истомишљеници, већ да је недотупавно ако као слободни људи не идемо на изградњу минимума заједничког интереса, који нас и чини тако успјешним друштвеним бићима у односу на остатак биологије.“

 3. „Били смо и остаћемо најлибералније гласило западно од Дрине, које традицију и народ из којег потиче не сматра каменом о врату…“
  Ово сам одувијек највише цијенио у Симићевом раду.
  На многаја љета!

 4. Искрено, Фронтал је раније био много бољи.

  Један од препознарљивих символа Фронтала су били колумнисти и коемнтатори. Готово да је нестало и једних и других.

  Умјести њих појавиле су се паролџије, деструктивци, недуховите сподобе, искомплексирани блећци, незналице, пропалице…

  Прије извјесног времена сам упозоравао да неки злоупотребљавају овај портал.

  Али то је већ уредничка политика и у њу се нећу мијешати.

  Једин обих предложио да ћирилица буде обавезна за све коментаторе. Једоставно, ако коментар није на ћирилици, да се аутоматски брише.

  Имали смо појаве да на Фронталу постоје толики мрзитељи ћирилице да су умјесто цопи-пасте, прекуцавали дугачке текстове на ћирилици које су жељели цитирати. То је болесно и болеснике треба лијечити. А лијек је да се објављују само ћирилични коментари.

 5. Срећан рођендан и да бар још оволико поживите! 😀

  Симо П. Ороз, 01.04.2015. 18:07:10 [146257]

  „Једин обих предложио да ћирилица буде обавезна за све коментаторе. Једоставно, ако коментар није на ћирилици, да се аутоматски брише.”

  На тај начин 1) одвраћаш људе који неће да пишу на ћирилици од коментарисања, што увелике ограничава дискусију, 2) код истих се развија (још већа) аверзија према ћирилици и 3) негирањем латинице као српског писма дајеш кредибилитет свакоме ко указивањем на кориштење различитих писама „доказује” да су хрватски и босански/бошњачки језици различити од српског. Онда ће за сто година да се тврди како опус тог и тог, иначе српског писца не припада српској културној баштини, већ хрватској или бошњачкој, будући да је исти писао на латиници.

 6. Од свега побројаног,истина је да сте ћирилични портали и да трајете 6 година.

  Искакање из „мејнстрим“ простора и није ваше обележје,ионако 90% ствари преносите из тих медија,били они опозициони или позициони.Разлика је у наслову и евентуално фотографији, селективно преносите колумне „мејнстрим“ блогера…либерални нисте (осим у политици коментарисања,па докле вас је то довело),напротив,врло сте конзервативни.

  Нико се не стиди традиције свог народа,али народ сам себи представља камен око врата…рећи да морамо да се мењамо за наше добро није напад на народ.Као ни ове речи на Фронтал.

  Слободомислећи човек?На том пољу тек треба да се напредује,како сам рекао преносите садржај медија који нису такви.Овде,нажалост и то је највеће лично изневерено оекивање Фронтала,није било „слободомислећих“ текстова који би са сложеним приступом и непристрасним анализама разматрало политичке потезе.

  Сретан Вам рођендан у нади да ћете постати оно што сте наумили.

 7. A što se tiče uređivačke politike, nadam se da se u narednim godinama neće ponavljati greške poput onih sa prenošenjem tekstova ubleha kao što su Karganović i onaj hvatač severininih sisa.
  Moja jedina velika zamjerka je vezana za svrstavanje uz ruske okupatore Krajine i proglašavanje ličnošću godine ruskog plaćenika na teritoriju druge države.
  Čak i ako se namjerno pravi opozicija dominantnom tonu izvještavanja, barem mi, koji ne poznajemo dovoljno ondašnje prilike, niti poznajemo ukrajinski i ruski jezik, u tom sukobu ne bi smjeli dozvoliti da nam dobropoznati Bokan bude osnovni izvor informacija.