Ни Руса ни Иранаца на бањолучком аеродрому

Након успјешног посла са Рајан Ером који је отворио четири линије из Бање Луке, у Аеродромима Републике Српске су напрасно почели да се разбацују најавама и обећањима без покрића.

четвртак, 8 августа, 2019 / 11:35

Једна од тих најава била је прича о успостављању авио линије за Москву, док се чини да је и за њих била изненађујућа најава летова за Техеран.

Како Фронтал сазнаје, најава о летовима за Москву је у старту била "мртворођенче", јер за то ниједан авио-превозник из Русије није видио ни најмање економског интереса. Без покрића огромних трошкова из буџета Српске линије неће бити, а раније искуство говори да су такве линије без економске оправданости уз буџетску подршку без изузетка чист промашај. Стога је занимљивије због чега је управа аеродрома ту конструкцију одржавала као "активну". Према ријечима директора аеродрома из јуна, и даље "преговарају".

Са друге стране, најава да ће до аеродрома у Маховљанима летјети авион иранског превозника Махан Ер у управи називају "дезинформацијом која не допринови рејтингу и развоју овдашњег авио-саобраћаја".

Махан Ер, највећи приватни ирански авио-превозник је на свом сајту већ једно вријеме у понуди имао линију за Бању Луку, а из Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ потврдили су да су 21. маја издали дозволу иранској компанији.

Она је до 2018. имала линију за Београд, када је Србија након кратког периода безвизног режима, вратила визе грађанима Ирана. Чак и из БиХ су стизале притужбе да Иранци користе Београд да се након слијетања у Србију илегално пребаце у ЕУ и траже азил.

Други интерес за ту линију су кинески туристи, којима за посјету Србији и БиХ не требају визе. И сам министар саобраћаја Неђо Трнинић, затечен најавом о плановима Махан Ера, наговјештавао је неке кинеске туристе.

– Није спорно да су постојале иницијативе одређених ту­р-оператора да буду успостављени летови између Кине и Бање Луке, а Техеран би у том случају био техничка подршка, за сипање горива, али то није још договорено – истакао је Трнинић за Глас Српске.

Оно што је занимљиво јесте да Махан Ер није одустао од Балкана, па је поново најавио отварање линије за Београд, и на свом сајту продаје карте за главни град Србије, као што је у једном тренутку продавао за Бању Луку. Сајтови који се баве авио саобраћајем напомињу да Махан Ер има 15 линија ка 4 одредишта у Кини, те наглашавају могућност да се повећа број кинеских туриста преко Ирана.

Како било, чини се да је могућност да се из Бање Луке лети за Техеран и Москву подједнака, и равна нули, али из овдашњег аеродрома на то реагују другачије. Док најаве летова за Техеран сами демантују, најаве о Москви вјештачки одржавају у животу.