Ни империјализам није џабе: Милијарду долара за забрану лета у Либији

ВАШИНГТОН – Аналитичари упозоравају да би спровођење зоне забрањених летова изнад Либије могло да кошђа западне савезнике више од милијарду долара мјесечно, уколико потраје неколико мјесеци. Према ријечима аналитичара из америчког Центра за стратешке и буџетске процјене Зака Купера, првобитни трошкови уклањања противваздушне одбране либијског лидера Моамера Гадафија, највјероватније, износе од 400 до 800 милиона […]

среда, 23 марта, 2011 / 13:40

ВАШИНГТОН – Аналитичари упозоравају да би спровођење зоне забрањених летова изнад Либије могло да кошђа западне савезнике више од милијарду долара мјесечно, уколико потраје неколико мјесеци.

Према ријечима аналитичара из америчког Центра за стратешке и буџетске процјене Зака Купера, првобитни трошкови уклањања противваздушне одбране либијског лидера Моамера Гадафија, највјероватније, износе од 400 до 800 милиона долара.

Он је процијенио да ће трошкови патролирања зоном забрањеног лета износити од 30 до 100 милиона долара седмично.

Америчка војска нема званичне податке о трошковима операције, која траје мање од седам дана. Поређења ради, трошкови рата у Авганистану мјесечно износе више од девет милијарди долара.

Поједини посланици у америчким парламентима и критичари одлуке предсједника Барака Обаме да се САД придруже савезницима у бомбардовању Либије сматрају да то Америка себи не може да приушти у вријеме када Конгрес покушава да се избори са смањењем трошкова и буџетским дефицитом од 1,48 трилиона долара.

Пентагон је већ најавио планове за смањење буџета за одбрану за 78 милијарди долара у наредних пет година.