Нездрав живот узрок канцерогених обољења

Број нових случајева рака у свијету повећан је за 20 одсто у посљедњих десет година, дјелимично због нездраве исхране, недовољно физичких активности и гојазности, саопштио је Свјетски центар за истраживања о канцеру. У извјештају се наглашава да је могуће спријечити скоро четвртину од 12 милиона нових случајева годишње, преноси Би-Би-Си. Центар наводи да је 2,8 […]

среда, септембар 7, 2011 / 16:20

Број нових случајева рака у свијету повећан је за 20 одсто у посљедњих десет година, дјелимично због нездраве исхране, недовољно физичких активности и гојазности, саопштио је Свјетски центар за истраживања о канцеру.

У извјештају се наглашава да је могуће спријечити скоро четвртину од 12 милиона нових случајева годишње, преноси Би-Би-Си.

Центар наводи да је 2,8 милиона нових случајева рака повезано са нездравим животним навикама, те да се у наредној деценији очекује драматичан раст ове бројке.

Професор Мартин Висман, медицински и научни савјетник овог центра, рекао је да су случајеви рака учестали због тога што је свјетско становништво у просјеку све старије, али и због промјена животних навика.

"Државе постају све више урбанизоване и подложније болестима запада. Није ријеч само о канцеру, него и о болестима срца, дијабетису, гојазности и болестима плућа", рекао је Висман.

Он је оцијенио да су телевизијски маркетинг и цијене хране фактори који одвраћају људе од усвајања здравих животних навика.

Касније овог мјесеца, под окриљем УН биће одржан састанак о незаразним болестима, попут рака, срчаних обољења и дијабетиса.

Професор Висман рекао је да овај самит "нуди прилику да се на међународном нивоу размотре питања јавног здравља".Оставите одговор