Независност у пракси: Законодавна Каталонија, одбацила врховну судску власт Шпаније

Каталонски парламент изгласао је данас одлуку којом је одбачена пресуда Врховног суда Шпаније, а којом се с јавних функција суспендирају бивши каталонски лидер Карлес Пуђдемон и још пет сепаратистичких политичара.

среда, 3 октобра, 2018 / 11:51

Парламент је подржао и приједлог да шесторо чланова парламента који су или побјегли из Шпаније или су у затвору, могу да пренесу своје гласачко право на члана странке, што је, како је наводи Реутерс, нови застој у односима Каталоније с Мадридом.

Шпански Врховни суд у јулу је одлучио да с јавних функција уклони Пуђдемона и друге сепаратистичке политичаре због њихове улоге у организирању референдума о независности 1. октобра 2017. године.

Широм Каталоније јучер у подне су грађани одржали минут шутње како би обиљежили годишњицу од референдума, а у центру Барцелоне се окупило на десетине хиљада Каталонаца у знак обиљежавања прве годишњице референдума о независности.

Демонстранти су, накратко, покушали да блокирају путеве и пруге у том сјевероисточном региону Шпаније.

Шпански премијер Педро Санчез залаже се за дијалог о будућности Каталоније, али је искључио било какав корак у правцу независности.