Невладинићки рачун на прсте: САД разматрају буџет од 1,4 хиљада милијарди долара

Челници Представничког дома Конгреса САД-а представили су федерални пакет буџетске потрошње за 2020. годину у износу од 1,4 билиона (хиљада милијарди) долара уз неуобичајено велико оптерећ́ење ставки које су додате у посљедњи час.

уторак, 17 децембра, 2019 / 13:26

Гласање у Представничком дому заказано је за данас о свеобухватном Закону о буџету на 2.313 страница.

Буџет би требало да предсједнику Доналду Трампу омогућ́и финансирање изградње ограде на граници Сједињених Држава и Мексика.

Предлог закона садржи ставке које одражавају однос снага у Вашингтону, нудећ́и посланицима много шта да гласају и за, и против.

Није сигурно да ћ́е Трамп потписати закон о буџету јер прекидом финансирања може да блокира федералне власти борећи се и тиме против процедуре покренуте за његово смијењивање, коју воде опозиционе Демократе, већина у Представничком дому.

Пензионисани рудари угља и синдикални противници пореза из доба Обаме на скупе врсте здравственог осигурања имају велике буџетске добитке из преговора лидера Конгреса и Бијеле кућ́е током викенда.

Закон о буџету би подигао узраст за куповину дуванских производа са 18 на 21 годину и дао пословне погодности финансирању извоза, осигурању од поплава и имигрантским радницима.

Списак додатака предлогу буџета порастао је током викенда и обухватио трајно укидање пореза на скупе пакете здравственог осигурања и финансирање здравствене заштите и пензија за око 100.000 пензионисаних чланова синдиката рудара угља чијем пензионом фонду којима пријети неликвидност.

Порез на медицинске производе и планове здравственог осигурања би се трајно укинуо.

Дефицит федералног буџетског пакета би порастао – скоро 400 милијарди долара током 10 година како би се укинула три такозвана пореза "Обамакера" уз пратећ́и пакет да би се продужило неколико повољних пореских олакшица о којима се још преговара.

Порези из ере Обаме раније су само у начелу суспендовани. Закони о томе су ублажени одредбама које одражавају подијељену моћ́ у Вашингтону.

Републиканци су одржали статус кво у неколико битки о побачају и о финансирању Трамповог пограничног зида. Демократе које контролишу Представнички дом су успјеле да издејствују 3,1 одсто повишице за савезне цивилне службенике и прву рату финансирања истраживања о насиљу изазваном оружјем послије више од двије деценије противљења лобију љубитеља наоружавања грађана.

Свеобухватан закон о буџету, у два пакета – у политичке и тактичке сврхе, дио је великог коначног овогодишњег налета закона који ове седмице пролази Конгрес упркос огорченим страначким подјелама и процедури за смјењивање Трампа. У четвртак је гласање о новој верзији Сјеверноамеричког споразума о слободној трговини, док Сенат ускоро спрема да пошаље Трампу годишњи закон о одбрамбеној политици.

Језгро трошкова буџетског пакет-закона састоји се од 12 годишњих закона о издвајањима агенција које Конгрес доноси сваке године. Тиме се испуњава двостраначки оквир утврђен јула о повећању потрошње федералних служби за наредне двије године од око 100 милијарди долара, умјесто аутоматског смањења потрошње која би оштро смањило буџет Пентагона и других служби.

Додаци буџету укључују разне одредбе које су у Вашингтону тражили пословни и раднички интереси и њихови лобисти.

У пословном дијелу је седмогодишње продужење закона о Експорт-импорт банци која помаже финансирање трансакција у користи америчких извозника, као и обнова владиног програма осигурања од тероризма. Финансијски проблематични државни програм осигурања од поплава продужио би се до септембра, као и неколико визних програма и за квалификоване и сезонске раднике.

Демократе који контролишу Представнички дом освојиле су већ́а средства за образовање у раном дјетињству и разне друге домаћ́е програме. Они су такође освојили већ́а средства програм здравствене заштите "Медикаид" за сиромашни Порторико који се бори да се опорави од разроног урагана и економског пада.

Док Републиканци славе повећање расхода за одбрану, а Демократе за домаћ́е програме, већ́ина одредби закона о буџетској потрошњи ужива подршку обје странке, укључујућ́и повећ́ања расхода за медицинска истраживања, борбу против епидемије опиоида и помоћ́ породицама и за бригу о дјеци уз субвенције програмима савезних држава.

Демократе су осигурале и 425 милиона долара за савезне државе да надограде своје изборне системе, а појачале су буџет за попис становништва за 1,4 милијарде долара више од Трамповог захтјева. Освојили су мања повећ́ања за Агенцију за заштиту животне средине, програме обновљивих извора енергије и приступачно становање.

"Повећавамо средства за приоритете који ћ́е нашу земљу учинити сигурнијом и јачом и помоћ́и марљивим породицама да напредују", рекла је предсједавајућ́а једног одбора Нита Лови.

Исход у најновијем поглављу дугогодишње битке око Трамповог граничног зида је да се за то да још 1,4 милијарде долара, колико и ове године, уз очување Трампове могућности да за то користи и неке друге буџетске ставке и тиме неколико пута повећ́а тај износ.

То је ударац за либералне противнике зида, али прихватљив компромис за прагматично оријентисане демократе које су жељеле да с друге страбе добију 27 милијарди долара повећ́ања за домаћ́е програме.

Будућ́и да десетине Демократа могу гласати против пограничног зида, те је, да би се то надокнадило, новац за то повезан са скоро 700 милијарди долара буџета Пентагона што гарантује да ћ́е добити потребне додатне гласове Републиканаца.Оставите одговор