Невјероватно: МУП РС није написао „Амбер Алерт“ на енглеском

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је, почетком септембра ове године, потписало Меморандум о разумијевању са међународном организацијом „АМБЕР Алерт“ Европа. Ова организација, чији је основни циљ спашавање живота дјеце која су нестала у Европи, сада броји 29 чланова из 21 државе.

среда, октобар 3, 2018 / 12:48

(Ово је вијест, у односу на досадашњу праксу у писању саопштења МУП РС, најблаже речено изненађује. Не иде под таг Латиничење, већ Азбуковаскрсеније. Значи комотно се може написати страни појам на српском језику и писму, а да се не деси ништа. Неће бити земљотреса, поплаве, олује, нити ико има права да каже како је то нешто лоше. Напротив, овако се поштује свој језик и писмо, од стране институција које то прве треба да чувају.)

Осим што је постала члан ове организације, Управа криминалистичке полиције Републике Српске постала је дио Мреже полицијских експерата за област нестале дјеце, а која дјелује у оквиру ,,АМБЕР Алерт“ Европа. Тренутно је у мрежу укључено преко 50 професионалаца из 18 различитих земаља. Оснивач и предсједавајући ове организације, Френк Хоен, изјавио је да ће полицијски службеници из Републике Српске раду Мреже допринијети сетом јединствених компетенција и искустава, који у великој мјери могу бити корисни у потрази за несталом дјецом у Европи.

Организација „Амбер Алерт“ Европа наглашава важност система за узбуну на државном нивоу који се покреће након нестанка дјетета, а за које постоји сумња да му је угрожен живот или здравље. Наиме, овакви системи на државном нивоу повезују грађане са органима спровођења закона, када полиција сматра да јавност може помоћи да се пронађе нестало дијете. Слика и опис дјетета, те информације о томе гдје је посљедњи пут виђено, одмах се представљају јавности широм Европе путем медија као и других канала за комуникацију.

Кроз дјеловање Мреже полицијских експерата, ,,АМБЕР Алерт“ Европа омогућава сарадњу и размјену информација између експерата у области спровођења закона широм Европе. Осим прекограничне сарадње, Мрежа обезбјеђује обуке за органе спровођења закона о поступању у случајевима нестале дјеце.

Циљеви ,,АМБЕР Алерт“ Европа подржало је 465 чланова Европског парламента, што је, од 2011. године када је усвојена, чини писаном декларацијом са највише гласова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *