Невјерица: Један културни догађај финансиран од државе Српске, а да је писан азбуком!!!

Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић свечано ће
отворити 01.06.2019. године у 19.3 часова Театар фест "Петар Кочић" у Народном
позоришту Републике Српске у Бањој Луци.

субота, 1 јуна, 2019 / 10:26

Овогодишњи, XXII Театар фест "Петар Кочић", који се одржава од 1 до 8 јуна, под слоганом "Историја и легенда", свечано ће бити отворен премијером представе "Школа за жене", настале по истоименом комаду Жана Батиста Поклена Молијера, у режији Ђурђе Тешић
и извођењу ансамбла Народног позоришта Републике Српске.

01.06.
субота XXII Театар фест "Петар Кочић" 2019
(Од 1. до 8. јуна)
ОТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА
ШКОЛА ЗА ЖЕНЕ,
премијера (20.00 часова)
Аутор: Ж. Б. П. Молијер
Режија: Ђурђа Тешић

Народно позориште Републике Српске XXII Театар фест "Петар Кочић" 2019
(Од 1. до 8. јуна)
III Међународни фестивал монодраме младог глумца
(Од 2. до 7. јуна) Улаз слободан!

02.06.
недјеља МАЛОГРАЂАНИ
(20.00 часова)
Аутор: Максим Горки
Режија: Владимир Туманов
Драмски театар на Васиљевском Ја Исадора
ауторски пројекат Кристине Шиканић, Академија умјетности, Бања Лука,
игра Кристина Шиканић.
(18.30 часова)

03.06.
понедјељак РАСЛО МИ ЈЕ БАДЕМ ДРВО
(20.00 часова)
Аутор: Живојин Павловић
Режија: Милена Павловић Чучиловић
Београдско драмско позориште  Има нека тајна веза
Душка Трифуновића и Милана Димића, Академија умјетности, Бања Лука,
игра Милан Димић.
(18.30 часова)

04.06.
уторак ТАРТИФ
(20.00 часова)
Аутор: Ж. Б. П. Молијер / Игор ВукТорбица
Режија: Игор Вук Торбица
Српско народно позориште и Народно позориште Сомбор Нисам била овде
Неде Гојковић, у режији Мине Ћирић, Факултет драмских уметности Београд,
игра Татјана Димитријевић
(18.30 часова)

05.06.
сриједа НАРОДНИ ПОСЛАНИК(20.00 часова)
Аутор: Бранислав Нушић
Режија: Ален Муратовић
Oxygen Production и БКЦ
Робијаш
Ахмеда Мурадбеговића, драматизација и режија Муниб Милинкић, Зеница,
игра Адем Смаилхоџић.
(18.30 часова)

06.06.
четвртак ГОВОРИ ГЛАСНИЈЕ!
(20.00 часова)
Аутор: Бобо Јелчић
Режија: Бобо Јелчић
Сатиричко казалиште Керемпух
Песник за песнике
Момчилa Настасијевићa, НАС Театар,
Горњи Милановац,
игра Иван Перковић.
(18.30 часова)

07.06.
петак У ЧИЈЕ ИМЕ
(20.00 часова)
Аутор: Александар Михаиловић
Режија: Милан Караџић
Народно позориште Ниш   Пометња питомцa
Терлеса Роберта Музила, у драматизацији Васка Раичевића и режији Зорана Ракочевића, АТАК Подгорица, игра Марко Тодоровић.
(18.30 часова)

08.06.
субота ЦИГАНСКИ КАБАРЕ
(20.00 часова)
Љиљана Стјепановић
ЗАТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА
09.06.
недјеља

10.06.
понедјељак СУДБИНА УМЕТНИКА
Вече руске музике и поезије Шон Гренан
КАКО ЗАСМИЈАТИ БОГА

11.06.
уторак Небојша Ромчевић
КАРОЛИНА НОЈБЕР

12.06.
сриједа Фјодор М. Достојевски
ЗЛОЧИН И КАЗНА

13.06.
четвртак Ж. Б. П. Молијер
ШКОЛА ЗА ЖЕНЕ

14.06.
петак Иво Брешан
ПРЕДСТАВА ХАМЛЕТА У СЕЛУ МРДУША ДОЊА

15.06.
субота Жељко Стјепановић
НАШИ ДАНИ

Народно позориште Републике Српске задржава право измјене репертоара!5 КОМЕНТАРА

 1. Ова неверица сведочи колико је изгубљен српски народ. По овоме се види величина ФРОНТАЛА и М. Крајишника. Хвала ФРОНТАЛУ што држи Крајишников текст, али је одзив више него јадан. Неко је овде навео уџбеник из кога деца уче у школи да су равноправне ћирилица и латиница. У то не може поверовати ни највећа будала. Овде постоји само право да се српски народ сампонижава ниподаштавањем ћирилице.

 2. Ево сад на дневнику РТРС чух да се иде у доношење закона о употреби ћирилице, би гужва у кући па не чух тачно како се мисли то урадити.

  Неважно, добро је, боље икад, него никад, само треба добро пазити на сваку запету, тако да не дођемо у позицију да то бошњаци оборе кроз витални национални интерес.

  Свакако да очекујем да ће уложити апелацију Уставном суду Српске, али једно је апелација због политике, друго, због (не) намјерних грешака приликом састављања сваког члана закона.

  Чињеница је чињеница, нико нама, (чак и прије рата, после да не говоримо) није бранио да своје фирме региструјемо на ћирилици, или на оба писма, нажалост, „велики Срби“ у свим владама после рата на то нису обраћали пажњу, намјерно, или ненамјерно, свеједно.

  Они намјерно,нису обраћали пажњу намјерно, односно, то су радили по задатку, они ненамјерни-алави, нису имали времена од смишљања начина како да узму паре.

  Успут да замолим, пишите Срби ћирилицом, стављајте натписе фирми на ћирилици, користите своја права и чувајте свој индентитет, тако ће нас и други више поштовати, тачка.

 3. Апостроф је овде раније добро писао да законом треба обавезати правне субјекте да исписи њихових фирми морају бити обавезно на ћирилици, а да свако има право да поред ћирилице испише име фирме и неким другим писмом.
  Не треба се плашити апелације из три основна разлога.
  Прво, пише у Уставу Републике Српске да су у њој у службеној употреби језик српског народа, језик бошњачког народа и језик хрватског народа . Даље пише да су у службеној употреби ћирилица и латиница. Не пише да су оне равноправне, као што је написано у уџбенику др Љубомира И.Милутиновића и мр Желимира Ж.Драгића „Настава граматике и правописа“ .
  Рецензенти су универзитетски професори др Миле Илић и др Радмило Маројевић. Проф. др Милош Ковачевић је јавно рекао да је највећи кривац за помор ћирилице народ, па политичари, па тек онда лингвисти. Ево овде доказујем да то није истина, него су лингвисти ти који крче пут латинизацији Срба. Њиховој дрскости нема краја јер су комунисти 1954.г. увели равноправност писама у српскохрватском језику, а сада су у српској држави обрадовали мртвог друга Тита -мрзитеља Срба и ћирилице- равноправношћу у чистом српском језику.
  Друго, неће главни противници ћирилице бити Бошљаци и Хрвати , него југословенски орјентисани Срби ,па због њих треба тумачити уставну одредбу о језику и писму тако да се ћирилица односи на српски језик, а латиница на бошњачки и хрватски језик.
  Треће, ако би се ћирилици ипак противили Бошњаци треба се позвати на принцип реципроцитета : колико ћирилице у Сарајеву и Мостару, толико латинице у Бања Луци. Ако Срби нису способни да се у односу са другима држе принципа реципроцитета , онда немају довољан капацитет да опстану као народ и да имају своју државу.
  Ја сам у много прилика истицао да треба пазити да се не начини грешка у корацима. По мени, прво је требало српски правопис суштински учинити српским тако да се из њега више неће учити да Срби имају два писма. То још није урађено па би се могло догодити да се Срби законом терају да пишу ћирилицу, уместо да је пишу зато што ју осећају својом, српском, па је пишу зато што ју воле. Ако правопис није посрбљен на показан начин, постоји опасност да неће имати ко да изгласа закон о ћирилици, јер народ мисли да је његова и латиница,а у Скупштини су углавном они који су своје фирме исписали латиницом. Највећа опасност би могла бити то што Милорад Додик још није послао поруку народу и својим посланицима да је српско писмо само ћирилица, а за комуникацију са светом нама треба енглеска латиница а не хрватска.

 4. Закон о употреби писма у Републици Српској-читај ћирилице, може се донијети да никоме не смета,међутим, има начина и начина да се циљ постигне, мало треба подстаћи ове „модерне Србе“.

  Да сам којим случајем утицајан као Додик, или да сам предсједник владе као Вишковић,тврдим да би за пар мјесеци сви модерни и пословни Срби „добровољно“ ставили натписе правних лица на ћирилици, па испод како хоће?

  Другим ријечима, мора се мало погурати ствар, зар не?

  Знате, превише се ми правимо модерни.

  Ево примјера, чисту законску одредбу која каже да се у Суду региструје Удружење грађана било које врсте, ми називамо невладина организација.

  Шта ми Срби имамо од тога што прихватамо те модерне, неки ће рећи „проеуропске термине“, када овдје нема владавине права, када су нам ријеке, земљиште, шуме и насеља прљави, када бјесомучно крадемо и уништавамо природне ресурсе, када служимо појединцима, умјесто да они служе нама, све у складу са Законом,управо онако како је то случај у тој развијеној, културној и чистој Европи?