Невесињци

Митровдан је посебан дан за све Херцеговце, а посебно за Невесињце.

петак, 8 новембра, 2013 / 08:58

У Отаџбинском рату баш на овај дан Невесињци су у два наврата показали невјероватну храброст, јединство, пожртвованост, истрајност, чврстину, слогу, али и неуобичајено чврст и јак карактер, специфичне особености људи са овог поднебља. Мало Невесиње уз помоћ славног Одреда билећких добровољаца под командом војводе Рада Радовића успјело је 1992. да издржи нападе десет пута бројнијих и добро опремљених здружених трупа Хрватске војске, ХВО-а и Армије БиХ под командом генерала Јанка Бобетка, а ни 20 000 испаљених граната, или више од једног пројектила по глави становника, није успјело да поколеба и уплаши храбре Невесињце. Старци, жене и малољетни голобради младићи узели су пушке у руке, добровољно ишли на линију фронта и дали велики допринос одбрани града.

Двије године касније Невесињци су на исти дан по ко зна који пут пребродили велике нападе и искушње, исказали ментални склоп и морал становништва, и показали да нису случајно баш на овом подручју подизане велике буне, устанци и чувене невесињске пушке против свих окупатора, од Турака, Аустро-угара до Нијемаца и усташа. Невесињци у борбама нису исказали само велику храброст и јунаштво, већ и чојство и витештво јер се нису иживљавали над недужним цивилима. На муци се познају јунаци, па је током рата у Невесињу било више избјеглица из Мостара и долине Неретве него домицијелног становништва. Мали град извојевао је велику, по многима и највећу војничку побједу у Отаџбинском рату, што довољно говори о горштачком менталитету и карактеру људи на овом подручју, али то свакако нису једини показатељи специфичног менталитета и поштења српских Спартанаца.

Недавно сам од челника једне банке и микрокредитне организације сазнао да су Невесињци најуредније платише у држави. Највећа микрокредитна организација у Републици Српској на подручју Невесиња има 451-ог клијента, а иако у данашњем времену звучи невјероватно нико од њих никада није закаснио са плаћањем рате кредита. Слично је и са другим банкама, и према статистичким подацима Невесињци имају најбоље оцјене и слове за најуредније платише, а по ријечима банкара неријетко корисници кредита продају стоку и друге ствари како не би угрозили жиранте и како би редовно измирили своје обавезе.

У много богатијим срединама у којима се налазе сједишта великих јавних предузећа, и у којима ради на стотине добро плаћених радника, проценат „деликвентних“ кредита и клијената који не измирују редовно своје обавезе у просјеку се креће између 10 и 20%, што је показатељ да платежна моћ становништва не утиче пресудно на измиривање дуга и кредитних обавеза.

Током великог снијежног невремена, када је Невесиње више дана било саобраћајно одсјечено без струје и воде, грађани су показали велику солидарност и саборност. Без пуно жаљења и пренемагања једни другима су помагали, доносили воду, дрва, дијелили храну. за три дана у мраку није забиљежен ниједан инцидент, крађа или оштећење ствари и имовине. Најмање ухапшених дилера у Херецговини долази из Невесиња, а на сједницама локалног парламента нема тешких ријечи, псовки и увреда, а помало неуобичајено за данашње вријеме локални политичари на цивилизован и достојанствен начин међусобно размјењују аргументе.

Вјероватно је то субјективан доживљај, али током сваког новог одласка у Невесиње изнова се на сваком кораку може осјетити нека посебна сдрачност, широкогрудност и гостопримство људи. Овдје нема богатих јавних предузећа, индустрија и фирме су уништени у приватизацији, већина људи је без посла и тешко живи, али стиче се утисак да су у општем сиромаштву још више дошле до изражаја високе моралне норме, достојанство, честитост и поштење српских Спартанаца. Ружно је имати предрасуде и градити стереотипе, али ако би данас неки српски град могао уздигнуте главе изаће пред претке, вјерујем да би прво на листи био Невесиње.

Републиком Српском од завршетка рата углавном влада корумпирани олош, лопови, партијаши, дезертери, ратни профитери, тајкуни који су се обогатили у криминалној приватизацији, и сасвим је логично што је заобиђена, заборављена и запостављена оаза честитости и поштења, капија Херцеговине и град који је у свим ратовима искрварио на бранику отаџбине, јер наши корумпирани политичари бјеже од чистих и честитих као ђаво од крста. Херцеговина и Република Српска морају бити срећни и поносни што имају овакво мјесто и његове житеље, и надати се да ће се морал, поштење, здрав и позитиван дух из овог мјеста проширити свим нашим крајевима и земљама. Ваљда некада дочекамо да и у нашој напаћеној Републици Српској умјесто најгорих на власт дођу најбољи, па да се исправе неправде, а Невесиње и погинули јунаци од косовског Видовдана до Митровдана добију мјесто и почасти какве заслужују.

Небојша Вукановић0 КОМЕНТАРА

 1. Срећна крсна слава свети Димитрије, на многа љета дому и домаћину и свим православним хришћанима нашим.
  Добро овај Вукан преде ако не помете, он и Лазаревић добро и другачије преносе своје жеље за радикалним промјенама.

  Можда нешто буде позитивно, дај Боже!

 2. Pa dobro Vukane jel mozda bio neko od Gačana da ispomogne braću u Nevesinju? Nažalost bilo je nekadašnjih Gačana i sa druge strane što su napadali na hrabro Nevesinje. Srećom sad su ili pod zemljom ili ko zna gdje ali u Gacku sigurno nisu.
  Dijete si ti bio pa ne znaš.

  Srećna krsna slava svima koji je dans proslavljaju!

 3. Поносни смо на Невесиње. И мој став је да су то сигурно најчеститији људи у Републици Српској. Срећна слава и надам се да ће да се заустави масован одлазак и убрзано сиромашење народа у Републици Српској, посебно у неким општинама међу којима је и Невесиње. Без обзира на то што им је далеко теже него онима који у Српској највише галаме… НИКАДА се нису пожалили чиме потврђују све ово што смо написали. Поздрав Невесињу!

 4. Свако дивљење и почаст Највећем граду васколиког Српства славном Невесињу! Поздрав из Крајине!

 5. Претходници су све написали. Нема се ту шта додати. Невесиње је понос Републике Српске. Мене је пријатно изненадила љепота лица студентица из Невесиња. 😉

Оставите одговор