Неутрино честице опет престигле свјетлост

Научни тим, који је у септембру објавио резултат експеримента који је показао да честице неутрино могу да путују брже од свјетлости, спровео је нову, побољшану верзију експеримента и добио исти резултат. Неутрино честице које су направљене у лабораторијама Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) поново су послате на путовање кроз Земљину кору од Женеве, гдје […]

недеља, 20 новембра, 2011 / 20:07

Научни тим, који је у септембру објавио резултат експеримента који је показао да честице неутрино могу да путују брже од свјетлости, спровео је нову, побољшану верзију експеримента и добио исти резултат.

Неутрино честице које су направљене у лабораторијама Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) поново су послате на путовање кроз Земљину кору од Женеве, гдје се налази ЦЕРН, до детектора ОПЕРА у лабораторији у италијанском граду Гран Сасу.

Током претходног експеримента, мјерења су открила да су неутрини за 60 милијардитих дијелова секунде биле брже од свјетлости

Критичари извјештаја о првом експерименту сматрали су да је могло доћи до грешке јер су неки, “релативно дуготрајни” снопови неутрино честица трајали десет милионитих дијелова секунде, што је 160 пута дуже него што је научни тим претходно најавио.

Због тога су научници сада направили снопове неутрина које трају само три милијардита дијела секунде.

Када је научни тим 20 пута спровео овај побољшани експеримент, крајњи резултати су били скоро једнаки резултатима претходног експеримента.

“Овај експеримент утврђује резултате претходног експеримента и одбацује неке од могућих грешака које су могле да утичу на мјерења”, изјавио је Антонио Ередитато, један од чланова научног тима ЦЕРН-а за ББЦ.

Он је додао да тек треба да буду обављени још неки експерименти како би биле отклоњене све могуће гршке и коначно било потврђено да су честице неутрино брже од свјетлости.

Идеју да ништа не може да путује брже од свјетлости у вакууму први је дао физичар Џејмс Клерк Максвел, а Алберт Ајнштајн се на њу позива у својој чувеној Теорији релативитета.

Неутрино честице су први пут детектоване 1956. године, а назив неутрино значи мали и неутралан.0 КОМЕНТАРА