Неутрални Унпрофор у БиХ кажњавао само Србе

ННије у реду стално причати како постоји свјетска завјера против Срба, али кад у Хагу, на суђењу Ратку Младићу, генерал Унпрофора из времена рата у бившој Југославији, иначе Холанђанин, изјави да је тај миротворачки Унпрофор заиста постао учесник у рату, али да није никога подржавао, него само кажњавао Србе, онда је бесмислено говорити о правди […]

субота, 4 маја, 2013 / 17:46

ННије у реду стално причати како постоји свјетска завјера против Срба, али кад у Хагу, на суђењу Ратку Младићу, генерал Унпрофора из времена рата у бившој Југославији, иначе Холанђанин, изјави да је тај миротворачки Унпрофор заиста постао учесник у рату, али да није никога подржавао, него само кажњавао Србе, онда је бесмислено говорити о правди демократског запада и поштењу Хашког трибунала.

ЕНаиме, бивши начелник штаба Унпрофора у БиХ Корнелис Николај потврдио је у петак на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом да Сребреница до јула 1995. није била демилитаризована, иако је то било предвиђено споразумом којим је 1993. била проглашена за “заштићену зону” УН.

Одговарајући на питања Младићевог браниоца Драгана Иветића, свједок оптужбе Николај је изјавио да је 1995. у Сребреници било “2.000-3.000″ муслиманских бораца, иако је то споразумом, који су потписали команданти Армије БиХ, Војске Републике Српске и Унпрофора, то било забрањено.

Тадашњи заповједник ВРС, генерал Младић (70) оптужен је за геноцид над 7.000 муслиманских мушкараца и протјеривање хиљада жена, дјеце и стараца из Сребренице, у данима пошто је ВРС, 11. јула 1995, заузела енклаву.

Холандски генерал Николај је рекао да је Унпрофор имао под контролом тешка артиљеријска оруђа АБиХ у Сребреници, али да није могао да од муслиманских војника одузме сво пјешадијско оружје.

“Оштро упозорење” Армији БиХ

Умјесто највише 400 “плавих шљемова”, којим је у енклави располагао, за потпуну демилитаризацију Сребренице било је потребно “6.000″ припадника снага УН, оцјенио је сведок.

Он је потврдио и да је Унпрофор “оштро упозоравао” АБиХ због кршења споразума, напада њених снага из Сребренице, али да јој никада није запријетио ваздушним ударима НАТО, као српској страни.

На сугестију Младићевог браниоца, да се Унпрофор у јулу 1995. ставио на страну АБиХ, настојећи да блокира офанзиву ВРС, генерал Николај је узвратио да “то није тачно” и да су снаге УН имале мандат да заштите становништво, што су и чиниле.

Као тачно, свејдок је прихватио да је Унпрофор дозволио муслиманским снагама да преузме тешка оруђа која су била под његовом контролом.

Унпрофор евакуисао муслимане

Холандски официр потврдио је и да је Унпрофор, послије пада Сребренице, одлучио да евакуише муслиманско становништво и прије контакта са генералом Младићем.

“Није нам било неопходно да разговарамо са Младићем да бисмо закључили да је положај избјеглица, под тим условима, неодржив”.

Николај је “немогућом мисијом” назвао задатак Унпфофора да под контролу стави сво тешко наоружање АБиХ у Сарајеву, такође зони под заштитом УН.

На питања о томе ко је испалио гранату која је испред сарајевске пијаце Маркале, 28. августа 1995, убила 43 особе, а ранила 75 грађана, свејдок је одговорио да је пројектил морао долетјети са веће удаљености, будући да нико у граду није чуо детонацију приликом његовог испаљивања.

Бранилац Иветић сугерисао је да се Унпрофор у мају 1995. ставио на страну АБиХ око Сарајева, затраживши ваздушне ударе НАТО на ВРС и да је то проузроковало заробљавање “плавих шљемова” од стране српских снага.

Николај је, међутим, посвједочио да је ВРС “узела за таоце” припаднике Унпрофора. Прихватајући да је Унпрофор постао учесник у сукобу примјеном силе, сведјок је назначио да то не значи да је подржавао било коју страну, већ да је казнио ВРС због кршења споразума о искључењу тешког оружја из подручја око Сарајева.

Суђење генералу Младићу биће настављено у уторак, 7. маја, исказом сљедећег свједока оптужбе. Младић је оптужен за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце “плавих шљемова” УН, 1992-95.

Армија БиХ наоружавана до миле воље

Свједок је изјавио и да је знао за извештаје о тајним испорукама оружја за АБиХ под окриљем НАТО на аеродром у Тузли, с прољећа 1995, због којих му је генерал Младићу упућивао протесте, тражећи да Унпрофор то заустави. Снаге УН су, како је рекао, учиниле све што су могле да се ти летови обуставе, у чему су убрзо и успјеле.

Николај је, међутим, рекао да “не зна” за тајне хеликоптерске летове у Сребреницу о којима је сведочио припадник холандског батаљона Унпрофора Леиндерт ван Дајн.