Нетанјаху поручује – Насељавајте Западну обалу!

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху позвао је на убрзану градњу око 2 000 стамбених јединица на Западној обали и околини Јерусалима, наводи се у саопштењу из канцеларије шефа израелске владе.  Саопштење је објављено након што је Нетанјаху сазвао ванредни састанак владе ради разговора о одобрењу пуног чланства Палестинцима у УНЕСКО. Вишерангирани званичник израелске владе рекао је […]

уторак, 1 новембра, 2011 / 23:08

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху позвао је на убрзану градњу око 2 000 стамбених јединица на Западној обали и околини Јерусалима, наводи се у саопштењу из канцеларије шефа израелске владе.

 Саопштење је објављено након што је Нетанјаху сазвао ванредни састанак владе ради разговора о одобрењу пуног чланства Палестинцима у УНЕСКО.

Вишерангирани званичник израелске владе рекао је након састанка владе да је донесена и одлука о обустави трансфера новца Палестинској управи и да је то привремена мјера прије него што буде донесена и коначна одлука. Израел редовно пребацује фондове, које прикупи од царина, Палестинској Управи.

"Не можете захтјевати од израелске јавности да настави са исказивањем уздржаности када палестинско руководство наставља да вам пред носем затвара врата", рекао је званичник, који није желио да буде именован.

У саопштењу се истиче да ће нова градња бити у "областима које ће у сваком будућем споразуму остати у израелским рукама".

У недостатку мировних преговора, који су пропали прије годину дана усљед спора око градње у јеврејским насељима, палестински предсједник Махмуд Абас је ппокренуо захтјев за признање државности у УН.

Палестинци желе да установе своју државу на Западној обали, Појасу Газе и источном дијелу Јерусалима а то је територија коју је Израел освојио 1967. године у Блискоисточном рату.

УНЕСКО је јуче Палестинцима одобрио пуноправно чланство и Израел је тај поступак оцијено као "трагедију" која ће утицати на мировне напоре, док су САД саопштиле да ће прекинути са финансирањем ове организације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *