Нетањаху: Ми остајемо у миру с Египтом

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је да ће Израел остати при мировном споразуму са Египтом упркос нападима на амбасаду у Каиру. "Израел ће наставити да се придржава мировног споразума са Египтом. Радимо заједно са египатском владом да ускоро вратимо нашег амбасадора у Каиро", рекао је Нетањаху у телевизијском обраћању у Јерусалиму. Он је додао да […]

недеља, 11 септембра, 2011 / 10:04

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је да ће Израел остати при мировном споразуму са Египтом упркос нападима на амбасаду у Каиру.

"Израел ће наставити да се придржава мировног споразума са Египтом. Радимо заједно са египатском владом да ускоро вратимо нашег амбасадора у Каиро", рекао је Нетањаху у телевизијском обраћању у Јерусалиму.

Он је додао да жели да се осигура безбједност амбасадора и другог особља.

Израелски премијер захвалио се америчком предсједнику Бараку Обами за помоћ САД при евакуацији амбасаде, не износећи детаље, преноси Би-Би-Си.

"Мислим да је то био одлучујући и можда судбоносан тренутак. Обама ми је рекао да ће он учинити све што може и учинио је. Он је уложио сва средства и утицај САД", истакао је Нетањаху.

Он је говорио након што су демонстранти упали у зграду израелске амбасаде у Каиру из које је евакуисано скоро сво израелско дипломатско особље.

Амбасадор Јицак Леванон и скоро сво особље амбасаде, више од 80 људи, евакуисано је из Египта.

У Египту је уведено ванредно стање усљед нереда који трају од петка у којима су три особе изгубиле живот, а снаге безбједности покушавају да се изборе са демонстрантима у Каиру.

Египатски званичници рекли су да ће одговорни за насиље одговорати пред судом.

Антиизраелска осјећања порасла су након насиља на граници са Газом прошлог мјесеца, када су израелске снаге убиле пет египатских полицајаца. Израелске снаге биле су тада у потрази за исламским милитантима који су убили осам Израелаца.

Египатска државна телевизија јавила је да је премијер Есам Шараф понудио оставку, али је то одбио војни лидер земље Мохамад Хусаин Тантави.

Аналитичари кажу да се у вријеме Хоснија Мубарака овакво насиље против Израела није толерисало.

Међутим, војска сада мора да нађе равнотежу између захтјева љутитог народа и својих дугорочних обавеза.

Египатски медији јављају да је у насиљу од петка повријеђено најмање 448 људи.

Нереди су почели након молитви у петак када се хиљаде људи окупило на тргу Тахрир у Каиру захтјевајући брже политичке реформе након збацивања Мубарака у фебруару.

Одатле, стотине људи кренуле су према израелској амбасади гдје су провалили спољашни зид прије него су ушли у саме просторије. Демонстранти су запалили израелску заставу, разбили прозоре и побацали документа и папире амбасаде кроз прозоре.