Нетанијаху: После Бин Ладена, Хамнеи највећа претња

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да је ирански врховни лидер ајатолах Али Хамнеи највећа пријетња у свијету након смрти Осаме бин Ладена. Тврдећи да Хамнеи представља чак и већу пријетњу од иранског предсједника Махмуда Ахмединеџада, Нетанијаху је у интервјуу за Си-Ен-Ен (ЦНН) објаснио да врховни лидер „руководи земљом и да је преплављен фанатицизмом.” […]

петак, мај 6, 2011 / 08:33

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да је ирански врховни лидер ајатолах Али Хамнеи највећа пријетња у свијету након смрти Осаме бин Ладена.

Тврдећи да Хамнеи представља чак и већу пријетњу од иранског предсједника Махмуда Ахмединеџада, Нетанијаху је у интервјуу за Си-Ен-Ен (ЦНН) објаснио да врховни лидер „руководи земљом и да је преплављен фанатицизмом.”

„Ако ирански режим добије атомску бомбу, то ће промијенити историју,” рекао је Нетанијаху, додавши да је „ будућност свијета – будућност Блиског истока – сигурно у питању”.

Он је такође апеловао на појачане међународне санкције због нуклеарних амбиција иранског режима, оцијенивши да би те санкције могле дјеловати ако међународна заједница јасно каже да постоји кредибилна војна опција ако оне не дјелују.

Осврћући се на побуне широм Блиског истока, израелски премијер је упозорио да би екстремисти могли искористити арапске револуције и док би Израел желео да види „тријумф демократија” што је нешто што би гарантовало мир, постоји пријетња исламског екстремизма.

„Највећа пријетња је могућност да се милитантни исламски режим снабде нуклеарним оружјем”, оцијенио је Нетанијаху.

Он је у сриједу рекао британском колеги Дејвиду Камерону да Израел неће преговарати са палестинском верзијом Ал Каиде, мислећи на управо потписани пакт о помирењу исламистичког Хамаса и умјеренијег Фатаха. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *