Нетанијаху: Палестинци желе државу без мира

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху истакао је данас, у обраћању Генералној скупштини УН, да Израел жели мир с Палестинцима, али да се мир не може постићи резолуцијом УН, већ једино преговорима. Палестинци желе државу без постизања мира, а прво морају постићи мир с Израелом, истакао је израелски премијер, изразивши спремност Израела на "палестинску државу на Западној […]

субота, септембар 24, 2011 / 08:11

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху истакао је данас, у обраћању Генералној скупштини УН, да Израел жели мир с Палестинцима, али да се мир не може постићи резолуцијом УН, већ једино преговорима.

Палестинци желе државу без постизања мира, а прво морају постићи мир с Израелом, истакао је израелски премијер, изразивши спремност Израела на "палестинску државу на Западној обали", али не још једну у појасу Газе, како је рекао. Нетанијаху је рекао да пружа "руку мира палестинском народу", али је оптужио палестинско руководство да одбија мировне напоре.

"Истина је да Израел жели мир, истина је да ја желим мир. Истина је да ми не можемо постићи мир кроз резолуције УН, већ кроз преговоре, истина је да су за сада Палестинци одбили да преговарају", нагласио је израелски лидер.

Он је говорио убрзо после палестинског предсједника Махмуда Абаса који је данас, упркос противљењу САД и Израела, поднио генералном секретару УН захтјев за признање Палестине као земље чланице УН.

"Позивам господина генералног секретара да убрза наш захтјев Савјету безбједности и позивам поштоване чланице СБ да гласају за наше пуно чланство", рекао је Абас у ГС, што је наишло на овације многих присутних.

Абас је позвао земље које то још нису учиниле да признају државу Палестину.

"Дошле је вријеме за мој храбар и поносан народ након деценија расељења и колонијалне окупације и бескрајних патњи да живи као остали народи на свијету слободан у сувереној и независној домовини", казао је палестински лидер, апелујући на Израел да "приђе миру".

Нетанијаху је на то одговорио да Израел пружа руку палестинском народу с којим тежи праведном и трајном миру, али је нагласио да се мир може постићи само кроз преговоре, а не унилатералне декларације државности.

Палестински захтјев за признање државе у УН наишао је вечерас на бурно одобравање више од 120 земаља које су већ признале Палестину. Абасов потез сматра се историјским иако неће промијенити чињеницу да је Западна обала још увијек под окупацијом Израела, појас Газе под блокадом, а Јерусалим анектиран. То су територије које Абас зове Палестином.Оставите одговор