Нетанијаху: Иран је седам мјесеци далеко од а-бомбе

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио је да Иран за шест до седам мјесеци може бити способан да изгради нуклеарну бомбу, чиме је још више истакао хитност свог захтјева америчком предсједнику Бараку Обами да одреди јасну "црвену линију” за Техеран. Та његова изјава могла би још више да продуби најгори америчко израелски јаз током више деценија, […]

понедељак, септембар 17, 2012 / 07:30

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио је да Иран за шест до седам мјесеци може бити способан да изгради нуклеарну бомбу, чиме је још више истакао хитност свог захтјева америчком предсједнику Бараку Обами да одреди јасну "црвену линију” за Техеран.

Та његова изјава могла би још више да продуби најгори америчко израелски јаз током више деценија, преносе израелски медији оцјене свјетских агенција.

У интервјуу за америчке телевизијске мреже, Нетанијаху је рекао да ће до средине 2013. године Иран бити 90 процената на путу ка довољно обогаћеном уранијуму за бомбу.

Он је апеловао на САД да одреде границе које Техеран не смије прећи ако жели да избјегне војну акцију, што Обама одбија да учини.

„Морате поставити црвену линију пред њих сада, прије него што буде исувише касно”, казао је Нетањаху за Ен-Би-Си (НБЦ).

Неуобичајен јавни неспоразум, уз Обамино одбијање да се састане са Нетанијахуом за вријеме засједања Генералне скупштине УН, показао је дубоку подијељеност двије савезнице у односу на Иран и појачао притисак на америчког лидера у последњим фазама изборне кампање у којој води тијесну битку са кандидатом реубликанаца Митом Ромнијем.

Високи амерички званичници кажу да Иран тек треба да одлучи да ли ће направити бомбу и процјењују да је Иран бар годину далеко до способности да је изгради ако то одлучи, што је супротно Нетанијахуовим процјенама, мада ни он није казао да је Иран одлучио да направи нуклеарно оружје.

Међутим, у данашњим интервјуима Нетанијаху је показао да не узмиче и чак је настојао да изједначи опасност од Ирана наоружаног нуклеарним оружјем са бијесом исламиста, који је изазвао нападе на америчке амбасаде широм муслиманског свијета током протекле недеље.

„То је исти фанатизам који видите у нападима на ваше амбасаде данас. Желите да ти фанатици имају нуклеарно оружје”, упитао је Нетанијаху у тренутку када су Американци шокирани нападима који је изазвао филм у коме се исмијава пророк Мухамед.

Он није осудио Иран за то насиље, али је рекао да је јак ултиматум потребан за ту земљу која пориче да прави нуклеарну бомбу.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор