Нетанијаху: Хвала Бенедикту на промоцији хришћанско-јеврејских веза

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху захвалио је одлазећем папи Бенедикту за напоре које је уложио да се поправе односи између римокатоличке цркве и Јевреја, укључујући и посјету Светој земљи 2009. године. Та посјета током које је папа, родом из Њемачке, одао пошту у главном меморијалу холокауста у Јерусалиму, многи Јевреји су доживјели као искупљење што је […]

уторак, 19 фебруара, 2013 / 00:19

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху захвалио је одлазећем папи Бенедикту за напоре које је уложио да се поправе односи између римокатоличке цркве и Јевреја, укључујући и посјету Светој земљи 2009. године.

Та посјета током које је папа, родом из Њемачке, одао пошту у главном меморијалу холокауста у Јерусалиму, многи Јевреји су доживјели као искупљење што је укинуо екскомуникацију бискупа којије доводио у питање размјере нацистичког геноцида.

Папа је такође посјетио бивши логор смрти Аушвиц и синагогу у Келну.

Понтиф, који ће се повући 28. фебруара, уз то је измијенио молитву на латинском поводом Великог петка, 2008. године, избацивши алузију на Јевреје и њихово „сљепило”, али још с позивом да прихвате Исуса, наводи Ројтерс.