Несврстани посматрач Лавров: Још јаче ћемо се укључити у рјешавање проблема

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је данас да статус посматрача у Покрету несврстаних Русији отвара шансу да се још јаче укључи у решавање свих неријешених регионалних и глобалних питања, али и да помогне у осигурању мира.

понедељак, 11 октобра, 2021 / 12:39

Лавров је истакао да су Покрет несврстаних и његова главна начела јако потребни свијету, посебно због тога што ситуација на глобалном нивоу постаје све турбулентнија.

Он је у говору на самиту у Београду поводом 60 година од прве конференције Покрета несврстаних захвалио чланицама покрета што су Русији једногласном одлуком дозволиле да има статус посматрача и прочитао поруку руског предсједника Владимира Путина учесницима скупа.

Лавров је указао да у години када Покрет несврстаних обиљежава јубилеј сви морају да имају на уму да је покрет прије 60 година свијету послао јаку поруку да нема друге алтернативе него да све земље заједно рјешавају све проблеме и изазове који еволуирају.

"Не смијемо заборавити ни главне концепте УН и поретка у свијету уопште. Морамо избјегавати двоструке стандарде и чувати узајамно поштовање и сарадњу. Неопходна је и удружена борба за очување људских права, као и заједничка борба против тероризма", поручио је Лавров.

Према његовим ријечима, Русија се нада да ће њено својство посматрача у Покрету несврстаних помоћи свим координисаним акцијама у интересу демократизације и унутрашњих односа, као и да ће допринијети општем успјеху.

У статусу посебног госта учесницима скупа обратио се министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, који је пренио поздраве турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

Он је указао да се разне врсте неједнакости шире свијетом, наводећи да је према извјештајима УН тим неједнакостима обухваћено готово 70 одсто свјетске популације.

"Технолошки јаз између развијених и неразвијених је све већи", истакао је Чавушоглу.

Он је подсјетио да су несврстани још на првој конференцији покрета у Београду 1961. године указали на равноправност у свијету, тражећи да се Савјет безбједности УН прошири.

"Несврстани су тада рекли да је свијет већи од пет земаља и да у Савјету безбједности УН мора бити више држава. Погледајте колико је то тачно, посебно када говоримо о борби против тероризма или пандемије. То би требало да буде наш заједнички циљ", рекао је Чавушоглу.

Министар спољних послова Турске је закључио да свијет није исти као 1961. године, али да су главни принципи Београдске декларације, усвојене на првој конференцији Покрета несврстаних, и даље релевантни и битни.