Нешто као јединство: И НДП за закон о тзв. Уставном суду БиХ

Посланик НДП-а у Представничком дому парламента БиХ Момчило Новаковић изјавио је данас да БиХ мора наћи рјешење којим ће рад и одговорност Уставног суда БиХ бити дефинисани законом, а не правилницима. Новаковић је рекао новинарима у Сарајеву да вјерује да Представнички дом данас на сједници неће усвојити негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о […]

среда, 3 фебруара, 2016 / 13:01

Посланик НДП-а у Представничком дому парламента БиХ Момчило Новаковић изјавио је данас да БиХ мора наћи рјешење којим ће рад и одговорност Уставног суда БиХ бити дефинисани законом, а не правилницима.

Новаковић је рекао новинарима у Сарајеву да вјерује да Представнички дом данас на сједници неће усвојити негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о Уставном суду БиХ који су у парламентарну процедуру упутили посланици СНСД-а и СДС-а и да ће овај законски приједлог бити враћен Комисији на поновно разматрање.

"На овај начин отвара се простор да почнемо разговоре о рјешавању тог проблема. На који начин ћемо доћи до рјешења, то је нешто што нас чека у будућности", истакао Новаковић.

Он је додао да није битно да ли ће рјешење бити пронађено сада, за 120 или за 1.200 дана.

"Али ћемо сигурно, у коначном, морати доћи до рјешења у којем ће Уставни суд, његов рад, његова одговорност бити дефинисани законом, а не правилницима", закључио је Новаковић.

Приједлогом закона о Уставном суду БиХ предвиђа се да троје страних судија у овом суду уступе мјесто домаћим судијама.

Уставни суд БиХ почео је са радом 1997. године и његово дјеловање до сада никада није регулисано законом.