Нешић одустао од Божовића, новог кандидата провјерава СИПА

Милош Лучић нови је кандидат ДНС за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара, потврдио је Ненад Нешић, први човјек те странке.

петак, 8 маја, 2020 / 18:50

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ извршила је потребне провјере за новог кандидата и дала сагласност да нема никаквих сметњи да буде изабран на позицију министра. На потезу је Агенција за истраге и заштиту (СИПА) која провјерава податке које је Лучић навео на обрасцу изјаве Централне изборне комисије (ЦИК).

Рок за провјеру кандидата за министре и замјенике министара у Савјету министара прописан Законом о Савјету министара износи 30 дана, а почиње тећи од дана примања захтјева. Медији објављују незваничне информације да би СИПА могла завршити провјере већ до наредне сједнице Представничког дома Паламентарне скупштине БиХ, тако да није искључено да би се именовање Лучића за министра за људска права и избјеглице могло наћи на засједању планираном за петак, 15. мај.

ДНС је коалиционим договором добио једно министарско мјесто, за које је наглашено да мора предложити особу "из реда осталих". Првобитно су кандидовали Млађана Божовића, пунца Нешићевог брата, који се изјашњава као Црногорац. Његов избор оспорила је СДА, у први план ставивши његову првостепену пресуду због "мобинговања" запослених, током директорске функције у органима БиХ.

Након што није прошао за министра, Божовић је именован за финансијског директора ЈП Путеви РС, на чијем челу је управо Нешић.

Ко је Милош Лучић?

Милош Лучић је брат Младена Лучића, одборника у скупштини општине Источна Илиџа и власника фирме "Легенд" а који је близак пријатељ Ненада Нешића и посланика ДНС Александра Главаша.

Младен Лучић је раније био студент проректор Универзитета Источно Сарајево, у вријеме када је предсједник Студентског парламента био Главаш.

Њих двојица су остали упамћени и по томе што су пред изборе 2014. године организовали концерт Светлане Цеце Ражнатовић у Источном Сарајеву. Како су медији тада наводили, организатор концерта била је Лучићева фирма "Легенд”, регистрована прије концерта на два мјесеца. За наступ су, тврде медији, пјевачици исплатили су 100.000 КМ, у кешу и на руке.

Предузеће "Легенд” је те 2014. године, а и 2015. године завршило у губитку.

На изборима 2016. године Лучић постаје одборник ДНС у Источној Илиџи.

С освајањем мандата и с почетком "владавине" Ненада Нешића у ДНС-у Сарајевско-романијске регије и његовим постављањем у директорску фотељу "Путева РС", драстично почиње да расте и добит Лучићевог предузећа која се од 2016. године у просјеку креће око пола милиона марака годишње. Медији су наводили да су путарска предузећа, по наређењу Нешића, со за посипање путева, морала да купују од фирме "Легенд".

Прије двије године Лучићу је запаљен аутомобил, а након избора 2018. године саслушаван је због сумње да је са другим активистима ДНС-а куповао гласове за Нешића који је био кандидат ДНС-а за Парламент БиХ и освојио тај мандат.

Лучић је недавно поново дошао у фокус јавности када је наводно пријетио посланику СДС-а Дарку Бабаљу да ће га убити. Против њега је Полицијска управа Источно Сарајево поднијела извјештај због кривичног дјела угрожавање безбједности.