Нешић ће да види са ОБА што су Ковић, Јовић, Прилепин и ини, на списку забране уласка

"У наредном периоду имаћемо састанак са представницима ОБА и Службе за послове са странцима у вези са забраном уласка појединих лица у Републику Српску и БиХ. Очекујем да ћу на том састанку видјети због чега је појединим лицима забрањен улазак у БиХ", рекао је Нешић.

субота, мај 13, 2023 / 12:29

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је Срни да се многа лица, поготово интелектуалци попут историчара Милоша Ковића налазе на листи забране уласка у БиХ из политичких разлога, те да очекује да ће се то промијенити након састанка са представницима Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ и Службе за послове са странцима.

Он је изразио очекивања да ће свим оним лицима која не представљају безбједносну пријетњу по БиХ бити дозвољен улазак у земљу.

"Сматрам да се многи људи, поготово интелектуалци попут професора Ковића, налазе на листи и због политичких разлога и захтјева СДА", рекао је Нешић.

Он је додао да очекује од свих служби на нивоу БиХ да свој посао раде професионално, без страначких уплитања, као и да се све одлуке доносе у складу са законом.

"Очекујем да ће многима, поготово интелектуалцима, бити дозвољено да посјете БиХ и Републику Српску, односно да им буду укинуте мјере забране", рекао је Нешић.

Гранична полиција БиХ у марту прошле године није дозволила професору Ковићу да уђе у БиХ на граничном прелазу Вардиште, уз образложење да "представља опасност по безбједност БиХ". Одлука о забрани уласка донесена је крајем фебруара 2022. године.

Ковић је професор на Одјељењу за историју Филозофског факултета у Београду и већ 13 година је гостујући професор Универзитета у Источном Сарајеву.

Осим Ковића, улазак у БиХ на прелазу Каракај 25. марта 2022. године није дозвољен ни
адвокату Горану Петронијевићу, јер, како је наведено у рјешењу, "представља пријетњу безбједности, јавном поретку, јавном реду и миру и јавном здрављу у БиХ или међународним односима БиХ".

Претходно је са прелаза Рача враћен бивши командант Жандармерије Србије, генерал Братислав Дикић због, како је наведено, евиденције у регистру о странцима, који попуњава и води Служба за послове са странцима.

Познатом руском писцу Захару Прилепину је прије пет година одлуком надлежних органа забрањен улазак у БиХ, уз образложење да представља "пријетњу безбједности".Оставите одговор