Нерјешени рачуни из рата 1962: Кина и Индија се сукобиле на граници

Министарство одбране Индије саопштило је да је дошло до новог сукоба са кинеском војском у пограничном региону Ладах. Број повређених није саопштен.

понедељак, 31 августа, 2020 / 16:45

"У ноћи између 29. и 30. августа снаге Народноослободилачке армије Кине прекршиле су претходни консензус, који је постигнут током војних и дипломатских састанака током сукоба у Источном Ладаху и извеле су провокативне војне акције, како би измениле статус кво. Индијска војска је спречила ту активност на јужној области језера Пангонг Цо, предузели су мере у циљу јачања наших положаја и супротставили су се намерама Кине да једнострано измене стање на терену", наводи се у саопштењу Министарства одбране Индије.

У саопштењу се наводи да је заказан састанак команданта бригада у циљу решавања ситуације.

"Индијска војска се залаже за одржавање мира и спокоја путем дијалога, али такође је одлучна да брани свој територијални интегритет", наводи се у саопштењу Министарства одбране Индије.

Гранични спор Индије и Кине траје деценијама и укључује 3.488 километара дугу демаркациону линију, формирану након рата двеју земаља 1962. годинe, који је завршен побједом Кине.

Тензије су се погоршале у мају, остављајући десетине војника повређених на обе стране. Пекинг је у то време тврдио да су индијске трупе почеле да граде одбрамбену инфраструктуру на кинеској страни границе, што је Индија категорички демантовала.Оставите одговор