Нерадо иде Словенац у војнике: Љубљана остала без начелника генералштаба

Словеначки премијер Миро Церар смијенио је начелника Генералштаба војске. До смјене је, дошло послије неуспјеха тих снага да ураде тестове НАТО-а о борбеној спремности и критика о недостатку средстава намијењених одбрани.

петак, 23 фебруара, 2018 / 07:35

"С обзиром да начелник Генералштаба сноси одговорност за припрему и рад свих јединица, влада је одлучила да смијени генерала Андреја Остермана", рекао је Церар.

Премијер Словеније је додао да је министарки одбране Андреји Катич дао мјесец дана да предузме неопходне мјере за борбену спремност 72. бригаде војске.

Та бригада је прошле недјеље саопштила, послије серије тестова снага НАТО за које се посебно припремала, да није спремна за борбу.

"Већ годинама упозоравамо на тако нешто", навела је бригада и додала да је војна опрема застарјела и истрошена и да нема довољно финансијских средстава и кадрова.

Словенија се 2004. године прикључила НАТО-у и има око 6.770 војника, али је смањила војни буџет за око један одсто бруто друштвеног производа (БДП) у оквиру плана смањења државних трошкова послије економске кризе 2012. и 2013.

Влада се касније обавезала да ће до 2024. обезбиједити средства војсци до 1,6 одсто БДП-а.

НАТО је раније изразио забринутост због тога што неке земље чланице смањују своје буџете за војску испод два одсто БДП-а, колико та оргазација препоручује.