Неочекивано откриће остатака немањићке цркве у срцу Шумадије, веће од Грачанице

У СРЦУ Шумадије археолози су пронашли монументалну грађевину већу чак и од Грачанице, за коју се претпоставља да је средњовијековна црква и да припада немањићком периоду.

петак, 11 септембра, 2020 / 12:59

Археолози су пронашли ову монументалну грађевину на налазишту Дворине, код Аранђеловца, трагајући за остацима куће последњег српског деспота Павла Бакића.

На том мјесту је пронађен тесаник са остацима фрескосликарства, тако да је археолозима било јасно да се ту налази црква.

– Ради се о средњовековној цркви која је дугачка 27, а широка 14 метара, украшена живописом великих мајстора, што је чини једном од највећих у том добу, али је невероватно да за њу нема никакав писани траг – рекао је кустос Народног музеја у Аранђеловцу Владан Миливојевић.

Задужбина оваквих димензија, каже он, могла је бити само владарска, па се за сада претпоставља да припада Немањићима и да ју је средином 14. вијека подигао цар Душан у доба највећег процвата своје владавине.

Изграђена је, навео је Миливојевић, у српско-византијском стилу, али њено постојање и даље је обавијено велом тајне, а на основу неких пронађених остатака сматра се да је управо у овој цркви било сједиште Београдске епископије у 14. вијеку.

Према његовим ријечима, црква има припрату која је заједно зидана са бродом који је осликан, док припрата није.

– Зато се претпоставља да се нешто у међувремену догодило, можда чак и смрт цара Душана, која битно мења историју, али и даљу будућност ове цркве. Током истраживања овдје смо пронашли велики број фрагмената фресака које се сада налазе у музеју, а најбољи и најкрупнији комади су конзервирани – каже Миливојевић.

Он оцјењује да постоји много непознаница које ће се открити будућим истраживањима.

– Откривени су масивни надгробни споменици који сведоче да је изузетно богато становништво овде живело током средњег века, а на нама је да откријемо ко је све тада насељавао ово подручје – додао је Миливојевић.