Ненад Стевандић: На власти су стално једни те исти људи

Одмах ћу смањити плату граноначелника и шефовима служби у Градској управи – каже Ненад Стевандић, кандидат СДС за градоначелника Бање Луке, у интервјуу за Фронтал. Стевандић има још низ одговора на питање шта ће урадити ако буде изабран за градоначелника, а многи од њих садрже конкретне цифре и обећања. Који је ваш лични мотив да […]

среда, октобар 3, 2012 / 15:46

Одмах ћу смањити плату граноначелника и шефовима служби у Градској управи – каже Ненад Стевандић, кандидат СДС за градоначелника Бање Луке, у интервјуу за Фронтал.

Стевандић има још низ одговора на питање шта ће урадити ако буде изабран за градоначелника, а многи од њих садрже конкретне цифре и обећања.

Који је ваш лични мотив да се кандидујете за градоначелника Бање Луке?

Дуго година на власти у Републици Српској и Бањој Луци су једни те исти људи, имају препуне функционерске биографије, а понекад се и не зна шта им је право занимање. Нису направли нове фабрике, а срушили су старе, нису награђивали већ кажњавали грађане својом неодговорношћу. Врбас су претворили у канализацију, осиромашили грађане, а обогатили тајкуне. Обнашали су све могуће функције, били предсједници, потпредсједници, предсједници управних и надзорних одбора.Тешко је све набројати, али није им доста. Мало им је па хоће још још. Они затварају простор за млађе, образованије и квалитетније људе,  кандидују се за све и свашта и затварају врата бољима од себе. Немам функционерску хипотеку, нисам ништа уништио ни продао. Ни фабрике, ни пријатеље, ни ВРС…

Једино што ми пребацују, посљедица је ситне љубоморе, трачева и подметања које ме сваког дана све више јачају. У својој струци сам пионир у увођењу многих дијагностичких и хирушких поступака у РС. Предсједник сам ОРЛ удружења РС. Нисам добио стан од државе већ смо супруга и ја сами правили кућу(без базена). Имам троје дјеце, Данила , Срђана и Ану – добар брак и дивну супругу. Хуманистички сам усмјерен, добровољни давалац крви, пишем колумне дуги низ година и отворено наступам , чак и кад не треба. Имам доста знања, енергије и солидног искуства. Спреман сам да Бању Луку водим боље од досадашње власти. Ето зато сам се кандидовао.

Шта мислите о вашим противкандидатима?

Већ сам одговорио у првом одговору. Изузев Аце Прелића, који је направио странку из бунта српских бораца и који каже да својом кандудатуром скреће пажњу на борачке проблеме што ми је потпуно прихватљиво и разумљиво.

Уколико освојите мандат, који су кључни инфраструктурни радови које ће те провести да би побољшали живот грађана?

Као прво, услиједиће креација “мастер плана“, који ће бити послат на 500 свјетских адреса и маркирање зона за нове и ревитализацију старих погона, или фабрика.

Склањање оних тајкуна са буџета –  оних који шишају траву за преко три милона и одржавају хигијену за 4,5 милиона КМ. Тај новац би се расподијелио дјеци по плану: 1000 КМ за прво, 2000 за друго, 3000 за треће пет хиљада за четврто дијете. Преко 3 000 000 КМ од паркинга расподијелило би се борцима, инвалидима и њиховој дјеци. Пензионери би имало посебан програм подршке – за оне са примањима испод 300 КМ у првој, и испод 400 и 500 у другој и трећој групи.

Шта ће бити ваша прва одлука по именовању, уколико освојите функцију за коју се кандидујете?

Одмах ћу смањити плату граноначелника и шефовима служби у Градској управи. Извршићу ревизију и покушати да вратим новац који је исисаван из бањалучког буџета.То је украдено од свих нас и треба нам у овој кризи да имамао чиме да се одржавамо и заштитимо.

Које су то капиталне инвестиције, за које можете обећати да ће за 365 дана бити готове, или бар да наведете до које фазе би одмакли радови?

Завршићу транзите и одмах почети обнову Кастела заједно са правлљењем колектора ради чишчења и заштите Врбаса, чије ће обале бити бисер Бање Луке, већ у првом мандату. Реорганизоваћу саобраћај и направити план за наредних 20 година. Видјећемо може ли се градити трамвај или лаки метро. Почећу да правим модеран град, а села ћу вратити пољопривреди. Сва инфраструктура ће бити у функцији развоја, а не зараде са договореним извођачима. План по фазама биће доступан у првих шест мјесеци. Рокови ће бити предвиђени одлуком стручњака, а не предизборним маркетингом.

Да ли и како Бања Лука може ријешити проблем незапослености на свом подручју?

Према нашем пројекту у индустрији би требало у првој години да се запосли око 300 људи, а у наредним годинама од 700 до 1000. То је реално. Боље је да тај број премашимо него да олако дата обећања касније покривамо демагогијом као што сада власт ради.

На селима, кроз план за прављење 300 до 400 пластеника, такође ће се запослити у првој години око 300 људи. Затим, предвиђени су подстицаји за пчеларе којих сада нема, а увозимо мед. Око 400 пчелара бих ангажовао и многе од њих увео у систем па би се пријавили као обртници. Слично би било са осталим пољопривредним гранама. Град би све подржао са откупним станицама и хладњачама. То би помогло у први мах док се не укрупни производња, а онда бих паметним олакшицама стимулисали и веће пројекте.

Дакле, треба инвентивности и да се успјешни стандарди и процедуре усвоје и препишу, а не да се демагошки србује, запостављајући виталне ствари.

На Форуму одговорности говорили сте о иновацијама које бисте увели у Градску управу. Можете ли навести и објаснити неке од њих?

Паралално са поштенијом расподјелом средстава буџета иде и реорганизација управе. Функционери ће бити љубазни и доступни. Отворићемо канцеларију за хитне одговоре и за три дана ће сви знати шта им је са предметима. Друга канцеларија ће бити за антикорупцију и контролу квалитета и провјерићемо оне танке предизборне асфалте гдје је пијанка на отварању била скупља од уложених средстава. А надуване фактуре су црпиле средства која требају најугроженијима.То је озбилљан посао и морамо бити пажљиви и упорни.

Како оцјењујете предизборну кампању?

Најетаблиранији програм је Боља Бањалука. Копирају га и власти и опозиција и на то смо посебно поносни. СДС је тренутно једина демократска странка која има широку лепезу нових и стручних људи . Младен Босић није као остали правио приватну странку у личном власништву већ је многе од нас подржао да се наметномо као млађи, образованији и квалитетнији људи. У другим странкама су све старе приче и све је у власништву предсједника странке.. Зато смо и најјачи и имамо најбоље програме.

Поред копирања нашег програма конкуренција нам је уништавала билборде, подметала ногу из љубоморе, организовала анонимне профиле по порталима, а све нас је то ојачало јер смо једноставно бољи људи.

Јасно и гласно износимо своје ставвове, имовину коју имамо, посао којим се бавимо. Сви знају гдје ми је кућа, знају ми и породицу, аутомобил који возим и радно мјесто. 

На скупове нисмо довозили људе аутобусом и СДС их је имао највише, од којих је на само два било мање од 300 људи. Наши активисти на терену били су најагилнији. Квалитетно смо планирали динамику канпање, од билборда, спотова, репортажа и осталог. Побједа нам може бити угрожена искључиво подметањем, манипулацијом и малом излазншћу. Зато морамо до недеље увече да држимо темпо. До побједе.0 КОМЕНТАРА

 1. Frontal: Gospodine Laki Metro, kakvi su vlast i vasi protivkandidati?
  Laki Metro: Sve ubica do ubice. Svi osim mozda Prelica.
  Frontal: Kakvi ste vi i gdje cete odvesti Banjaluku?
  Laki Metro: Savrsen i bezgresan. Najveci sam humanista. Dobrovoljni sam davalac krvi. A pisem i kolumne. Banjaluku cu odvesti pravo u raj. London ce da nam zavidi.
  Frontal: Koja je vasa prva odluka kao gradonacelnika?
  Laki Metro: Ukinucu svoju, i plate sefova svih sluzbi. Radicemo samo u interesu gradjana, a oni ce na kraju mjeseca odlucivati jesmo li, i koliku smo, platu zaradili.
  Frontal: Kapitalne investicije?
  Laki Metro: Izgradicu laki metro. Tranziti, Kastel i kolektor bice zavrseni u roku od odmah. Posto sam vizionar, napravicu plan razvoja grada za narednih 100 godina koji su realizovati vec u prvom mandatu. Bijelu kugu pobijedicu u prvoj godini: za prvo dijete placacu 50.000 KM a za peto samo 1.000. Po uzoru na Kinu koje ne dozvoljava vise od jednog djetata, ja bih zabranio radajanje vise od petoro da ne bi doslo do prenapucenosti.
  Frontal: Problem nezaposlenosti?
  Laki Metro: Prestaje da postoji mojim dolaskom za gradonacelnika jer cu ga odmah dekretom ukinuti. Naredbom cu uspostaviti industrijske kapacitete. Zakonom ce biti definisano zaposljavanje 10.000 ljudi svake godine u tim postrojenjima.
  Frontal: Inovacije?
  Laki Metro: Ljubaznost po strogom naredjenju, kancelarija za hitne odgovore radice svaki treci dan jer ce u jednom danu rijesiti sve zahtjeve pa nece biti potrebe da se placa i njen prazan hod. Kancelariji za antikorupciju po zakonu ce morati odmah da se prijave svi koji za sebe i pomisle da su korumpirani. Tako ce problem korupcije biti rijesen za mjesec. I na toj kancelariji cemo ustedjeti jer ce raditi svaki drugi mjesec posto u jednom mjesecu rijesi sve slucajeve. Onima koji tu rade takodje necemo davati platu nego ce im je, prema efikasnosti obavljenog posla, odredjivati klijenti.
  Frontal: Ocjena predizborne kampanje?
  Laki Metro: Sve nule osim mene. Niko u njoj nista radio ne bi da nije naseg programa „Svemirska Banjaluka“. Bas svi su ga iskopirali i na njemu zasnivaju svoje kampanje. Sve ostalo sto pokazuju jeste ljubomora na nas. Ali mi imamo tajno oruzje do kojeg ne mogu da dodju. To je savrsenost u svemu. Ne mozemo vam, zbog njih, odati tajnu kako smo to postigli. Mi smo jednostvno bolji ljudi, pa cemo ih sve, kad postanem gradonacelnik, pohapsiti. Ne zbog kradje naseg programa, nego zbog te ljubomore i zavisti. Da im pokazemo da to ne smiju biti karakteristike novocovjeka banjaluckog kojeg cemo stvoriti, takodje, dekretom.

 2. stribor, 03.10.2012. 22:00:56 [5

  Gospodine za koju ste vi opciju.
  Za koga kandidata?
  Da li ste preko njega zaposleni ili neko iz vaše porodice.
  Recite.
  Ako ste ostvarili neki interes …da Vas razumijem.
  Pozdrav.

 3. Interesantno je da je ovaj ljekar imao običaj da se ponekad oglasi na portalu i uđe u rasprave sa ove donje strane, ali je to u jednom trenutku potpuno prekinuo i drži se samo gornje. Vjerovatno je jako umoran od političke kampanje.

  Lijep pozdrav

 4. e moj doktore stevandicu, veceras vise ljudi na bini nego li na trgu krajine…
  mozda je razlog liga sampiona jer su ljudi ostali gledati utakmicu grupne faze izmedju zenita i ac milan

  :):D:):D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *