dysko

Ненад Стевандић: Луди или покварени?

Власт на нивоу БиХ није на видику. На видику су међутим притисци и олује, пројектоване да од нас из Републике Српске направе кривце чија би кривица била довољна за покриће још једног ОХР "блицкрига". Притисци, наметања и кажњавања логичан су слијед активности након одлуке власти у Републици Српској да повуче референдум. Окренули смо други образ […]

недеља, 10 јула, 2011 / 08:04

Власт на нивоу БиХ није на видику. На видику су међутим притисци и олује, пројектоване да од нас из Републике Српске направе кривце чија би кривица била довољна за покриће још једног ОХР "блицкрига".

Притисци, наметања и кажњавања логичан су слијед активности након одлуке власти у Републици Српској да повуче референдум. Окренули смо други образ па сад је логично да замахну ногом.

Онај ко се узда у разумјевање, поштење и искреност тзв. међународне заједнице или је луд или покварен до сржи. Једно од то двоје је и тзв. међународна заједница. ‘Ајд’ погодите које, из три пута!

Ма сигурно су луди кад не примјете да СДП, која јавно баштини антифашизам, скоро у геј загљају држи ХСП, која баштини фашистичке претке и насљеђе.Та иста СДП, успут, пријављује СНСД социјалистичкој интернационали за скретање у десно, и националистичку реторику.

Неприродно зар не?

Али функционише. То лудило функционише преко покварености. Нама у СДС нуде да пљунемо на РС, шутнемо СНСД па подржимо амалгам праваша и платформаша. У самој РС можда би таква понуда, ма од кога дошла, била примамљива због арогантног и корумпираног владајућег блока, али у БиХ би то било као кад би 1992. Радован нудио Лагумџији да се откачи од Алије и са СДС прави комбинацију за владу БиХ. То би лудило било лишено покварености. Било би само лудило.

Е сад, да не заборавимо и трећи констутивни народ – Хрвате, који такође разматрају дали је аутентичност СДП-Хрвата резултат лудила или покварености. Морам да напоменем да ме нервирају они, који нам стално сугеришу да се манемо Хрвата и њима препустимо да се договоре, зато што они нама сигурно никад не бих вратили услугу, већ би нас ако им се укаже прилика заједно са Бошњацима почистили кaо у Хрватској.

Благодарим на критици и дозвољавам такву могућност, па СНСД замјерам недостатак опреза и гаранција, да до тога не дође. Услов је могао бити да Хрватски народни сабор декларацијом потврди Републику Српску и права Хрвата тражи ревизијом u Федерацији БиХ и распакивањем Вашингтонског споразума, који је Хрвате и Бошњаке запаковао заједно, само због заједничке борбе против Срба.

Међутим, друга страна медаље је принцип да, ако ми из Републике Српске пристанемо да аутентичност Хрвата бира СДП, ко ће сутра СДП забранити да има и "аутентичне српске представнике"? За такву комбинацију лудила и покварености ће бити много више него код хрватског представника. Остало је позната матрица, гдје би у будућности члан предсједништва у име Срба био Јован Дивјак. А он би се са Комшићем и Изебеговићем савршено слагао.

Уосталом, били су у истој војсци.

Ово питање није нимало једноставно и као никад до сад потребно је укључити част, памет, упорност и досљедност, у чему се до сада баш и нисмо показали. Зато је и спиновање идиотске приче о правој опозицији у Републици Српској само вјешт и опасан покушај маскирања лоших намјера према нама.

Изгледа да СДП има намјеру да поред одређивања аутентичности представника народа, и социјалистичке правовјерности, одређује и аутентичност опозиције. Раде то са међународним покровитељством, а дио тактике је, вјешто и подло, банализовање овог питања уз форсирање сукоба у Републици Српској, у којој је власт, на нашу жалост, лоша и неефикасна. Та лоша власт је оптеређујуђи фактор за одбрану и развој Републике Српске, а шанса за оне који не виде, или неће да виде шуму од дрвета.

Било како било ОХР, СДП, ПИК, или тзв. међународна заједница; расписали су тендер за луде или покварене Србе. Пријаве су тајне али их поступци и понашање пријављених све демаскирају.

Наставиће се….0 КОМЕНТАРА

 1. И тако се наш док претвори у потпарола СНСД-а… Огњен заузе бусију у тамо неком органу БиХ… Босић префригано са стране чека фотељу министра иностраних послова… Остао је још само Говедарица да се ућутка… СДС се претворио у странку фотељаша!

 2. Топло препоручујем свим кадровима СДС-а за које сад већ очито да су само сурови каријеристи – пређите код Миле да будете мандатари, министри, директори…тако ћете брже доћи до циља! Прича да сте у колацији са СНСД-ом на нивоу БиХ а да сте у РС његова опозиција заиста потцјењује здрав разум.

 3. Svrljko, 10.07.2011. 10:54:55

  Тема је лицемјерство руководства СДС-а, ником од њих није циљ да ти и ја боље живимо. Њима је циљ да се само они ухљебе а тебе и мене ко јебе… Сналази се како знаш живи од акције до акције, или иди у иностранство и тамо хамалиши… Боли њих све полни орган што је народ незапослен, сиромашан и гладан! Свима су уста пуна сиротиње док не сједну у удбону фотељу и приме прву плату од 3500марака… СДС је могао ћутати и држати се са стране, нико њих није натјерао да подрже ове или оне… То су све голи каријеристи, фуњаре које се продају за неку функцију која траје само 4 године…

  Бјежи мука ми је од вас лицемјера!

 4. Мени је већина овог што је доктор написао прихватљиво, с тим да ја никад нисам подржао нити ћу подржати потписивање платформе са СНСД. Напросто, мислим да се могло заједнички дјеловати и без платформе или у платформу укључити и по једног посланика ПДП-а и ДНС-а. Овако се стиче утисак да се ради о некој коалицији. Дакле, императив је да сви Срби у Сарајеву дјелују као један.
  СДП је љигава странка, као и њен први човјек. Служе се највећим подвалама и треба их зауставити. Искрено, нема разлике између Лагумџије и Силајџића. Тачније, има, са Силајџићем смо начисто, а Лагумџија је „вук у овчијем руну“.
  Двије су опције у Сарајеву: или покушати направити договор како би се постигла политичка стабилност, што би евентуално привукло стране инвеститоре и бар мало се ублажила привредна катаклизма. Друга је да Срби опструишу рад свих заједничких институција и на тај начин се БиХ покаже немогућом државом, и тако убрза процес осамостаљења Републике Српске.
  Ако већ заједнички заступамо интересе Републике Српске, зашто се не каже у Сарајеву: „Сви српски посланици се повлаче из рада док не испоштујете наших 49% из Дејтона!“, или да се тражи враћање свих насилно узетих надлежности Републици Српској из Дејтона. Мислим да би за почетак било довољно да вратимо већинунадлежности из Дејтона, јер и ових дана видимо да се стране дипломате позивају на Дејтонски споразум.
  Стати на страну Хрвата, Рома, Јевреја,… па и Бошњака свугдје гдје су угрожена њихова права. Ја се у животу држим оне „немој радити другом, оно што не желиш да други раде Теби!“. Али господин Додик је отишао предалеко у причу с Хрватима и беспотребно увукао РС у ту причу. Како доктор рече, требамо бити мудри и (како Ања рече) „радити посао“.

  Ипак, моје је мишљење јесте да се Република Српска брани економијом и да смо угроженији од властитог криминала и катастрофалног управљања оним што су нам Бог и генерације наших родитеља и дједова подарили.
  Мени је крајње чудно да приватизација ЕПРС пролази готово без иједног гласа, било опозиције, било медија, било независних интелектуалаца. Поготово након приче са „Чез“-ом.
  ДА ЛИ ЈЕ РЕАЛНО МОГУЋЕ ДА РАШИД ОД КИПАРСКОГ ЖБУНА СУТРА ПРОДА СВОЈ КАПИТАЛ (У УГЉЕВИКУ) НПР. БРАЋИ МУСЛИМАНИМА ИЗ САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ, КОЈИ СВАКАКО ИМАЈУ КАПИТАЛ ДА ТО КУПЕ?
  Мислим да су нам то битније теме, не потцјењујући значај и приче у заједничким органима.

  Сад се сјетих једне анегдоте са сједнице НСРС кад је посланик СРС, др Марко Спајић критикујући рад СДС-а на крају рекао: „Имао бих ја још доста рећи, али бојим се да ме Божо (г. Божидар Вучуревић) неће повести назад за Требиње.“
  Тако и ја, остало ћу рећи доктору уживо, а како „Миланко“ (који носи сукњу) мисли да ми је доктор „ментор“, ево му још један аргумент.
  :D:D:D

  Докторе, у наставку мало о брљотинама Владе РС, да развеселите Буду и мене. СВАКО ДОБРО!

 5. sasa,

  jel to neprincipjelno ponašanje SDS-a kada je prvi digao svoj glas i pisao Bašiću za sazivanju kolegijuma kako bi se formirao Dom naroda i Predstavnički dom? Na kraju su formirana oba doma.
  Ako je to neprincipjelno ponašanje, parlament i domovi se ne bi formirali do kraja godine, a drugo je ova lakrdija SDP-a što hoće da „građanski“ progura Kukića za predsjedavajućeg Savjeta Ministara.
  Osvjesti se čovječe i shvati da je koncept „građenske države“ opasan u svakom pogledu!

 6. Na sve strane u RS samo problemi.Vlast se ponaša kao da smo Kuvajt.Narod nam više i ne živi,već preživljava od danas do sutra.Ljudi ispisuju djecu iz škole jer nemogu plaćati prevoz.Svaki dan neko digne ruku na sebe zbog nemaštine i gladi.Da li je to RS za koju smo proljevali svoju krv?Ja mislim da nije.Na sve to ovi političari nam tupe o nekoj ugroženosti od drugih.Mi smo najviše ugroženi od svojih.Od onih koje smo nažalost birali(ja ni u snu).Za ovakvu RS ja ni prstom ne bih mrdnuo da je spasim.Što se mene tiče sutra mogu i da je ukinu.Za dr.Stevandića.Pišite nam o pravoj opasnosti sa kojom se suočava RS.O onima koji je ruše iznutra,a izgleda misle da dobro rade.Ili to nije zanimljiva tema.

 7. buddha, 10.07.2011. 10:29:19

  „Ко се о млијеко опече, и у јогурт дува!“

  Мислим да политика нимало није једноставна, како је доживљавамо. Ти и ја нисмо сигурни какве су игранке у питању од стране страног фактора. Није ли могуће да је распродаја свих националних ресурса и уништење привреде (која је била значајна конкуренција привреди на западу) пројекат великих неоколонијалистичких сила? Није ли могуће да су баш из тог разлога довели на власт Ђукановића, Тадића, Јосиповића, Додика? Да прво обезвриједе домаће ресурсе, а затим их продају будзашто, и при томе значајно задуже своје државице?

  http://www.youtube.com/watch?v=-AZc9Q9zKAI

  http://www.youtube.com/watch?v=AWuymEK4d5g&feature=mfu_in_order&list=UL

  Дакле, ако прихватимо ту могућност, онда знамо да је власт присиљена да обави ту незахвалну дужност да нас доведе у дужничко ропство. Можда сам зато некада несмотрено груб према нашем Предсједнику, Премијеру и њиховој дружини, а они се налазе можда између двије ватре: народа и неоколонијалиста. Онда страх од народа на улици, па страх од казне свјетских моћника. Признаћеш да им није лако.
  У таквој причи нико нормалан не би желио да преузме ту незахвалну дужност и одговорност. Не знам да ли сте примјетили да је ПДП увијек био некако у власти, али је послије Микеревића бјежао од одговорности. „Опекли се о млијеко.“ Ко би нормалан сада преузео „врућ кромпир“ од Александра Џомбића? Нико.
  СДС је прошао кроз најстрашније иживљавање од стране западних сила и логично је да су више него опрезни. Узели су себи нешто на локалном нивоу (Добој, Бијељина), јер су све странке „интересна удружења грађана“ и већина чланова пита „гдје сам ту ја?“, „можете ли ме негдје запослити?“. Уколико им не понудите ништа, они одоше за слатком причом под шатором. Тако послије октобарских избора имате осипање нпр. ПДП-а, јер су чланови изгубили наду да ће „нешто добити“. Било којој од опозиционих странака је јако тешко доћи до нових чланова, јер се многи и плаше да ће добити отказ, уколико раде, односно да неће моћи добити посао, уколико су незапослени.

  По мом мишљењу, СДС намјерно пушта СНСД да нас доведе буквално на дно, да не би и они сносили одговорност, а жеља СНСД-а јесте да се одговорност подијели. Предлажем им да за све окриве Перицу Ђокића. Вјерујем чак и да постоји доза страха да се иде против још увијек моћног СНСД-а, којег су странци пројектовали на власти до 2014. године. СДС је узео оно што се може и чини ми се да су мудро подлијели улоге у странци. Тако смо на тв могли видјети готово искључиво г. Говедарицу и др Стевандића да критиују, али комплет странка није ушла у клинч са владајућом гарнитуром. Мислим да то јесте мудра политика, али да им неће донијети много поена уколико на политичко небо не избаце неколико нових јаких људи и покажу да ће другачије од до сада виђеног. Реално, ми ништа не добијамо уколико ће умјесто актуелних доћи неко ко ће се слично понашати. Али не заборавимо да је СДС-ова Влада РС 2005. године оставила буџетски суфицит, да није распродала „породично благо“ и да су фондови били стабилни. Не видим зашто не би могло опет исто.

  Господине Буда, и моја је жеља да се што прије заврши овај кошмар, али искрено мислим да ће нам бити још горе. И сам сам прозивао милион пута и СДС и ПДП да су превише пасивни, да требају они да организују протестне шетње, да би тиме добили поене у народу (као приликом подршке генералу Младићу), да спријече заједно с народом продају ЕПРС и ЖРС, јединог што смо имали да ваља,…, али мислим да ће они пустити СНСД да нас доведе до дна и сам се распадне. Нећемо још дуго чекати, изузев уколико ММФ не одобри још неке кредите па да власт преживи још неко вријеме.
  Након следећих општих избора (можда чак и вандредних) у власти ћемо сигурно имати СДС и једну од странака која ће настати распадом СНСД-а (једна фракција ће покушати да се „опере“ од свега што су забрљали).

  Поздрав!

 8. И да, Буда, имам неколико добрих познаника у ГО СДС-а и њиховим омладинским организацијама, који такође мисле да треба јаче и агресивније, али странка је демократска и уважава се воља већине.

 9. Занимљиви су ми ови наши СДП-овци како скачу на сваку варијанту српског заједништва у Сарајеву, а за секунд би продали гузицу за фотеље. Како ви јадни не видите да народ у РС ово подржава, а да се ПДП брука на све стране? Иако би и ја савјетоао др Стевандићу да се више бави опозицијом у РС и темама овдашње власти и да прати Говедарицу који се добро бори. СДС-у је у Сарајеву довољан Босић и све је поставио како треба. А Иванић, Боже мој, не може увијек бити по његовом. Нека се мало стрпи без власти да видимо колико вриједи!

 10. Dragi moj doktore nisi nam više interesantan.Čitao čovjek tebe ili Rajka Vasića, više nema nikakve razlike ili da bude pristojniji razlika je u nijansama.Izgubio si doktore za samo godinu dana mnogo brate na težini.Ne mogu te izvući te gluposti o patriotizmu, na to se više niko ne pali brate.Lemi vas je zauzdao, stega i drži li drži.Pucaju vam stomaci ali šta ćeš, mora se izdržati.Da li vidite šta se u javnosti dešava.Nigdje vas nema.Otiđi malo u narod.PDP je mudro iskoristio vaš prostor sa koga ste se povukli i zauteo mjesto čelnog opozicionara.Pa zar ne primijetiš kada, čak i u RS govore o opoziciji obično je ispod Ivanićeva slika.Zašto ste doktore to dozvolili, zar mislite da u ovoj bijedi i siromaštvu neko vjeruje u vaše etno-nacionalističke ili bolje rečeno kvazi-nacionalističke priče.Lemi tu vrstu gluposti bolkje radi od vas.Okrenite se bolan ekonomiji.Udružite se svi, iz svih stranaka, svi umni ljudi i recite, hoćemo da spasimo ovaj narod i da našem narodu bude bolje.Uradite to dok nije kasno.Ne interesuje nas priča o SDP-Ta stranka je briga birača iz Federacija, vi ste naša briga.Kako ste se samo upecali na Lemijevu udicu, strašno je gledati.Vjerovali smo u vas kao jaku i moćnu opozicionu partiju.Nema vas nigdje.Gdje su vam saopštenja, prijedlozi.I dok PDP ima komentar na sve događaje, na sve zakone, vi ste zabavili Lagumdžijom jer vam je vlast tu kosku ubacila.Poručio si nam doktore na ovom istom forumu kako nam je tvoj mikrofon uvijek pri ruci.Mikrofon ti je doktore od oktobra isključen, a dugme za uključivanje je kod Rajka Vasića, Milana Ljepojevića ili Pere Simića, teško ćeš narodu dokazati drugačije, budi siguran.Došla i šuša do pameti, čudno jeste ali bolje ikad nego nikad.I zato doktore mikrofon u svoje ruke, pusti Vasića i Ljepojevića, bolje ti to znaš od njih raditi bolan.Oni su sad u prednosti,, ali znamo te kao vrijednog posdlanika, vratićeš ti svoj mikrofon i ponuditi ga i nama onako kako si i obećao.(naravno dok smo ti za glasove trebali).

 11. Dragi moj doktore nisi nam više interesantan.Čitao čovjek tebe ili Rajka Vasića, više nema nikakve razlike ili da bude pristojniji razlika je u nijansama.Izgubio si doktore za samo godinu dana mnogo brate na težini.Ne mogu te izvući te gluposti o patriotizmu, na to se više niko ne pali brate.Lemi vas je zauzdao, stega i drži li drži.Pucaju vam stomaci ali šta ćeš, mora se izdržati.Da li vidite šta se u javnosti dešava.Nigdje vas nema.Otiđi malo u narod.PDP je mudro iskoristio vaš prostor sa koga ste se povukli i zauteo mjesto čelnog opozicionara.Pa zar ne primijetiš kada, čak i u RS govore o opoziciji obično je ispod Ivanićeva slika.Zašto ste doktore to dozvolili, zar mislite da u ovoj bijedi i siromaštvu neko vjeruje u vaše etno-nacionalističke ili bolje rečeno kvazi-nacionalističke priče.Lemi tu vrstu gluposti bolkje radi od vas.Okrenite se bolan ekonomiji.Udružite se svi, iz svih stranaka, svi umni ljudi i recite, hoćemo da spasimo ovaj narod i da našem narodu bude bolje.Uradite to dok nije kasno.Ne interesuje nas priča o SDP-Ta stranka je briga birača iz Federacija, vi ste naša briga.Kako ste se samo upecali na Lemijevu udicu, strašno je gledati.Vjerovali smo u vas kao jaku i moćnu opozicionu partiju.Nema vas nigdje.Gdje su vam saopštenja, prijedlozi.I dok PDP ima komentar na sve događaje, na sve zakone, vi ste zabavili Lagumdžijom jer vam je vlast tu kosku ubacila.Poručio si nam doktore na ovom istom forumu kako nam je tvoj mikrofon uvijek pri ruci.Mikrofon ti je doktore od oktobra isključen, a dugme za uključivanje je kod Rajka Vasića, Milana Ljepojevića ili Pere Simića, teško ćeš narodu dokazati drugačije, budi siguran.Došla i šuša do pameti, čudno jeste ali bolje ikad nego nikad.I zato doktore mikrofon u svoje ruke, pusti Vasića i Ljepojevića, bolje ti to znaš od njih raditi bolan.Oni su sad u prednosti,, ali znamo te kao vrijednog posdlanika, vratićeš ti svoj mikrofon i ponuditi ga i nama onako kako si i obećao.(naravno dok smo ti za glasove trebali).

 12. drazen78bl, 10.07.2011. 13:25:10
  „Господине Буда, и моја је жеља да се што прије заврши овај кошмар, али искрено мислим да ће нам бити још горе.“

  Далеко сам ти ја од господина, ови су ме натјерали да постанем неотесана џукела и из мене све оно најгоре извлаче својим поступцима…

  Све ово што си написао за странце је тачно, и колико ми се чини они су одрадили 80% посла, постали смо робље, јефтина радна снага на којој курац оштре сви… Међутим, мени није јасна државна политика ако већ виде шта нам се спрема, јавно реци шта је по сриједи, спријечи те накарадне појаве. Мени се чини да ни ти странци нису толико зло, колико су зло ови наши домаћи људи. Не знам јеси ли одгледао некидан ону емисију Недељом у 2, гдје су јавно изнијели како се новац ИЗНОСИО на Кипар, Дјевичанска Острва па слао за Америку и отуда поново долазио овдје као ИНВЕСТИЦИЈА! Опљачкани смо од стране ДРЖАВЕ а не од стране неког тамо Џона.

  Онај фрајер у Добоју 6 метака одвали човјеку у главу и добије 6мјесеци забране ношења оружја! Онај у Фабрици дувана на силу отјера људе са посла, Фруктону, мљекару уништише једним потезом плајваза. Медицинска електроника 3 мјесеца робије оном паћенику што ни лук јео ни лук мирисао…. Малбашић за ког се прије рата није знало, данас у центру, на Чајевчевој згради има исписано презиме словима висине 1,5 метар, новнастали неимар који само гради боксове по центру, естетски квалитет зграда одговара септичкој јами коју људи сами излију…Порез наравно не плаћа…

  Мораш признати да овдје странци нису имали своје прсте упетљане…Они покушају па гдје прође прође, али никад не узимају као домаћи, јер зна да је то нелегално и да ће морати (можда) одговарати за своја недјела, па сматра да је боље украсти мање да буде мања казна! Џомбић 2000 возао је југо 45, а 2011. има своју приватну банку (Микрофин банка), и сви ми то видимо и сви ћутимо. Онда се појави Стевандић и пласира неки (неуспјели) спин.

  Имам неописив бол у полном органу за заједничке органе БиХ, СДП, СДА, али имам страшан бол у души који ме разара кад видим да су Додик, Џомбић, Малбашић, Шпирић, „Интеграл“, Видовић узели све, и тако бахато се понашају, као да ће 1000година. Када то све видим, како отимају оно што им не припада, како се опходе према нама, просто пожелим да та европениска унија узме ствар у своје руке и наметне законе и правила… Ово је болесно стање, канцерогено ткиво које је осуђено на пропаст!

 13. Не могу странци ништа без домаћег фактора. Сјећаш се тобожњег сукоба г. Додика с замјеником високог представника, Грегоријаном. Борис Тадић долети авионом с Кипра у Маховљане и иде на састанак у „Каледеру“, а „љути Додиков непријатељ“, Грегоријан, састаје се у ресторану у Клашницама с г. Игором Радојичићем.
  Вишеструка је корист. У очима народа г. Додик је „права Србенда“, која се супротставља моћној Америци. Друга је материјална. Сигуран сам да је БоТа донио неку лову од заједничког посла с Кипра, Грегоријан је добио свој дио, и сви срећни. Приватизација НИРС је државна тајна. Сигуран сам да је „Рашид од кипарског жбуна“ само параван, да ће он имати корист од свега, али да је прави власник (или више њих) неко домаћи. Новац покупљен од народа се мора улагати и обртати. Даље закључи сам!

  Не знам на коју „Недјељом у 2“ мислиш? Са Муниром Подумљаком? Јесам одгледао, а још занимљивија је трибина на Филозофском у Загребу, гдје се независни новинари с ХРТ-а боре против државне мафије. Имаш у 12 дијелова: http://www.youtube.com/watch?v=hS28I_8Wkzw&feature=related

  И да, овај из „Интеграла“ се презива Станковић.

  😀

 14. NOIR, 10.07.2011. 14:27:08

  Није ваљда да Вам се, као народном посланику Мазалици, привиђају СДП-овци? Прочитајте поново шта написах. Требају сви српски посланици бити као један. Мислим да за то не треба Платформа, којом СНСД добија, а СДС губи (јер прост народ то доживљава као коалицију). Ја СДС доживљавам као једину алтернативу овој власти и све што сугеришем, сугеришем у најбољој намјери.
  Наравно да ми нису у лијепом сјећању остали неки људи из СДС-а из деведесетих, али у СДС-у сада постоје јако добри људи и њих би желио видјети на власти.
  Народ је на изборима подржао СНСД, ДНС и СП, па то не значи да је то добро. У народу имамо доста неписмених, полуписмених и покварених.
  СДС би јачом критиком власти добио веће симпатије у народу. Можда СДС заиста јесте права опозиција власти, али просјечан гласач нема капацитет да то схвати уколико се жестоко не критикује власт.
  Колико видим, свако има своје задатке, а г. Говедарица има тај задатак да критикује власт, и придружи му се др Стевандић.

 15. 1.И у овом тексту сам навео да нам влада у РС не ваља.

  2. Тешко је не видјети моје опозиционо дјеловање у РС али
  разумијем да нечије фрустрације могу бити резултат
  тога да не могу они својим импресијама да утичу на рад СДС-а.

  3. Ја сам и даље микрофон за све који на фронталу износе предлога а ја их трансферишем у скупштину РС.И ове критике ће ми добро послужити да још једном преиспитам како лично тако и партијско дјеловање.али без псовања и примитивизма молим.
  4. Ниво БИх је тешко разумљув за многе али као што рекох наставиће се , дјеловаћу и адукативно.

 16. Е мој Док, деведесетих си ишао срцем кад се није знало куд ће пуцати све, стао си на страну српске душе. 2011. си постао (незванични) потпарол странке која расјеца душу овог напаћеног народа. Схвати ово као најдобронамјернију критику. Знам да није лако издржати притиске, није лако ни одбити стотине хиљада евра које ти нуде странци, домаћи. Није лако остати моралан и честити у овом данашњем времену. Тако да те разумијем у одређеној граници. Али оно што не разумијем да СДС ни ПДП никада у ових 6 година нисте организовали неку трибину на којој би говорили вође странке, чанови странке и гдје би НАРОД питао вас. Све ваше страначко дјеловање своди се на неколико скупштинских „говоранција“, пискарање по интернет порталима и то је.

  Људи, ви морате сићи међу обичан народ, морате сваког човјек мотивисати и убиједити да је власт лоша. Дозлогрдило је људима да гледају ову пљачку и ово одумирање РС. Ви се понашате као нијеми посматрачи, Иванић покушава нешто гостовањима по БН телевизији, али тих 60 минута није довољно. Босић откако је склопио колаицију са СНСД-ом нигдје се не појављује. Огњен Тадић како је постао тамо неки полтрон у БиХ органима из уста му излази само господин Додик, господин Додик!

  Спустите се међу људе, мотивишите народ да излази на изборе, износите аргументе и чињенице (имате их на претек) против СНСД-а, заузмите чвршћи став према неодговорној политици СНСД-а. Ниједна власт која је увела државу у кризу није је ИЗВЕЛА из кризе то вам све теорије доказују.

 17. Ljudi može li iko više prepoznati Ognjena Tadića.Glasao sam za njega, ne kajem se.Ali kakvo razočarenje nakon izbora.Da li taj čovjek ima ikakvo ogledalo kod kuće pa da pogleda sam sebi u oči.Čovjek je za par mjeseci postao najbolja podrška Lemiju, veća od njegovih dupelizaca.Od onakvog opozicionara, do podrepaša, ljudi moji, put prekratak, trnovit i na kraju pitanje je u političkom smislu kakav će biti.Za poslaničku platu koju imaju i manje sposobni od njega, šta bi od čovjeka.Lemi je sjajan psiholog, on ili oni koji ga savjetuju.Upregao je ono što je upregao i sada može mirne duše reći, mi nemamo opoziciju.Kakav plan: uzeti mulavog Bosića jer mu je stranka stigla do nekakvog zenita i birači su je bili počeli prepoznavati kao stožer opozicije.Uspio je.Bosićevo mjesto je zauzeo Ivanić.Mada nisam njegov fan, profesor je to uradio inteligentno profesorski.Ali zna Lemi da sada treba vremena da Ivanić napravi jaču partiju što mu je dovoljno da ostane na vlasti.Ima indicija da će za par dana biti imenovan novi premijer koji bi mogao biti nestranački ili čak iz SDS.Neko će ovu gorku čorbu morati da pokusa.

 18. „- Prvo, broj zaposlenih u administraciji mora se smanjiti. Kada sam bio predsednik Vlade, u Ministarstvu finansija bilo je zaposleno 59 ljudi, danas oko 300, a budžet je sa 1,1 otišao na 1,5 milijardi KM. Smanjio bih poreze i doprinose i tako stimulisao zapošljavanje. Umesto u neracionalne projekte, novac bih preusmerio u stimulisanje stambene izgradnje. Mladim bračnim parovima Vlada bi trebalo da subveniconiše kamate. Time mlade zadržavate, a stimulište građevinarstvo – oblast gde ima najviše domaćih proizvoda. To bi sve uticalo na povećanje DBP. Napravio bih reformu penzionog sistema u kome bih jedan deo sredstava iz privatizacije “Telekoma” rasporedio na 15 delova i svake godine bih sa oko 100 miliona stimuliso tu reformu. Mladim ljudima bih uveo pravo da osim obaveznog imaju i dodatno osiguranje. Uveo bih nižu stopu PDV i povećao akcize na luksuznu robu. Ključni potez bio bi ukidanje prava nekolicini firmi da imaju privilegije pristupa budžetu. Umesto poprekog dogovaranja za autoput, uzeo bih kredit kod evropskih banaka, raspisao tender i napravio autoputeve, one koji su logični – a to su ovog trenutka Banjaluka – Doboj i Doboj granica sa Hrvatskom, deo koridora 5C.“

  То је то! То је оно што сматрам исправим, с тим да за Добој треба градити БРЗУ ЦЕСТУ а не аутопут!

 19. buddha, 11.07.2011. 09:49:02

  Прочитај задњу реченицу г. Иванића: „Zato upozoravam da ćemo, kada se to slomi, imati grčki sindrom i teško onima koji dođu posle njih.“

  А онда се врати на свој приједлог: „Организујте петицију за расписивање ванредних парламентарних избора.“

  Да ли си прочитао оно што Ти написах, да НИКО не жели да преузме „врућ кромпир“ од г.Џомбића и да опозиционе странке чекају да се власт „угуши у сопственим фекалијама“. Зар не видиш да се сви прибојавају преузимања одговорности?
  Неминован је распад СНСД-а. Видјећеш само борбу између г.Шкрбића и г.Гаврановића око кандидатуре за градоначелника Бање Луке. Г. Иванић се нуди за лидера опозиције, али заборавља да је вриједност странке на политичком тржишту пропорционална броју гласача. Избори се добијају радом на терену, а на октобарским изборима су само владајуће странке имале новац да плате људе да им одраде кампању на терену. Г.Иванић нема новац да плати те људе, нити има волонтере у странци, који су то спремни и тешко је очекивати да ће се његов изборни резултат значајно поправити.
  Ипак, мислим да ћемо након следећих избора имати пат позицију, гдје би ПДП могао бити језичак на ваги. За сада мислим да су сигурни СДС и једна од странака настала распадом СНСД-а. Ко ће им се придружити, зависи управо од рада на терену. ПДП има реалне шансе. Било би им паметно да пруже шансу неким људима, који су им остали вјерни свих ових година, а никад нису добили прилику, нпр, један од најпоштенијих људи, народни човјек, др Милан Шврака, који је поразио г. Бундала у изборној јединици 1. Човјек има такву популарност у свом народу, а био је у сјенци једног Наградића.
  Г. Бореновић ми је драг познаник и комшија, али мислим да би требали промовисати у медијима, у политичким емисијама, још неке људе, осим њега и проф. Иванића. Како сам већ писао, проф. Иванић је бр.1, г.Бореновић бр.2, г.Црнадак бр.3, и нема даље. Др Шврака је по свим параметрима квалитетнији него г.Црнадак. Мој пријатељ, др Золак, такође сјајан млади човјек, још један човјек, који у ПДП-у није никад добио прилику, а избоксовали смо му скоро 1500 гласова на протеклим изборима.

 20. пази Дражене све је то тачно што си написао, али сматрам да онај ко сједе на овај ВУЛКАН, може врло лако да остане на власти наредних 20година! Како? Па врло једноставно:

  1.заврни славине државној администрацији 300 људи у министарству финансија ејјјјј јеботе па да их је толико на грађевини зграду од 10спратова би сазидали за 2мјесеца
  2.процесуирај пљачкароше овог народа (говњивом мотком треба изударати корумпиране тужиоце и судије, само тако ће се уразумити и почети да раде свој посао)
  3.одузми нелегално стечену имовину (од 1990 па на овамо, свако ко не може доказати поријекло имеовине, одузимај)
  4.покрени запошшљавање младих људи
  5.покрени грађевински сектор (смањи цијене грађевинског земљишта, преполови цијене грађевинске дозволе – мораш нешто понудити људима да би људи извадили паре из сламарице)
  6.доведи инвеститоре (пореске олакшице да у наредних 10 година плаћају минималне порезе /ослободи потпуно/ од плаћања пореза ако запосли 5000 људи.
  7.деинституционализуј државну управу, пренеси овласти на локлни ниво
  8.одузети лажне пензије и инвалиднине (процесуирати све оне који имају ту лажну пензију или инвалиднину)

  Ово су кораци који воде ка здравом друштву и европениској унији.

  ПДП, као странка је нажалост једина опозициона партија. Иванић МОРА промијенити програм, мора довести људе који су жељни промјена и који имају снаге да изгурају те промјене.

 21. buddha, 11.07.2011. 08:43:38

  Мислим да др Стевандић и данас иде срцем. Сигуран сам да Доктор, Ти и ја имамо исте националне циљеве, само различите визије како га остварити.
  Видим да Доктора овдје сви „разапињу“, а често су неке ствари упућене на погрешну адресу.
  Навешћу један примјер. Скоро сам био у ширем друштву са Доктором и сјаним, поштеним интелектуалцима, нашим комшијама, професорима Универзитета у Бањој Луци. Један од њих је годинама ишао бициклом на посао, а добијао је значајне награде за своје иновације у Бриселу. Доктор чини све да те људе уведе у странку. Моја жеља јесте да такви људи уђу у политику, јер се само тако могу потиснути битанге, које су ту залутале, вођене искључиво личним интересом. Дакле, човјек је члан ГО СДС-а и чини оно што је у његовом домену. Ако успије подићи СДС у Бањој Луци, СДС ће бити број једна и у РС.

  Друга ствар, доктор и његова супруга су запослени у државној здравственој установи, али га то није спријечило да прозива актуелну власт за криминал и корупцију. Неумјесно га је зато прозивати да је портпарол СНСД-а. Одобравам сваку културну критику, али за ту мена мјеста, јер сви заборављају да је Доктор годинама био опозиција, а могао је и он узети црвену књижицу и данас имати значајну функцију у здравству. Ипак, није продао идеале за новац.
  Истина, не слажем се с њим да је била потребна платформа, јер као и Ти, не могу гледати више мирно оно што власт ради сопственом народу, али не би било добро када би о свему једна ко размишљали.
  Мислим да је то СНСД-ова подвала СДС-у и да то прави штету СДС-у. Тако мисле и неки чланови СДС-а, али поштују одлуке ГО странке.

  Придружићу Ти се у позиву СДС-у, ПДП-у, ДП-у и другима, да организују јавне трибине за грађане. Можда на Старчевици направимо неку трибину, на коју бисмо послали истакнуте људе из политике да поразговарају са својим грађанима о проблемима који муче друштво.

 22. buddha,
  ti si jako dobar komentator, ali si me u poslijednjem svom izlaganju jako razočarao!
  Pecaš se na Ivanićeve fore? Pa bio je premijer i šta je uradio? Ništa! RS je ostala u kandžama siromaštva i beznađa… Ovo što on obećava… pa tipično politički, jer sve ovo što je rekao i obećao treba uskladiti sa budžetom, sa postojaćim manjkom u budžetu i ostalim.. to nije lako.
  Čuj sad „stimulisati mlade bračne parove“.. pa i država mora da zaradi, a ne samo izdavalac prostora ili ne znam ti ni ja šta već.
  Akcize na luksuznu robu… halo! Koliko ima luksuzne robe u RS i ko je kupuje? Kupuju oni koji mogu, to je relativno 6% stanovništva, ostalih 94% jedu hljeb i mlijeko svaki dan!
  Ivanić da je šta htio promjeniti on je to mogao učiniti, a sad se kao žali na „telekom“ i raspdjelu para od istog.. pa šta je on uradio sa tim telekomom, on je bio tada u vladi?

  buddha i previše si se ovdje naivno postavio! To nisam od tebe očekivao.

 23. buddha, 11.07.2011. 08:43:38

  Мислим да др Стевандић и данас иде срцем. Сигуран сам да Доктор, Ти и ја имамо исте националне циљеве, само различите визије како га остварити.
  Видим да Доктора овдје сви „разапињу“, а често су неке ствари упућене на погрешну адресу.
  Навешћу један примјер. Скоро сам био у ширем друштву са Доктором и сјаним, поштеним интелектуалцима, нашим комшијама, професорима Универзитета у Бањој Луци. Један од њих је годинама ишао бициклом на посао, а добијао је значајне награде за своје иновације у Бриселу. Доктор чини све да те људе уведе у странку. Моја жеља јесте да такви људи уђу у политику, јер се само тако могу потиснути битанге, које су ту залутале, вођене искључиво личним интересом. Дакле, човјек је члан ГО СДС-а и чини оно што је у његовом домену. Ако успије подићи СДС у Бањој Луци, СДС ће бити број једна и у РС.

  Друга ствар, доктор и његова супруга су запослени у државној здравственој установи, али га то није спријечило да прозива актуелну власт за криминал и корупцију. Неумјесно га је зато прозивати да је портпарол СНСД-а. Одобравам сваку културну критику, али за ту мена мјеста, јер сви заборављају да је Доктор годинама био опозиција, а могао је и он узети црвену књижицу и данас имати значајну функцију у здравству. Ипак, није продао идеале за новац.
  Истина, не слажем се с њим да је била потребна платформа, јер као и Ти, не могу гледати више мирно оно што власт ради сопственом народу, али не би било добро када би о свему једна ко размишљали.
  Мислим да је то СНСД-ова подвала СДС-у и да то прави штету СДС-у. Тако мисле и неки чланови СДС-а, али поштују одлуке ГО странке.

  Придружићу Ти се у позиву СДС-у, ПДП-у, ДП-у и другима, да организују јавне трибине за грађане. Можда на Старчевици направимо неку трибину, на коју бисмо послали истакнуте људе из политике да поразговарају са својим грађанима о проблемима који муче друштво.

 24. Дражене, све што си написао је тачно, и ту ти и ја немамо размимоилажења. Ово што сам написао за Стевандића, урадио сам намјерно јер ме почиње бити страх да су сви постали на овај или онај начин дорадници Додика. Забезекнуло ме да Стевандић се бави проблемом БиХ, а ДЈЕЛУЈЕ у РС. Видим да је Док ПРВИ политичар у РС који је прихватио критику и ова његова реченица може већ сад да уђе у књиге о демократском друштва РС:“3. Ја сам и даље микрофон за све који на фронталу износе предлога а ја их трансферишем у скупштину РС.И ове критике ће ми добро послужити да још једном преиспитам како лично тако и партијско дјеловање.али без псовања и примитивизма молим.“

  Svrljko, 11.07.2011. 11:15:07

  Далеко од тога да је Иванић цвјећка, имао је и он својих афера (нестала платинаста дугмад из Медицинске електронике, послије двије године је побјегао на мјесто министра ино послова умјесто да је остао овдје и бавио се економским развојем РС итд…). Оно што му не могу оспорити јесте чињеница да је изнио своје виђење РЈЕШЕЊА трнутних проблема, и да је тренутно ЈЕДИНИ рационалан политичар. Не рјешава ствари преко кољена. Смирен, елоквентан и неспорно паметан човјек то је профил политичара за ког ја сматрам да сви политичари требају бити. Нажалост, тренутно нема бољег на ОПОЗИЦИОНОЈ политичкој сцени.

 25. Svrljko, 11.07.2011. 11:15:07
  „Akcize na luksuznu robu… halo! Koliko ima luksuzne robe u RS i ko je kupuje? Kupuju oni koji mogu, to je relativno 6% stanovništva, ostalih 94% jedu hljeb i mlijeko svaki dan!“

  Има их ухууу… кафа, цигарете, алкохол, злато, намјештај који увозе из италије, бијесна аута (сви аутомовили преко 1.9 требају да буду ДУПЛО опрезовани, у БЛ сваки други балавац вози а6,8,пасте, мерцедесе,ку7, икс5, 535 и сл.)требају да имају НАЈВЕЋУ стопу пдв-а.

 26. “али у БиХ би то било као кад би 1992 Радован нудио Лагумџији да се откачи од Алије и са СДС прави комбинацију за владу БиХ. То би лудило било лишено покварености. Било би само лудило.“

  Плахо је паметно урадио када је саставио владу са Алијом.

  Не ваља докторе писати колумне на врућини.

 27. pozdrav dražene78bl

  хвала на јављању.Има пуно посла прије него се одлучимо за
  позив за ванредне изборе.то ви знате да смо уложили доста труда у понављање избора по МЗ и да како независне листе напредују у граду(обилићево) тако и ми (СДС) у приградским насељима полако освајамо или се ближимо освајању.Ето у дебељацима је мало фалило али је наш Васо Драђковић имао убједљиво највише гласова ,како ствари соје можда нам кандидат НДС помогне да имамо секретара. У чесми нажалост након сјајног резултата пре 2 мјесеца на поновњеним изборима СНСД се тргао али је пре тога градио насип кроз веклики дио МЗ Чесма.У Мотикама смо очекивали побједу али смо били други а наш Златко Сибинчић је имао највише гласова и то убједљиво.У Мишин хану смо већ раније имало апсолутну побједу (5 СДС и 2 СНСД)…
  У градским МЗ радимо реорганизацију јер смо ту слабије прошли али уопште узевши смо други у граду по броју људи који су ушли у савјете МЗ.
  Е без тог рада на терену не вриједи много паметовати у медијима и давати интервјуе о вођама опозиције.
  Поздрав и позивамо вас на славу сутра у ресторану а Чајавец у 12 сати.Позив важи и за ваше колеге из МЗ.:D

 28. Буда
  Ви сте веома ангажован на фронталу и доста вас читају али ето да вам кажем да нас у главном одбору има 97 и да смо све то о чеми и ви пишете добро изанализирали.
  Свеједно аналитичне критике су добродошле.
  ПОЗИВ НА СЛАВУ И ЗА ВАС.Чајевчев ресторан у 12 сутра.

  ПС видите кад побројите све коментаторе који се јављају стекне се дојам да има ограничен да не кажем мали број људи.
  Нас на славу долази преко 300.Поздрав

 29. Ovaj Doktorov tekst nije klasičan opozicioni rad. Sam tekst i opisani postupci SDSa su pokušaj vođenja državničke politike. Meni se to dopada, nisam siguran da donosi glasove.

  Jedan mali dodatak… SDP je svoju sadašnju politiku prema Hrvatima već isprobao na Srbima u Federaciji. Nije to ništa novo, na identičan način istisnuo je Srbe iz organa vlasti i proturio sebi podobne kadrove. SDP na taj način funkcioniše već dugi niz godina i to se u skorije vrijeme neće promijeniti.

 30. buddha,

  mislio sam na veću luksuznu robu, a ne cigarete. Auta? Pa bijesna kola vozaju samo vladini činovnici ili tatini sinovi, ostali se zadovoljavaju sa Balkanskim brendom nazvanim „Golf 2“.
  Da je tako lako podići akcize podizali bi je u svim zemljama ali predhodno znajući da na taj način uništavaju svoju privredu. A u našu privredu nemaju šta ni da ulažu, kamoli veća preduzeća tj. korporacije.
  Najbolje buda tebe predložiti za mandatara pa ti podiži akcize kako tebi paše, jebeš potencijalne investitore „sa luksuznom robom“ koji bi mogli zaposliti šta od ove armije nezaposlenih.

 31. Де мало Сврљко, какве ти то будалаштине падају на памет.

  Док, хвала на позиву, сутра је Петровдан имам нешто много битније од славе СДС. Породица ми је на првом мјесту! А ви то у здрављу и весељу прославите, онако како доликује, српски.

  Него, Док, реци ти мени јел’ долази Младен Иванић на славу сутра?

 32. nenad stevandić, 11.07.2011. 13:57:00

  Хвала на позиву! Радо ћу се одазвати. Надам се и моје колеге из МЗ Старчевица.

  Што се тиче СДС-а у Бањој Луци, кренули сте готово од нуле. Не може ништа преко ноћи. Напредак се осјећа, а када људи препознају позитивне промјене, сами ће прићи.
  СНСД је постигао резултат највише захваљујући раду на терену. Ко жели да их побиједи, мора да препише од њих оно што су сјајно одрадили. Ко има амбицију да постане позиција, мора прићи по неколико пута сваком човјеку, и објаснити му, нацртати, докле нас је актуелна власт довела, и шта ће конкретно предузети да се стање поправи. Као кад човјек долази код доктора на преглед, па жели чути да ће све бити у реду, тако и од политичара, сваки појединац тражи ријеч да ће сутра бити боље. Како су се многи разочарали, јер су преварени лажним обећањима, јер нису добили запослење за себе и дјецу, јер су им фирме уништене, отвара се простор за странке из опозиције. Само је питање ко ће да уђе у тај празан простор. Овај пут ће теже бити увјерити људе у нека обећања, па је најбоље бити што реалнији и искренији.

  Поздрав и видимо се!

 33. Слажем се са овим што је написао др Стевандић. У потпуности.

  Споразум са СНСД- ом о заједничком дјеловању на нивоу БиХ НИЈЕ учинио СДС ништа мање опозиционом у Републици Српској. Мислим да претјерују сви који константно осуђују тај чин, мени један од најпозитивнијих у послијератној историји. СДС је једина, права опозиција у Републици Српској и више пута сам овде написала да ми се допада све што су урадили од избора на овамо.

  Срећна слава сутра члановима СДС- а и свима који сутра славе!

 34. buddha, 11.07.2011. 10:51:53

  Мени је увијек било чудно зашто су владајуће гарнитуре толико алаве, зашто су узимали новац гдје могу, као да ће сутра нестати. Погледај само колику је подршку г. Додик добио на октобарскм изборима! Након свих неиспуњених лажних обећања, након продаје и расипања свега што вриједи, након аматерског вођења економије, након беспотребних и прескупих инвестиција. Могли су узимати по 5-10% (а не 100% изнад реалне вриједности послова) и исти тај новац, који су потрпали у џепове, узети у временском преиоду од 20-30 година. И у истом времену бити на власти.

  Сви ови приједлози су одлични, али нажалост, нереални у нашем друштву. Не живим у илузијама да ће они који су нас опљачкали завршити на робији, да ће се било коме конфисковати нелегално стечена имовина, да ће се поништити нека приватизација (сјетите се само несрећног Бијелића и оне фарсе!),…
  Онај ко отпусти прекобројну администрацију, ко одузме лажне пензије и инвалиднине, тај ће починити политичко самоубиство, а уколико би преживио, значајно би себи олакшао владање. Сваком организму је добро, кад се ослободи паразита.

  Да би се запослили млади људи и покренула привреда, потребно је оборити порезе, уклонити административне баријере, имати политичку стабилност, дати бесплатно плацеве по свим општинама и спуштати порезе пропорционално броју запослених.

  Погледајте, Влада РС је продала „Телеком РС“ за 1,2 милиона КМ. Прво, „златна кока2 која доноси лаку зараду се не продаје. Није га требало ни продати, већ новац од профита улагати у разне области у Српској.
  Кад су га већ продали, зашто нису за тај новац изградили ТЕ Угљевик 2 или ХЕ Бук Бијела? До данас би ти пројекти били реализовани, а Република Српска би сваке године имала велике приходе од извоза електричне енергије, које би се могли уложити у инфраструктуру, болнице, путеве. И сваке године бисмо имали приходе и повећали бисмо БДП. Од тих новаца бисмо сваке године огли изградити бар 15-20 км аутопутева, па бисмо за 5 година имали и ауто-пут БЛ-Добој. Могли бисмо производним, извозно орјентисаним предузећима дати бесплатно електричну енергију.

  Могли смо смањити пореска оптерећења привреди на најнижи ниво у Европи, а тим изазван мањи прилив новца у буџет субвенционисати новцем од продаје Телекома. Дати инвеститорима бесплатно плацеве у Мркоњићу, Братунцу, Требињу, слободним зонама у БЛ,…, ослободити их пореза првих 5 година уколико запошљавају више од 100 људи. Краткорочно бисмо били у губитку, али дугорочно у великом добитку. Ако су млади људи запослени, они ће да троше новац у трговинама и кафанама. Данас имамо ситуацију да се мале трговине затварају, а кафане (изузев неколико на атрактивним локацијама) су полупразне. Наша Влада је прокоцкала и пропила паре, асфалт је пропао прије него је ауто-пут пуштен у саобраћај, сеоски путеви су већ руинирани, а новац је бачен у бунар. Сада немамо ни Телекома, ни новца, ни инфраструктуре.

  Ипак, нас је мање од 1,5 милиона. Имамо земље да произведемо храну, имамо воду. Било ко ко би радио поштено и професионално, стварајући ново, а рационално трошећи оно што имамо, за годину-двије би могао већ направити стабилном економију РС, а за 3-4 године и побољшати економско стање.
  Искрено се надам да постоје такви људи на политичком небу РС, знам да их има и у СДС-у и вјерујем да ће доћи у прилику да рационално воде Републику Српску, слично као уа вријеме Владе 2005. године.
  Онај ко искрено воли Републику Српску, радиће на оживљавању привреде, јер само економски јаки можемо да будемо и независни.

 35. Svrljko, 11.07.2011. 17:04:38

  Перо Букејловић је радио како треба па није опстао дуже од годину дана.

  Мени је вулгарно кад видим да неко са 29 година је министар у Влади. У влади требају бити људи који су прешли 55 година живота, доказали се у својој струци, који имају стабилну породицу, имају довољно новца и чији сексуални нагони су на издисају.

  Мене занима поље гдје сам ја „јак“ и жељан доказивања, то је прије свега практичан и теренски рад.

 36. drazen78bl, 11.07.2011. 16:53:45

  Има ту нешто нелогично на овим последњим изборима, изборни листићи штампани су у Лакташима, СПС 10 дана прије избора се цијепа, ДНС и њих су потресле несугласице. Епилог знамо. како је могуће да је СПС добио више мјеста у скупштини него што је имао прије, ДНС такође? Онај Папић или како се већ звао добио лик наводно 30000 гласова за члана предсједништва а СзДС ниједног посланика у парламенту? Ту ствари дебело смрде.

  Оно у шта сам сигуран је НЕЈЕДИНСТВО опозиције, изашли су са одвојеним листама и онда се догађало да народ (моја мама) гласа за неког из СДС и ПДП – неважећи глас!

  Ово што кажеш да краду, па може им се, нема САНКЦИЈА за њихова (не)дјела!!! Телеком је продат за 1,2 милијарде КМ, и то је било довољно новца да се изграде хидроелектране, термоелектране и заврши онај тамни вилајет од аутопута за Градишку!

  Вјерујем и ја да има искрених и поштених људи, али нажалост неће да дају гузице да се скине ова владајућа банда. Није само проблем срушити Додика, проблем је што нико од њих неће бити процесуиран.

  Искрено, да сам у позицији Босића и Иванића, повукао бих тај болан рез, по цијену политичког самоубиства али ствари би сјеле на своје мјесто. Погледај Тачеровку у Британији, она је ријешила проблем хулиганства на утакмицама, и уредила социјални сектор. Изгубила је изборе али је остала упамћена по добрим стварима које је урадила за државу. Данас живи од плодова свог рада.

 37. meni se cini da je doktor skonto odakle vjetar duva i ukljucio se u trku za miletovog omiljenog opozicionara. naime, tacno je da kritikuje vlast ali taj dio predstavlja par procenata teksta a ostatak bi i mile vrlo rado potpiso kad bi znao tako nesto sastaviti.vjerovatno se radi o jos jednoj vjetrenjaci poslije referenduma na koju bi se nesretni narod trebo zalijetati praznog stomaka i gole guzice samo sto je to mile proturio kroz „opoziciju“ da se vlasi ne dosjete.pitanje svih pitanja je ekonomija i politicka snaga rs a svi okolo ce nas cijeniti onoliko koliko budemo jaki a sve ostalo je suplja prica i ja bi puno vise vjerovao doktoru da nije u stranci koja se godinama trudila da nam napravi ekonomiju i rs ovakve kakve su a ovi iz snsd su samo zavrsili zapoceto i nije im bilo tesko jer su imali solidne temelje.nemojte mi samo ponavljati pricu da je sds stvorio rs jer vecina onih koji su stvarali rs danas tu rs gledaju odozdo i nisu bili clanovi sds, a i ja sam se licno ukljucio u pricu prije nego sto je sds osnovan a pogotovu prije nego sto su u sds usli obrvilo i kockar.zato doktore gledajte malo popraviti ekonomiju a poslije ce mo cistiti rs i sds od govana jer od govana ne napravi pitu pa makar bio i Ajnstajn a ne samo dr.sto se mene tice sds je proslost,nadam se zauvjek, i jedino sto bi moglo promjeniti moje misljenje je da se sami ocistite i neko svoje „zasluzne clanove“strpate u prdekanu gdje im je mjesto a ne u glavni odbor.izvinite, posto vidim da citate komentare, ali ni pored najbolje volje ne mogu clanu sds napisati vi sa velikim v.ako citaoci ne znaju sta je cij vladajuce garniture mogu to vidjeti na http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/265144/Bogatasi-sletali-u-Tivat-u-pozlacenim-avionima a opozicija se trudi da i oni dobiju pozivnice na festu a za narod ih zaboli kurac ko i dosad doduse za sve je vise kriv narod ali o tome drugi put.

 38. Г. докторе, у праву сте потпуно у вези са СДП. Можда се у неким оцјенама били чак и преблаги. Да подсјетимо да је З. Лагумџија био ратни министар, у Влади ратног злочинца Алије Изетбеговића. Данас, његов син, у Сребреници, ламетира, над судбином Бошњака, а шта је са активностима његовог оца, па и његовој, јер му је био шеф кабинета. О бескрупулозности СДП говори и „случај Барашин“. Да се разумијемо, та персона је залутала на то мјесто, јер го год се разумије у те односе зна да М. Барашин, није могао да буде изабран ни за тужиоца у РС, а камоли да буде главни тужилац БиХ. Е сад СДП је „запикирао“ ту функцију, па се наравно укључују припадници ОСЕ, који „пакују доказе“ против Барашинина, па се на тај начин то завршава. Због оваквог понашања ОСЕ, могући су и будућа дјеловања исте код конституисања власти. Е сад СДС мора наћи мјеру у односу на СНСД јер следеће године су општински избори. Да се СНСД озбиљно почео припремати за изборе, видљиво је било прошле седмице јер је цијела Влада РС, била у посјети у три општине гдје је до сада СДС увјек имао општинску власт, Бијељина, Лопаре, Угљевик. Обећања су пала. У локалним одборима СНСД се воде „ровоске“ битке око именовања. Тако рецимо је главни фаворит Г. Бобара, предвиђен за директора „Електро-Бијељине“. Зашто тај избор, јер је та фирма главни финансијер кампање. Пуно подршке за Ваше опозиционо дјеловање.

 39. buddha, 11.07.2011. 17:42:12 [9814]
  Перо Букејловић је радио како треба па није опстао дуже од годину дана.

  Pa što to meni govoriš? Nije opstao jer narod u tom trenutku nije vidio poboljšanja i efekte njegove Vlade, ali je isto tako činjenica da je u toj Vladi participirao SDS. Nije suficit od 150 miliona samo zasluga Pere, nego čitavog njegovog kolektiva. Što su tada fondovi bili puni i stabilni? Što su Željeznice, Šume poslovale sa dobitkom? I nemojte mi više pričati „SDS ovo-ono“, pa radili su kako su znali i umijeli 2005 i ne zaboravimo da su te godine bile živa golgota za SDS od strane visokih predstavnika… I zato ja cijenim SDS, zato što je borac i što se nosio sa problemima sve do sada. Pero je Srpsku digao na noge, a o njemu loše mogu misliti samo debili i poltroni koji su ga kritikovali iz Bog te pitao kojih razloga.

  herc64, ko je u SDS-u kockar? Ja se čudim ovdje pojedinim komentatorima kako znaju svaku privatnost nekog kadra kao da sa svakim piju kafu i u najboljim su odnosima… Šta kenjate jbt isto kao da nigdje na svijetu u strankama ne postoje poltroni… pa, da su stranke tako formulisane onda se one ne bi zvale u prvobitnom obliku interesne grupe.

 40. buddha, 11.07.2011. 17:42:12

  „…Мене занима поље гдје сам ја „јак“ и жељан доказивања, то је прије свега практичан и теренски рад. „

  :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

  Будиша, а јеси пробао да прво даш оглас у „менаџер цо.“, сљедећег садржаја: „Успјешно радим на терену, брзо и са стилом кољем по кућама!“B-)

 41. Svrljko, 10.07.2011. 13:03:13 [9741]
  sasa,

  jel to neprincipjelno ponašanje SDS-a kada je prvi digao svoj glas i pisao Bašiću za sazivanju kolegijuma kako bi se formirao Dom naroda i Predstavnički dom? Na kraju su formirana oba doma.
  Ako je to neprincipjelno ponašanje, parlament i domovi se ne bi formirali do kraja godine, a drugo je ova lakrdija SDP-a što hoće da „građanski“ progura Kukića za predsjedavajućeg Savjeta Ministara.
  Osvjesti se čovječe i shvati da je koncept „građenske države“ opasan u svakom pogledu!

  Nije mi cilj da stalno vodim polemike jer je ocigledno da pojedinci po partiskoj duznosti pisu komentare ali cu se samo kratko osvrnuti na komentar iznad.
  Moje licno misljenje je da je SDS u poslijeratnom periodu nanio vise stete interesima RS nego SDA, SDP i SBiH zajedno.
  Pored politicke stete po meni je puno veca ekonomska steta koju su svojim neznanjem I pohlepom prouzrokovali.
  Inace ispod je komentar kojeg sam kopirao jer smatram dag a treba ponovo procitati

  Не могу странци ништа без домаћег фактора. Сјећаш се тобожњег сукоба г. Додика с замјеником високог представника, Грегоријаном. Борис Тадић долети авионом с Кипра у Маховљане и иде на састанак у „Каледеру“, а „љути Додиков непријатељ“, Грегоријан, састаје се у ресторану у Клашницама с г. Игором Радојичићем.
  Вишеструка је корист. У очима народа г. Додик је „права Србенда“, која се супротставља моћној Америци. Друга је материјална. Сигуран сам да је БоТа донио неку лову од заједничког посла с Кипра, Грегоријан је добио свој дио, и сви срећни. Приватизација НИРС је државна тајна. Сигуран сам да је „Рашид од кипарског жбуна“ само параван, да ће он имати корист од свега, али да је прави власник (или више њих) неко домаћи. Новац покупљен од народа се мора улагати и обртати. Даље закључи сам!

 42. Očito da je u SDS puno kandidata za poziciju Lemijevog najomiljenijeg opozicionara.Kandidata je puno kao što je bilo i u Srbiji prije deceniju i više.U Srbiji je za omiljenog Slobinog opozicionara zbilja bila gužva ali je Šešelj ipak uspio da se ugura.Slična je situacija i u našem SDS sada.Red dugačak i nepregledan.Bosić je za sada na prvom mjestu.Gleda sa visina, onako šefovski, a guza zinula pa mjerka li mjerka.Ni ministarskim mjestom više nije zadovoljan.Tadić po pravilu uvijek drugi, ali mudrom retorikom i hvalospjevima o Republici Srpskoj i srpskom jedinstvu nezaustavljivo napreduje.Kažu da mu je ostalo još da nekako iz biografije izbriše ono „Laku noć“, navodno mu to Rajko ne može da oprosti, a ostali su oprostili.Doktor Stevandić na opšte iznenađenje, možda i najveće takođe grabi ka ovom dvojcu.Nije više bitno što je imao drugu priču prije izbora, onako srpski tvrdu, sada je nalego i upregnut je u Lemijeva kola.Četvrti, a možda ubrzo i prvi, ko zna je Vukota Govedarica.Nova nada SDS.Ništa mu još nije ponuđeno ili mu još ništa nije javljeno i luta li luta.U jednom trenutku mu je nešto obećano i odmah je reagovao.U raspravi o referendumu, nakon Lemijeve diskusije, otelo mu se da je ovo što je predsjednik iznio za udžbenike, i tako silno hvalio referendumsku proceduru da su se Bosić i Tadić već bili prepali za svoje pozicije.A onda mu je opet javljeno da ga nema nigdje ili mu nije ništa javljeno pa luta li luta.No i njegovom lutanju uskoro će biti kraj jer će mu se obećati lijepo i primamljivo mjesto koje se ne odbija.I tako iz dana u dan.Priča o srpstvu, etno-nacionalizam bolje rečeno kvazi-nacionalizam najgore vrste prijanja za grlo nepismenog birača, kao topla jagnjetina i hladno pivo.Nisam zaboravio drugi dio opozicije, odnosno u ovim uslovima prvi dio opozicije jer je očito da su samo oni ostali.To su naši „domaći izdajnici“ Čavić i Ivanić.Snuždeni pod teretom hipotekarne prošlosti čeznu da skinu tu hipoteku koju im Lemi objesi.Ne trude se ni oni da nešto urade za narod.Njihov osnovni zadatak je prikačiti se na Lemijevu zobnicu.I dok Bosić i kompanija konkurišu za omiljene opozicionare, a kad je nešto omiljeno onda dvije sise sisa, dvojac Ivanić-Čavić postaše opozicija i to „ozbiljna“.Nakon ove RS sapunice oni koji je i napraviše (čitaj crvendaći) poskakuju od sreće.Zavadili opoziciju,produžili rok upotrebe a ništa nisu izgubili.Za čestitanje, ovo je bila i ostaće zemlja čuda.

 43. Ма не, будиша синко, него није ми јасно… Мислим, пошто смо већ сви укапирали да си млађа момчина, и да си за разлику од ових кршева које критикујеш и олајаваш пун физичке снаге и сексуалне енергије,питам се; а кад будеш „радио на терену у циљу личног доказивања“, да ли ћеш прво јебати па клати, или обратно…?
  Требао би то мало образложити…B-)B-)B-)

 44. Божо Чукеранац, 12.07.2011. 11:11:16 [9857]

  Ко си ти да ја теби образлажем и правдам се? Шта је то тебе брига ко сам ја какав сам човјек и чим се бавим? Имаш ти својих проблема које требаш рјешавати.

 45. nenad stevandić, 12.07.2011. 08:17:35

  Срећна слава домаћине!!!:D

  „…Апостолов первопрестолници, и всељенија
  учитељије, владику всјех молите,
  мир всељењеј даровати, и душам нашим
  велију милост…“

 46. Треба исправити ове грешке у тексту, у погледу великог слова и сл.! 🙂

  Рекох да се слажем са доктором Стевандићем, али бих да додам још понешто.

  Мислим да је ово важно питање и драго ми је што је привукло пажњу читалаца у већем броју.

  Неки су указивали на то да превише штитимо Хрвате… Слажем се, али не и по овом питању. Ни под коју цијену се не смије пристајати на урушавање принципа ротације и уважавања легитимних представника конститутивних народа иза којих стоји њихова изборна воља јер тиме прије свега штитимо себе од таквих ситуација којих ће сигурно да буде, и то у блиској будућности. Ако пристанемо да принципа нема… тиме смо, прије свега себи, нанијели ненадокнадиву штету. Скоро је неко од коментатора призивао да се прихвати понуда СДП- а, „уграбе“ 4 министарска мјеста… Генерално, више пута сам то написала, као народ живимо од данас до сутра. То сутра зна да буде много важније. Да узмемо 4 мјеста сада… шта ћемо у наредном периоду??? Тиме бисмо дали легитимитет оваквим активностима и више повратка једноставно не би било.

  Мислим да је ПДП нанио велику штету Републици Српској у погледу одуговлачења око г. Слава Кукића, консултација… Тиме не само да се губи вријеме већ се показује да ипак има неко у Републици Српској ко је спреман да се одустане од принципа. Овај принцип треба чувати као и ентитетско гласање и ово је била прилика да пошаљемо, СВИ, јасан и гласан одговор, без одуговлачења, да је ово питање о којем нема никаквих разговора.

  Додик и СНСД претјерују у одбрани Хрвата инсистирајући на трећем ентитету што само може да нам нанесе штету. Стварати државу Хрватима по ко зна који пут за 100 година не само да је дегутантно него и дугорочно и краткорочно штетно по српске националне интересе из више разлога. Распакивање Дејтона је врло неизвјесна пустоловина!

  Слажем се са онима кои кажу да је економска ситуација и активности владајућих у том погледу можда и већи проблем, али прича око политичких прилика, покушаја званичног Сарајева… НИЈЕ завршена и треба довро отворити очи и наредном периоду!

 47. „Мислим да је ПДП нанио велику штету Републици Српској у погледу одуговлачења око г. Слава Кукића, консултација… „

  Због чега је нанио ПДП штету РС? То што су га примили код себе и разговарали са Кукићем као са човјеком? Људски је разговарати и саслушати СВАКОГ, а не ломити ствар преко кољена. Па онда кад све саслушаш донесеш одлуку. Ломити преко кољена раде само сатрапи од људи, оне недојебане комуњаре. Како се ти осјећаш кад те неко ућутка и не да ти да говориш? Није угодно? Е па тај начин вођења дијалога не води те нигдје. Када дијалог престане проблеми почну, а врхунац достижу кроз физички обрачун. Јеси кад гледала родитеље кад се посвађају па се помлате? Тужно је то Ања што тако размишљаш. А тај начин мишљења си научила кроз школу (тамо гдје студираш/студирала) и од родитеља.

 48. Будиша, ти си класични партијски војник, а још се ниси ни учланио! Шта ће тек да буде када се учланиш… нека нам је Бог у помоћи. 😛

  Прочитај пажљиво шта сам написала.

  Око неких ствари НЕМА РАЗГОВОРА. Јер, када се почне разговарати… у овој и оваквој БиХ исход је УВИЈЕК и ПО ПРАВИЛУ негативан по српски народ.

  СДС је разговарала и то је у реду. Нешто је, а то је кривица ПДП- а, ипак претходило причи. Шта… покушај да сам схватиш или да се присјетиш.

  Иначе имаш потребу да вријеђаш саговорника, мени не смета, али ниси у стању да прихватиш другачије мишљење!

  Не волим да ми неко помиње родитеље. Немој да ти то више падне на памет!!!

 49. Ето видиш, оптужујеш, пресуђујеш и никакве аргументе не износиш. Чим сам то ТЕБЕ уврједио? Увијек када пишем, полазим од општих категорија. Само ограничен и МАЛИ човјек може се задрто држати става. Ако је неко овдје „партијски војник“ то си онда ти. Јер ти полазиш са позиција моћи, и никад нећеш да прихватиш другачије мишљење. за тебе изгледа важи правило онај ко није самном против мене је! То безвезе ти Ања.

 50. И да нисам помену твоје РОДИТЕЉЕ, већ сам навео пластичан примјер шта се догоди кад престане ДИЈАЛОГ. По теби сам ја изгледа мање патриота ако кажем да је уреду угостити и разговарати са Кукићем као ЧОВЈЕКОМ, саслушати га и на крају му рећи све је то ок што ти кажеш, АЛИ принцип ротације, моралности налажу да то треба бити човјек из…а не да се понашамо као сељобери, човјек ти дође у кућу а ти га игноришеш… таква политика нас је довела у стање у ком се налазимо…

 51. Ања душо, ово је 21 вијек… Шта смо добили дурењем и изолацијом? Ништа нисмо добили јеботе. Јебе се Додику, Стевандићу, Тадићу, Иванићу сви они имају лијепа примања, атомобиле, љубавнице. Нико од тих патриота није ушао у политику СРЦЕМ! Оног тренутка кад ДОДИК, ИВАНИЋ, СТЕВАНДИЋ, БОСИЋ и остали кажу БАВИМ СЕ ПОЛИТИКОМ ВОЛОНТЕРСКИ, ево моја плата нека иде у борачки фонд, или у фонд за лијечење дјеце, или у неку социјлану установу. Ја ћу им се наклонити и рећи слушам вас господо.

 52. herc64, 11.07.2011. 18:23:49

  „pitanje svih pitanja je ekonomija i politicka snaga rs a svi okolo ce nas cijeniti onoliko koliko budemo jaki a sve ostalo je suplja prica…“

  О овом стално пишем. Стрворимо новац, па ће нас цијенити, потплатићемо амбасадоре, лобисте, стране представнике. Новцем можемо купити и независност. Овако биједни, и да нам неко поклони независност формално, суштински смо зависни.

  „i jedino sto bi moglo promjeniti moje misljenje je da se sami ocistite i neko svoje „zasluzne clanove“strpate u prdekanu gdje im je mjesto a ne u glavni odbor…“

  Вјерујем да сте човјек из народа, да нисте страначки војник и да је слична перцепција обичних људи. Зато сугеришем СДС или ПДП (или неко трећи) могу у тренутној ситуацији направити значајан напредак (удуплати своју политичку снагу и број гласова у односу на октобарске изборе) у случају да убаце у игру нове људе, интелигентне, образоване, некомпромитоване и/или да раскрсте с онима који су им нанијели огромну политичку штету. Тако могу доћи до власти, узимати помало деценијама и опстајати на власти. Ко журио, врат сломио! Прво „дјецу нахранити“, а кад су сви сити нико неће и осјетити ако се понекад неко „угради“ у неки посао (како је то било у социјализму). Лично сумњам да без тога може било гдје у свијету, али не може да „кров прокишњава“, „дјеца гладна“, а „тајо купује плазма тв“, уваљујући се у дуг 4000 КМ. Може, али код моралних идиота. http://en.wikipedia.org/wiki/Moral_insanity

  Хвала Вам за линк, који нам можда разоткрива зашто се Мило и њему слични понашају према властитом народу тако како се понашају, за чије интересе су то све радили! Не вјерујем да било ко из наше опозиције може добити мјесто на забави, с обзиром да слављеник финансира кампање и доводи на власт себи понизне. Да су његови миљеници, финансирао би им кампање, а знате да је опозиција имала релативно мале трошкове пред изборе. Није било новца.

 53. „Дражене мораћу те разочарати, слатка је попијена одавно“

  Данас то ништа не значи. Видиш какви су јој опасни коментари. Стиче се утисак да би растурила и СНСД кад би јој „стали на жуљ“. Тачније, она је главни адут опозиције на следећим изборима. А да сам на мјесту Твоје супруге, спавао бих отворених очију. Стража 24 часа!
  :D:D:D:D

  Aња, опрости, морао сам мало! Ево да ублажим реакцију мени једна драга: http://www.youtube.com/watch?v=Vt5tESHrdBg

  Мислим, можеш се и изгаламити, навикао сам.

  Поздрав из Савеза папучара 😉

 54. Био сам данас на Слави СДС-а. Пријатно сам се изненадио колико чланова је било. Срео сам неке мени драге људе, које не видјех дуго времена. Увијек се пријатно осјећам и у друштву предсједника градског одбора, г.Умићевића, по мом мишљењу најбољег градоначелника Бање Луке, који се жртвовао, не продајући свој народ и образ под притиском странаца.
  Господину Милку Грмуши и мојој маленкости (као гостима) је указана посебна част. Господин Чукеранац је био на службеном путу.
  Зато ево и овдје јавно да се захвалим и честитам:

  НЕКА ВАМ ЈЕ СРЕЋНА СЛАВА! НА МНОГАЈА ЉЕТА, ДА БУДЕТЕ У СЛУЖБИ СВОГ НАРОДА!

 55. drazen78bl, 12.07.2011. 19:10:40
  „Увијек се пријатно осјећам и у друштву предсједника градског одбора, г.Умићевића, по мом мишљењу најбољег градоначелника Бање Луке, који се жртвовао, не продајући свој народ и образ под притиском странаца. „

  Тачно тако, то је један ЧЕСТИТ и ПОШТЕН човјек!

  Ако је „опозиција“ паметна, кандидоваће Умићевића за градоначелника! Ако Ђорђе Умићевић буде кандидат испред опозције ВОЛОНТЕРСКИ ћу радити капању.

 56. Моја тетка је ишла у Гимназију с господином Умићевићем. Познајем му и супругу и кћерку. ДИВАН, КУЛТУРАН, ПОШТЕН ЧОВЈЕК И ПАТРИОТА.
  Био је на челу града с 4-5 пута мањим буџетом од оног из 2008. године. Ниједна малверзација се не везује за период његове владавине, посао нису добијале искључиво фирме из лакташке општине.
  Није желио попустити на штету свог народа и постао је жртва ОХР-а. Таквом човјеку бих додијелио орден. Управо је он прототип људи какви су потребни у политици. Ето, СДС га је поставио на чело Градског одбора Бања Лука.

 57. Ja bi proveo ovako individualnu anketu među najangažovanijim komentatorima na Frontalu, naravno ako mi admininstracija dopusti.

  Pošto ovdje niko nikog ne zna i pošto su svima sakriveni identiteti, ne vidim problem da se ne odgovori…

  ZA KOGA BI STE GLASALI DA SE SADA ODRŽAVAJU IZBORI?

  buddha –
  drazen78bl –
  anja banja luka –
  Божо Чукеранац –
  sasa –
  guzonjin sin –
  ex-1978 –
  NOIR –
  Симо П. Ороз –

 58. Svrljko, 12.07.2011. 19:36:08

  Није баш свима скривен идентитет, али немам шта крити. Не гласам за странке, него за људе. Зато сам на изборима гласао за мог јако доброг пријатеља, др Золака, који је био на листи ПДП-а. Излобирао сам још педесетак гласова за њега, 15-ак за др Стевандића и поменутог г.Умићевића и неколико гласова за родицу од моје дјевојке, која је била на листи СРС РС. Да су Напредњаци имали г. Милка Грмушу на листи, лобирао бих и за њега.

  Дакле, да су сутра избори, одабрао бих мени најприхватљивије људе, крајње субјективно. Параметри су: ЗНАЊЕ, ПОШТЕЊЕ, ОБРАЗОВАЊЕ, ПОЗНАНСТВО И РОЂАЧКЕ ВЕЗЕ. Наравно да не бих гласао ни за свог оца да је на листи СП, СНСД, СзБиХ, СДП, СДА,…

  Задовољан?

  Поздрав

 59. guzonjin sin, 12.07.2011. 09:17:43
  Svrljko, 11.07.2011. 20:30:33
  drazen78bl, 12.07.2011. 18:42:45
  drago mi je sto ste nasli vremena da procitate moj komentar i sto neki od vas misle isto kao i ja a sto se tice svrljka nesto mi se cini da ti bolje znas ko je kockar u sds samo ti partija ne da da to napises. inace mozemo mi o aliji misliti sta hocemo (ja licno mislim da je ponekad trebo otici kod radovana i prije rata)ali on je jedini od bivse garniture robovao zbog ideala a ostali zbog para a kad se krmaca nauci na korito nema druge nego korito razbiti ili krmacu zaklati.ovaj komentar pisem zbog jednog drugog razloga, naime ja sam prije mjesec dva dana napisao na ovom sajtu da od govana ne napravi pitu ni od nase opozicije poziciju a napisao sam i zasto tako mislim a i da pobjede na izborima ne bi nas usrecili jer su bili na vlasti pa nista nisu ucinili.nasao sam jedan clanak iz naseg komsiluka http://www.e-novine.com/stav/49056-Razuman-pristanak-promjene.html za koji mislim da ga vrijedi procitati.mislim da je slicnost izmedju hr i rs vise nego ocigledna a ideja don Grubisica mi se cini jako prihvatljivom i kod nas primjenjivom s tim sto bi ja isao na malo cvrscu organizaciju nego oni.mislim da je tema dobra za razmisljanje pa vas molim za par komentara posebno drazena, budu, guzonjinog sina, doktora i sve ostale koji su raspolozeni za konstruktivan rad a ne svadju.

 60. Буда, свака ти част на већини написаног. Овдје нас доје причама о свеопштој угрожености, а они од угрожености спасили своје 9 кољено унапријед. Свака част за причу око изолације. Од Умићевића ме је отац, поп Момир, крстио те давне 1975. године.

 61. herc,
  Znaš ko je meni šef? Moj šef je moj stomak jer koliko se zasitim od svog rada (a minimalan je)toliko mi je za buduće da znam s kim mogu, a s kim ne mogu. Ja nemam stranačkih šefova poput tebe, ovdje iznosim svoja mišljenja i odgovore na potpuno neutemeljene i glupe optužbe koji ti i par jebača ovdje svakodnevno iznosite.
  Vi ste vidoviti, svakog kadra iz bilo koje stranke imate u malom prstu. Kad jede, kad sere, kad izlazi, kad spava… To je prosto nevjerovatno! Posebno za nekog reći da je kockar… pa de ga navedi.. sigurno ima ime i prezime.
  ko te bolan šta pita?
  Prvo, nisam ja rekao da je neko kockar nego ti, a što konstantno lupaš ko maksim po diviziji je tvoj problem.
  Evo izvlačim i ja zaključak o tebi: Ti si poltron. Jesam pogodio?

 62. Svrljko, 12.07.2011. 21:50:19

  НЕЋУ 😛

  А ако ме већ примораваш, најрадије бих све дискутанте ујединио у једног и њему дао глас. Јер сви мање више (ако изузмемо повремена излијетања Чукеранца)имају један или неколико добрих приједлога који кад се уједине дају костур одрживог развоја друштва/државе. То је оно што нама треба, а не ова шупља прича коју нам продају. Ови што су сад на власти новац троше само за намиривање буџетских корисника.

  То што Стевандић нема инструмента да обавља свој посао, то није важно. На хирургији немају скалпеле то знам из личног искуства (хирург који ме оперисао тражи склапел 17ку, интрументарац зајаука: „Не докторе тај је ТУП“, овај опсова и каже „Дај 15ку!“ , одговори му инструментарац: „Тај је добар“), и онда видиш оног коскастог Шкрбића који каже наше здравство је супер.
  У ери када у свијету роботи изводе неке операције, кад се користи ласерски скалпели ми немамо ни обичног и ти очекујеш да тај човјек пружи свој максимум?

  Данас читам у Куриру да Србија нема пара за најбоље математичар и информатичаре http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/nema-para-za-talente-101133.php ако овакви људи не требају држави, шта ће мени ова држава? Знаш ко овдје добија стипендије? Само они партијски подобни, њима се може дати и по неколико хиљада марака једнократне помоћи, а притом студирају на ПРИВАТНОМ факултету.

  Због чега су нам очеви и браћа гинули? Да би Додикове љубавнице, рођаци, добијали бесповратне милионске кредите? На крви смо добили ово јада од „државе“ и сад то крчме они што нити су се борили за ово, нити имају жеље да се ово развија!

  Не иде то пријатаљу, осуђени смо на пропаст, са оваквом политиком нигдје нисмо приспјели.

 63. buddha,

  Ovu ekipu sa Frontala ne možeš ujediniti u jedno taman da si ne znam šta… ali uglavnom nešto uzvišeno 😀 Ovi ljudi što nas čitaju sa strane misle da smo totalni ludaci i zaluđenici u sajber svijetu… Mene drug na kafi danas pita „da li smo mi normalni na Frontalu“ jer smo opčinjeni komentarisanjem.. e jebiga sad… 😀 Ugl. ništa dobro o nama ne misle. A za glasove i ne pomišljam jer smo jebena ekipa, ako dodaš i Srboslava i rixadua i Jahaca to je u najmanju ruku momački skup koji se razlikuje u svemu! 😀

  buda, jesi gledao onu reportažu na BN u vezi bolnice Kasindo? Ono je da Bog sačuva! Bolnica ko s početka 20 vijeka… one noseće ležaljke, zidovi popucani, neki vitamini, soda, rakija… jebo te, pomislih gdje se oni dole ljudi liječe… u nekoj vukojebini gdje ljekari koriste turpije za operacije nad pacijentima.

  Mi smo unakaženo društvo moj ti buda i daj odgovor jbt za koga bi glasao, što si pakšu?! x-(

 64. drazen78bl

  Што се мене тиче може потпуно мирно да спава. 😀 Своје не дам, туђе не дирам!

  Svrljko

  Да се сада одржавају избори,… вјероватно бих гласала за СДС. Нагласила сам више пута да су се добро показали у ових пар мјесеци… Наравно, то подразумијева да НИКАКО не би смјела да постоји нека комбинација са ПДП или ДП, бар не прије избора, јер би ме то, као и у октобру, опредјелило за нешто друго… Појединци поменутих странака су највише коштали ову Републику ( Војска, губљење финансијске самосталности, Извјештај о Сребреници, бјежање са власти 2005….). Али, у суштини… потребни су нам нови људи, нове идеје… Плашим се да за кога год гласали, од тренутно понуђеног, немамо баш неку перспективу!

 65. Anja cini mi se da stvari posmatras crno bijelo. vojska i njen obliku BiH su razmotreni 95te, i pitanje je samo ko ce biti na vlasti kad se ista odluka sprovede. Drugo, da Dodiku danas u jednom danu posjeku 100,. 150 ljudi na srednjem nivou stranacvkw strukture, kakve bi njegove mogucnosti za opstanak na vlasti i obavljanje iste bile?
  Takodje, i mz se povukla kao nametnut faktor prije 4, 5 godina iz Bih, tj samo su komentarisali odluke ne i nametali.
  Slazem se da nema rjesenja u ovoj postavci pozicije i opozicije- na duge staze, ali nadam se da ce ova duznicka kriza smanjiti plate i benefite administracije kroz godinu dvije pa ce se za istu kroz politiku boriti najbolji i oni koji ovoj drzavi zelje najbolje.
  Jbg, mlada smo mi demokratija, ni punoljetni nismo:P

 66. Ау Ања, не могу да вјерујем какав си ти лицемјер! Ниједан аргумент не износиш, просто се питам како ћеш ти сутра водити дебату, износити доказе? Шта су те то научили? Опет ломиш ствари преко кољена!

  Пођимо редом:

  Војска – Према Дејтонском споразуму војска, царина, полиција морају бити ЈЕДИНСТВЕНИ, а колико се сјећам Додик је први био за укидање војске РС, сјећам се да је говорио ‘боље да нам дјеца уче служити се рачунаром него да губе вријеме у војсци гдје немају шта јести’ (апропо овога сјети се да су муслимани а и Срби који су служили војску, ишли су кућама да им се опере униформа, и да донесу себи хране)

  Губљење финансијске самосталности – шта је то Српска изгубила? То што Иванић увео порез који свака нормална земља има, и спрјечио одлив новца из РС који су велики Срби (патриоте) носили у МХФ и тамо остављали, то је за тебе губљење финансијске самосталности? Кад си тако срчана зашто не кажеш ко је прекинуо платни промет са Србијом, избацио динаре из РС? Наравно нећеш да кажеш, зато што селективно посматраш ствари.

  Извјештај о Сребреници – оно што је Чавић урадио, урадио је по диктату свјетских моћника, међутим, на крају ће се испоставити да је ДОБАР потез, јер ако се напумпа цифра жртава касније је лакше истину утврдити. Знаш ли да у Крагујевцу су то исто урадили, а у циљу обесмишљавања српских жртава?

  Бјежање са власти – влада која је водила РС 2005 показало се као НАЈСПОСОБНИЈА, НАЈРЕАЛНИЈА, ПАТРИОТСКА! Међутим, свјетским моћницима није циљ да ово се развија, и тад је дошла наредба од Кондолизе Рајс, тако каже Чавић, да се Милорад Додик постави за премијера. Значи ти кажеш да су ови кукавице што су „побјегли“ са власти а Додик је патриота зато што их отјерао уз помоћ америчко-јеврејске АДМИНИСТРАЦИЈЕ?

 67. Inace sds nije alternativa po meni, jer su se vrlo malo promijenili, samo su umjesto otjeranih i onih koji su ih napustili dosli sledeci po hijerarhiji, a protok kroz stranku je zacepljen ovim povratkom starih kadrova. Pa Sarovicu je sekjuriti bio jedan od najvecih svercera u Krajini.
  Tako da, da imaju galamdziju kao Lemija, bili po strukturi gori od snsda.

 68. Svrljko, 12.07.2011. 23:36:11

  „Ovu ekipu sa Frontala ne možeš ujediniti u jedno taman da si ne znam šta… „

  Може, може све су то добри људи само кад их пустиш да говоре, могу се ставивима приближити. 😉

  „Ovi ljudi što nas čitaju sa strane misle da smo totalni ludaci i zaluđenici u sajber svijetu… „

  Нису далеко од истине, врло лако се може утврдити девијација – зависност од интернета, то сам радио за мој дипломски 😛

  „Mene drug na kafi danas pita „da li smo mi normalni na Frontalu“ jer smo opčinjeni komentarisanjem.. e jebiga sad… „

  Нисмо то је дефинитвно, само Симић добит остварује, а ми му за џ набијамо коментаре. Могао је бар ДЕКЛЕРАТИВНО понудити неке преносне уесбе стикове, најактивнијим дискутандима, са посветом што му набијамо посјету. Симићу шта си се стисно?:D

  „Ugl. ništa dobro o nama ne misle.“
  Јесмо их питали за мишљење? Нисмо. А што ме заболи полни орган шта други мисле о мени, а и тебе и све дискутанте би требао заболити/засврбити полни орган. Мени је стало до мишљења људи који су мени БЛИСКИ, ДРАГИ, који ме нису оставили на цједилу кад ми је било најгоре. 😉

  “ jesi gledao onu reportažu na BN u vezi bolnice Kasindo?“

  Влада није ништа уложила у поправак и реконструкцију болнице, и да су све друго радили како треба, због те болнице требало би њих казнити на изборима! Нека је стид и срамота Додика! Касиндо је огледало РС!

 69. Anja, hvala na odgovoru!

  zlizo ba, što smaraš ljude? Svako ima svoje viđenje političke scene RS i niko tebi ne brani da ga imaš, ali de malo, budi u granicama normale s tim. A u poslednje vrijeme što ste počeli da hvalite Perinu Vladu to je prosto nevjerovatno! A očigledno zaboravljate da je u toj Vladi, možda i najboljoj od kada je nastala RS, bio i SDS. buda stalno hvali Peru, ali zaboravlja da Bukejlović nije donosio odluke niti vodio neki resor nego je jednostavno bio kooperant kao premijer. Ja se slažem s većinom ta Vlada, da je opstala i dobila mandat još 4 godine mislim da bi RS postavila na dobre i zdrave noge za buduće.
  I zlizo nemoj da izmišljaš molim te… ko se ne može dogovarati? Pa juče je bio održan sastanak Vlade RS i FBiH. Oni to mogu, ali neće, jer ih blokira dug Federacije prema RS. Ko duguje taj bježi pa je tako i u ovom slučaju… Kakva crna tu mogu biti dogovaranja.

  buda, predlažem ti da zaprosiš Ivanića jer ti je previše k srcu se primakao. Ma joj kakva je to cvjećka od čovjeka! Ništa nije uradio kada je bio u Vladi RS! NIŠTA! Sad su mu kao puna usta obećanja… Pa, šta je on to uradio buda sa Telekomom?

 70. Svrljko, 13.07.2011. 10:18:05

  Мора да ниси јеб’о синоћ. Ако немаш кога, немој ни мене овдје, овако бинарно. Није срамота самозадовољавати се. Самозадвољавање има своје бројне предности:
  – уштедиће ти вријеме, а осјећај је сличан…
  – не мораш се ићи туширати послије,
  – не мораш прати постељину
  – цица не пушта воду (неке знају и прије мале нужде и послије да пусте воду) и не пали свјетло
  .
  .
  .
  итд….

  😛

 71. Svrljko

  ti si tipican crnogorcina zalutala u Rs. Ko tebe smara jado jadni? ako ti se ne cita otpili. A vidim da ti razumijevbanje lose ide.
  Aj pojasni mi ti, jel se lakse dogovarati sa vladom FBIH ili sa MMfom>?:D Ko je tu izgubio finansijsku samostalnost, onaj ko duguje nekom ili onaj ko je duzan? Evo pitanja za mlade sds omladince:D

 72. buda, marš od mene… geyiša jedan! 😀

  zlizo,

  plajvazu jedan, isti oni koji i tebe smaraju.
  Sa Vladom Federacije? Sa njima se nećemo dogovoriti sve do onog trenutka dok nam ne vrate pare tj. dug, a svako dogovaranje sa MMF-om znači dužničko ropstvo. To nam ne treba, jer većina tih sredstava ide u javnu potrošnju, a građanima standard stoji najniži u regionu.
  O kakvoj ti finansijskoj stabilnosti pričaš baksuze jedan, pa niko ovdje na Balkanu nema finansijsku stabilnost. Svi smo zavisni od međunarodnih finansijskih institucija.. MMF, Svjetska banka za obnovu i razvoj.. ako hoćeš i EU koja će nam sve jednog dana naplatiti sa kamatom, a njihova sredstva išla na finansiranje preglomazne admininstracije na nivou zajedničkih organa!
  zlizo, Vukota ima sjajan vukabular! 😀

 73. Svrljko, 13.07.2011. 11:48:16

  Нешто ти је текст препун секса са мушкарцима – гејева, пројекција? Ајде немој да те срам и стид, нека јебе ко кога хоће, све док је моје дупе нетакнуто. Ал’ морам те питати ко си ти у тој вези: дајгузозадавач (мушкић) или си дајгузопримач (женскић)? 😀

 74. Sta znaci to plajvaz, to neki vukotin i tvoj vokabular iz Podgoricu?:D

  ja kazem da je bolje da je FBiH nama duzna ili institucije BiH (apropo tvrdnje da je Cavic pustio finansijsku samostalnost u ruke BiH i FBiH) nego da smo mi duzni mmfu, i postavio pitanje sa kim se lakse dogovoriti? A on ide za mnom i ponavlja to sto sam ja rekao. O svasta, i onda se ljutis kad ja kazem da neces da citasB-)

 75. Нажалост тема је потпуно обесмишљена тако да ћу и ја да завршим са истом! 🙂

  Занимљиво је како на дијалог позивају они кој вријеђају саговорника и који имају потребу да истог називају различитим именима. Очигледно ти исти нису свјесни шта дијалог подразумијева, али… 😀

  ПДП је нанијела несагледиву штету Репблици Српској оног тренутка када су омогућили да г. Кукић отпочне процес консултација. Наравно да је, у намјању руку неваспитано „затворити некоме врата пред носом“, али до разговора није смјело да дође. Дошло је, јер је поменута странка одлучила да је могуће да се напушта принцип који НЕ СМИЈЕ да се напушта. То је, рекох већ, произвело најмање 2 проблема. Пролонгирање читаве приче, ево сада се то већ одужило на неколико мјесеци и пропуштање прилике да Република Српска пошаље поруку да је јединствена у погледу чињенице да о неким питањима нема и не смије да буде разговора. Г. Иванић је више пута рекао да разговора нема о ентитетском гласању, ја мислим да је и ово врло важно питање.

  То нема никакве везе са изолацијама ни са неким причама о томе „да нас је то довело до нечега“…

  Што се тиче 4 питања које сам споменула када сам одговарала на постављено питање… о томе сам писала бар 10 пута тако да нема потребе да се понављам осим да свој став, на који имам право, а које не оспоравам другима, изнесем у кратким цртама.

  За губитак ВРС одговорни су Чавић и Иванић. Никада нисам тврдила да до реформе одбране није морало да дође, али је проблем у томе што је поменути двојац изабрао најгори систем којим је РС изгубила апсолутно СВЕ, па и Архив ВРС што већ одавно ствара огроман проблем одбранама оптужених пред Хашким трибуналом и домаћим правосудним институцијама, а што ће додатно да отежа одбрану и генерала Младића. Није важно ко је гласао за то из опозиције тада, важно је ко је реформу одбране предводио и изгубио све што се могло изгубити.

  Финансијску самосталност је изгубио г. Иванића. Како… писали смо о томе.

  Само неко потпуно несвјетан проблема који је изазвао Извјештај о Сребреници може да тврди да је то добро по РС… Од тог требиутка почињу сви наши проблеми везани за то питање који су врло тешко рјешиви управо због извјештаја, да не говорим о томе колику је штету исти произвео нашим људима који су оптужени за јули 1995. на том подручју.

  2005. је та екипа побјегла са власти, неспремна и неспособна да се суочи са реформом Полиције… препустила је рјешавање проблема Додику са намјером да исти буде окривљен. Перо Букејловић нема везе са овом темом и са бјежањем са власти јер се исти није ништа питао, а слажем се да је његова Влада била врло вјероватно најбоља у историји РС.

  Не знам да је ПДП изгубила 100 чланова или 150… да је било ко смјењиван…, али знам да је г. Чавић лично правио спискове за смјене у СДС- у, то ми је причао један, и данас високи функционер у СДС, а то смо имали прлику да чујемо и од једног недавно „рехабилитованог“ члана СДС- а из Добоја. То је све наравно и сасвим разумљиво јер је Чавић једини српски политичар који је смијењен, па затим, не дуго послије тога, помилован од стране ОХР-а.

  Исти је уништио СДС која је полако почела да стаје на своје ноге оног тренутка када су се истом захвалили на сарадњи.

  Ништа се није морало и то доказује г. Умићевић. Придружујем се позивима неких коментатора да би било добро да га СДС кандидује на сљедећим локалним изборима за градоначелника Бањалуке.

  Толико од мене на овој теми! 🙂

 76. Anja bravo! Sjajno rezonovanje stvari.

  Ovaj…pa ovako… nisam se baš pretrgao u svom ličnom istraživanju javnog mnjenja komentatora sa Frontala „za koga bi glasali da se sada održavaju izbori“.

  Evo liste:

  JA – SDS
  Anja – SDS
  dražen – PDP po mogućnosti predomišljanja i glasanja za SDS.
  buda – PDP
  zlizo – Mihajlica 😀 😀

  Nadam se da će biti još odgovora na moje lično ispitivanje 😀

 77. „ПДП је нанијела несагледиву штету Репблици Српској оног тренутка када су омогућили да г. Кукић отпочне процес консултација.“

  Чим су то ПДП омогућили Кукићу? Зар није било прво неко прегласавање на нивоу предсједништва БиХ? Па Радмановић овај пут осигурач -не повуче витални национални интерес…

  „То нема никакве везе са изолацијама ни са неким причама о томе „да нас је то довело до нечега“.“

  Која је то озбиљна инвестиција за ових 6 година догодила се РС? Аутопут? ЧЕЗ? Аеродром Требиње?

  „Финансијску самосталност је изгубио г. Иванића. Како… писали смо о томе.“

  Буди љубазна па аргуменовано докажи, шта је то изгубљено и како је то Иванић изгубио? Подсјети нас? Ниси одговорила ко и кад је укинуо платни промет са Србијом? Ко је изгубио Грб и химну РС? Чини ми се да је то био Миле референдумски, чувар Српске.

  „За губитак ВРС одговорни су Чавић и Иванић.“

  Иако је Додик јавно био сагласан и давао изјаве какве је давао о војсци РС. Лицемјерно Ања.

  „Само неко потпуно несвјетан проблема који је изазвао Извјештај о Сребреници може да тврди да је то добро по РС… Од тог требиутка почињу сви наши проблеми везани за то питање који су врло тешко рјешиви управо због извјештаја, да не говорим о томе колику је штету исти произвео нашим људима који су оптужени за јули 1995. на том под“

  Неке ствари ће ти бити јасније тек под старе дане, има времена, научићеш. 😉

  „2005. је та екипа побјегла са власти, неспремна и неспособна да се суочи са реформом Полиције… „

  Побјегла са власти и оставила 200милиона марака ВИШКА, а реформа полиције је била само МЕДИЈСКА измишљотина која је имала за циљ инсталирање Милорада Додика, америчко-јевреског послушника, у чијим плодовима УЖИВАМО… Чим изађем из куће у сандучету ме дочека коверат са 10000 марака као накнаду што сам на бироу…

  „али знам да је г. Чавић лично правио спискове за смјене у СДС- у“

  Чавић правио спискове и на крају ОН избачен из СДС-а. Врло мудро, и тај „високи функционер у СДС“ то јавно прича? Зашто не поднесе тужбу против тог Чавића па на тај начин докаже његову умјешаност? Рекла казала, аругмент ненадјебив уз комшијска напрђивања.

  Све у свему, мислим да је по сриједи ПМС једино тако ово клеветање што си написала имало смисла.

 78. Svrljko, 14.07.2011. 10:06:42

  Опет помињеш неке гејеве. Човјече, рекох ти мени ВИ, педери не сметате. Нека јебе ко кога хоће. На погрешној си адреси мали човјече. 😀

  Питаш ме гдје сам ја ту? Па ево ме други пост одозго:
  buddha, 10.07.2011. 10:30:13, па сам ту и пар постова испод тог buddha, 10.07.2011. 11:02:41 то је било ако ме памћење не вара прије 4 дана. Данас је објављен овај чланак у Блицу који је потврдио моје ставове:

  „Оно у шта сам сигуран је НЕЈЕДИНСТВО опозиције, изашли су са одвојеним листама и онда се догађало да народ (моја мама) гласа за неког из СДС и ПДП – неважећи глас!“

  Од самог почетка све сама лаж до лажи! Написао сам и то прије пар дана:buddha, 12.07.2011. 18:17:08 [9878]

  „Јебе се Додику, Стевандићу, Тадићу, Иванићу сви они имају лијепа примања, атомобиле, љубавнице. Нико од тих патриота није ушао у политику СРЦЕМ! Оног тренутка кад ДОДИК, ИВАНИЋ, СТЕВАНДИЋ, БОСИЋ и остали кажу БАВИМ СЕ ПОЛИТИКОМ ВОЛОНТЕРСКИ, ево моја плата нека иде у борачки фонд, или у фонд за лијечење дјеце, или у неку социјлану установу. „

 79. прича се наставља…

  „Hoćete da kažete da bi bilo dobro da su SDS i SNSD partneri i u RS?
  – Bilo bi dobro iz praktičnih razloga. Pazite, ako poslanik SDS-a glasa protiv nečega u Narodnoj skupštini RS, a njegov stranački kolega u Parlamentu BiH treba da glasa drugačije, onda dolazi do raskoraka.“

  „Verujete li da može doći do te koalicije i u RS?
  – Uvek sam za to da se ljudi dogovaraju. Protiv sam sukoba, dakle protiv sukoba između različitih vera i naroda, a posebno protiv sukoba unutar mog srpskog naroda.“

  http://pressonline.rs/sr/vesti/republika_srpska/story/168129/SDS+i+SNSD+moraju+zajedno%21.html

 80. herc64, 12.07.2011. 20:44:49

  Извињавам се, али због мањка времена не стигох прочитати онај чланак до краја. Само сам „прелетио“ погледом и чини ми се да је то оно што је и нама потребно. Ако погледамо политичко небо Републике Српске, јасно је да је доста људи политички потрошено и да је потребна свјежа крв, али не Курта-Мурта, већ прогресивни, морални, стручни, људи с визијом. Ако овако наставимо, нестаћемо као народ. Сви истински патриоти требају схватити озбиљност ситуације и учинити све да се то спријечи.

 81. buddha, 14.07.2011. 14:33:00

  Мислим да би од коалирања СДС и СНСД највећу штету претрпио баш СДС и зато сам против тога.
  Краткорочно се зауставља одлив људи из странке, јер им се дају позиције (а да се не лажемо, већина људи у странкама ние из идеала, него из интереса, и ту није ништа спорно), јер ће бити мотивисани да се ангажују у предизборној кампањи.
  Дугорочно, наноси се штета странци, која има шансу да постане лидерска у Републици Српској и већ на локалним изборима 2012. године по апсолутном броју гласова превазиђе СНСД. Дакле, неће СДС нешто пасти по броју гласова у односу на октобар тим коалирањем, већ ће пропустити шансу да значајно порасте. Радије бих им препоручио да одреде прави тајминг за појачану аргументовану критику актуене власти, што би им донијело поене, уз интензиван рад на терену.
  Том коалицијом би профитирао и СНСД, који је свакако неповратно у силазној путањи, јер би одговорност за економску катастрофу могли подијелити са другима. Перо Ђокић је одавно жртвован у те сврхе, а да убаце и СДС у причу, одлично би им дошло: „Нисмо криви само ми. У власти су с нама били и СП, И ДНС,(и СДС)“?
  Могли би профитирати и господа Иванић и Чавић (и Србослав и конобари), али је њихов проблем недостатак новца и људства за рад по терену, тако да сигурно не би много расли.

  Ми смо сувише мали да знамо какве су игре у питању, ко врши притисак на руководство СДС-а из међународних кругова (написах већ да сам чуо из кругова блиских америчкој амбасади да је МД пројектован до 2014. године).
  Мислим да СДС има историјску шансу, да постане најјача странка након локалних избора 2012. године, да добију убједљиво и вандредне парламентарне изборе након тога, а онда уколико би направили рационалну Владу као 2005. године и помало узимали да то не осјете масе, могли би задржати власт 50 година. То вриједи за било коју странку, не само за СДС. Не живим у илузијама да неће узимати паре, али у свему треба имати мјеру. Крало се и у вријеме Броза и послије њега сви, уграђују се власти у послове и у Италији, и у Русији, и у Њемачкој, али то народ толико не осјети. Овдје једни трпају десетине милиона у џепове у вријеме кад 80% народа једе тјестенину, купује на комад воће и поврће, нема новаца да путује, да обиђу мало земље са вишим стандардом.

 82. Svrljko, 13.07.2011. 14:52:22

  „dražen – PDP po mogućnosti predomišljanja i glasanja za SDS“

  Написах да гласам за људе, а не за странке, и да све зависи од понуђених људи. Како могу утицати на најмање 20 људи (који су из моје околине, или вјерују мом избору, или нису заинтересовани за политику), а ја се нпр. ломим између 3 човјека на 3 листе, онда расподијелимо гласове.

 83. drazen78bl, 14.07.2011. 15:28:27 [10000]

  „Ми смо сувише мали да знамо какве су игре у питању, ко врши притисак на руководство СДС-а из међународних кругова „

  Једини логичан (лаички) одговор је уцјена СНСД-а финансирањем одбране Радована Караџића.

 84. Svrljko, 12.07.2011. 21:42:23 [9899
  ma naravno da si pogodio ko prstom u mlako …..
  radi tvoje informisanosti nikad nijedan dan nisam bio ni u jednoj partiji, za posao u db sam imao ponuda ali sam odbio,kockar je bio radovan i omiljeno mjesto je bilo hotel bosna ilidza, a da sam poltron jesam uvlacim se u guzicu kome stignem samo mi sa 2m i 130 kg slabo ide pa nisam mogao ni poso naci u rs, ocera me tvoje cvijece iz sds.

 85. уколико сте имали прилике гледати данашњу скупштину видјели би ултраопозиционо дјеловање СДС-а и врло слабо дјеловање осталих странака које се називају опозиционим.
  Ово пишем због тога што многи коментари одразавају партијска определења а не слику или пресјек стања на политичкој сцени Републике Српске.
  Поздрав.

 86. nenad stevandić, 14.07.2011. 19:05:42
  doktore nisam gledao sjednicu jer, izmedju ostalog, zaslugom vase partije vise ne zivim i ne radim u rs a nemam ni vremena zbog posla.mislim da vecina problema u svijetu nastaje zbog toga sto svak na svijetu svojim arsinom mjeri stvari a nisu svi arsini isti pa cu da ukratko iznesem svoje vidjenje stvari po pitanju sds.ja sam iz hercegovine pa cu se ograniciti na hercegovinu i eventualno centralu stranke.u hercegovini je sds bio na vlasti vecinu vremena u vecini opstina od 1991 do danas, u nekim opstinama je bio neprekidno vlast a u vecini je i danas na vlasti prema tome vecina onog sto se desavalo u hercegovini od 91 je zasluga sds a desavalo se svasta.trebinje je 1991 imalo bar 4000 radnih mjesta vise nego danas(3000 fabrika,1000 novotex,neimarstvo, luc, popovo polje itd)plate su bile redovne i pristojne o ostalim stvarima koje cine zivot kvalitetnijim necu ni govoriti npr 91 dnevno sam imao oko 40 linija za sve dijelove juge sa trebinjske autobuske stanice a danas nema ni stanice a linija ima koliko je 91 imala zadnja vukojebina u hercegovini.stanje u ostalim opstinama,osim gacka, je nekoliko puta gore a najgore je u nevesinju,bileci i ljubinju opstinama u kojima je vasa partija skoro neprekidno na vlasti.naravno da nije sve vasa zasluga jer je u medjuvremenu bio i rat ali vecina navedenih opstina je najvece razaranje dozivljela od sds i to u materijalnom,duhovnom i demografskom pogledu dok je rat ostavio samo malo materijalnih razaranja i malo vise demografskih gubitaka.naravno da je svaki izgubljeni ljudski zivot za zaljenje, pogotovo kad se vidi zasto ti ljudi izginuse,ali hercegovina je daleko vece gubitke pretrpjela zahvaljujuci sds kadrovskoj politici nego zbog rata jer dok je ataman zaposljavao u jakim firmama penzionisane fudbalere borca iz capljine,direktore propalih firmi i svoje svalerke, rodbinu, kumove, prijatelje i poznanike najsposobniji su samo svratili u trebinje i hercegovinu i kad su vidjeli sta se radi produzili za evropu kanadu i australiju.ostali su samo rijetki npr.Jovo Dutina i Milorad Corovic i ako su ta dvojica stvorila fakultet za menadzment i likovnu akademiju mozete misliti sta bi trebinje bilo danas da je ostala vecina onih najsposobnijih a ostali bi da ste im ponudili minimum uslova.u ostalim opstinama stanje je jos gore,tamo se ne vracaju ni svrseni studenti a kamo li strucnjaci i to traje vec 20 godina najvise zaslugom vase partije.ja o cuku mislim sve najgore ali on je prvi nacelnik trebinja,poslije drugog svj. rata, koji uopste radi svoj poso pa makar i lose.na atamana necu trositi rjeci jer u zadnjih 20 god u trebinju nije zakuvana nijedna corba u kojoj nije bio zaprska a nije bas ni tolika budala koliko se misli jer je svojoj kuci umio doci.ona sa sesirom nije ni za bijelog stada a kamoli za opstine,mozda je sposobna za zvonce u bijelom stadu.mijanovic je za svog mandata samo lokao ali je imao i dobrih strana,kod njega se za bocu dobre rakije moglo srediti ono za sto su drugi uzimali 10%.od ostalih kadrova da spomenem prtila za kog nisam cuo nista lose osim sto se ne petlja u posao poslanika i cuzulana o kom znam jos ovliko loseg i nista dobrog.
  i onda se pojavi tamo neki doktor iz bl, kog sam u zivotu vidio nekoliko puta na tv,i kaze „vidis li kako smo ih danas potprasili u skupstini“.doktore meni bi draze bilo da ste ih potprasili u bileci,nevesinju, berkovicima, gacku i ljubinju pa da ste podigli nesto novo, otvorili dio nekad pod vasom vlascu zatvorenih radnih mjesta ili, jos bolje napravili nova.i jos mi samo objasnite ko je ovdje lud a ko pokvaren?

 87. nenad stevandić, 14.07.2011. 19:05:42

  Док гледао сам повремено, и таман кад укључих ТВ тебе су прозивали, међутим био си ван сале, потом су прозвали Бореновића међутим човјек је причао на телефон и није могао да води дебату (очито нешто много битно). И шта да ти напишем на ово? Ти ван боренућ телефонира, о опозиционој (не)озбиљности толико.

  Међутим мене нешто друго мучи Док, зашто челници странке нису демантовали натписе у новинама, поставио сам линк у питању је Блиц http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/265721/Za-dan-smenjeno-pet-direktora-iz-SNSD ?

  Ви сте мени драг човјек, али неке ствари морамо на чистац извести дакле СДС је опозиција или је потписала пакт са сотоном?

 88. Малиша, не пише се „НАТПИС у новинама“ него НАПИС! Шта ти оно студираш? И који ти је кјурац па ти истјерујеш чистаце, спаваш ли ти каде и јеси ли зијанио онај пос’о којим си се хвалио нема ни хефта дана?
  Шта се здогодило, држао си политичке говоре на радном мјесту па си попио педалу!?:-o

  Да ти кажем синко, видим да не волиш да радиш, а волиш да учиш на најтежи начин и то из сопствених грешака; кад дођеш на радно мјесто, треба да затвориш уста и укључиш мозак!
  Осим ако наравно, не радиш у Скупштини, а ти си се баш намерачио да Неши отмеш скупштинску сједалицу…;)
  Или оном Бореновићу, а? Слатког бијелог сомуна, а без мотике…

  Е види будиславе, пошто претерано сереш по форумима, треба да то забаталиш, учланиш се у странку и ондак полагано радиш на измицању столица, прво ситној боранији, па све крупнијој, да би на крају измицао столице овим што се сликају за дневник.
  Тако то иде некако, по реду, а не овако лајати напречац и у вјетар фронтала.

 89. ја се само питам, имају ли ови људи-политичари образа изаћи на било које изборе више!?
  одкуд им право да народ туцају у мозак? јел то спада у демократско право и слободе? платформаши њи’ови и наши…ма ајде сјаши..

 90. Божо Чукеранац, 14.07.2011. 23:47:22

  Ко је тебе шта питао? Јесам ли ти тражио савјет? Већ сам ти написао имаш тих својих проблема које требаш рјешавати, а не да дијелиш савјете по „форумима“. Ајде Џукеранац двокорак и лагано одјеби од мене…

 91. Пошто видим да те жуља мој посао, рећићу ти шта радим, уговор о дјелу… помоћник сам „менаџер“ пројекта, тј. само сам задужен да материјали („поВер поЈинт“ презентације)буду направљене. Значи цијели дан копи пејст неке накарадне табеле и срања…