Немогућност рециклаже соларних панела је грешка која кошта 15 милијарди долара

Постојећи соларни панели су направљени тако да се неће моћи рециклирати. То је грешка која кошта 15 милијарди долара.

уторак, 7 децембра, 2021 / 21:33

Милијарде соларних панела широм свијета ускоро више неће бити употребљиво. Биће бачени, а материјал од којег су направљени неће бити поново употријебљен.

Претпоставка је да ће до 2050. године престанком коришћења панела настати 78 милиона тона отпада. То се односи на четири милијарде панела. Нису направљени тако да би се материјали могли поново искористити.

У цијелом свијету постоји велика потреба да се сви електронски уређаји праве на начин да велики дио материјала од којих су направљени буде поново употребљиво за поновну производњу, а како би се смањила количина отпада.

Ако се не промијени начин употребе материјала, ограничиће се примјена технологија еколошки прихватљивијих у сврху ублажавања климатских промјена. То значи да је императив да се што више материјала рециклира.

Уколико би се материјали од којих су направљени соларни панели могли знатно више рециклирати, то би значило добит од 15 милијарди долара те би се омогућила производња двије милијарде нових панела. Није ријеч само о финансијској добити. Бенефити ће бити и за околину. Климатске промјене се неће ублажити ако се не смањи обим експлоатације ресурса, па и оних који су потребни за производњу соларних панела.

Потребно је избјећи развој технологије експлоатацијом нових ресурса. Примјера ради, материјали од којих су направљени полуводичи нису потребни само за рачунарске чипове, већ и за производњу соларних панела. Већ постоји забринутост да неће бити довољно индија, који је потребан за соларну технологију.

Човјечанство живи на незаситној експлоатацији природних добара. Претпоставља се да је прошле године експлоатисано 100 милијарди тона различитих ресурса, а да је само 8,6 одсто искориштено у привредним активностима. Управо је електронски отпад врста отпада чија се количина најбрже повећава у односу на друге врсте отпада. У 2019. створено је 53,6 милиона тона електронског отпада.

У извјештају који је направила консултантска компанија Жираф Иновејшн заједно с велшким Универзитетом Сванси, у Великој Британији је 2019. било 1,6 милиона тона електронског отпада. У њему је садржано и 379.000 килограма критичног материјала, а чија је потенцијална вриједност 148 милиона фунти. Због недостатка инфраструктуре за рециклажу, неадекватног дизајна и неучинковите рециклаже већина материјала из овог отпада неће бити поново употријебљена.

Претходно наведено указује на то да тренутна технологија није еколошки одржива. Глобална стопа рециклаже 30 критичних материјала потребних за производњу нових технолошких уређаја је мања од један одсто.

Проблем је у томе што се ови уређаји тако производе да је врло тешко рециклирати материјале од којих су сачињени. Осим тога, повећава се количина критичног материјала који се не може рециклирати. Сходно томе, биће нужно промијенити начин производње и конструкцију ових уређаја.

Наведене промјене су потребне за унапређење циркуларне економије. Тиме ће на добитку бити и потрошачи. Имаће производе које ће моћи дуже користити и које ће моћи лакше рециклирати.

Да би технолошки уређаји заиста били еколошки одрживи, кључно ће бити да се екстракција критичних материјала планира на глобалном нивоу.

Постоји прилика да се осмисли технологија која ће скоро у потпуности бити у складу с принципима циркуларне економије, пише портал Фаст Компани.