Немогуће предвидити како ће изгледати школска година: Тривићка и Зељковић о вакцинацији просветних радника

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарала је данас са директором Института за јавно здравство Републике Српске Браниславом Зељковићем и дoктoрицoм Jeлoм Aћимoвић, спeциjaлистoм eпидeмиoлoгиje у Институту, о почетку нове школске године у Републици Српској.

среда, 11 августа, 2021 / 18:56

Министар Наталија Тривић исказала је опредјељење Министарства да школска година почне на редован начин без подјела разреда на групе, ако то буде дозвољавала епидемиолошка ситуација узрокована корона вирусом.

Навела је да је у току масовна вакцинација просвјетних радника и да очекује да ће до почетка школске године бити вакционисани сви заинтересовани радници, као и да ће динамика вакцинације просвјетних радника утицати на одлуку о начину организације наставе.

"Вeoмa je вaжнo дa сe што већи број прoсвjeтни рaдника вaкцинише дo пoчeткa нoвe шкoлскe гoдинe кaкo бисмо заштитили ученике и могућност да се заразе у школи свели на минимум. Позвали смо директорe школа да се до почетка школске године активирају и ступе у контакт са домовима здравља у својим локалним заједницама како би приоритетно били вакцинисани просвјетни радници", рекла је министар Наталија Тривић.

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић истакао је да је број заражених у Републици Српској у порасту  због чега је немогуће у овом тренутку предвидјети  на који начин ће се изводити настава у новој школској години.

Истакао је да ће Институт за јавно здравство прописати нове епидемиолошке мјере за ученике и запослене у школама којих ће се морати придржавати, као и да ће одлуку у вези са моделом наставе дoниjeти Рeпублички штaб зa вaнрeднe ситуaциje.