Немири због плажа на Светом Стефану

БУДВА – Испред Светог Стефана у Црној Гори протестовало је око 80 мјештана, јер је гостима и становницима тог подручја забрањен приступ плажама. На протесту испред ограђене плаже Светог Стефана, који је на 30 година закупио сингапурски "Аман ризортс", јуче је дошло до вербалног обрачуна грађана и дијела обезбјеђења, при чему је срушен дио металне […]

субота, јул 11, 2009 / 16:22

БУДВА – Испред Светог Стефана у Црној Гори протестовало је око 80 мјештана, јер је гостима и становницима тог подручја забрањен приступ плажама.

На протесту испред ограђене плаже Светог Стефана, који је на 30 година закупио сингапурски "Аман ризортс", јуче је дошло до вербалног обрачуна грађана и дијела обезбјеђења, при чему је срушен дио металне ограде.

"Угрожена су нам основна људска права, слободно кретање и прилаз плажама Светог Стефана и Милочера, што је изазвало оправдан револт грађана", рекао је предсједник Невладине организације "За љепши Свети Стефан" Крсто Рађеновић.

Становници Светог Стефана и Милочера, рекао је он, траже да им буде омогућен слободан пролаз кроз парк и прилаз плажама на том подручју.

Рађеновић је саопштио да им је из будванске општине обећано да ће представници надлежних општинских служби обићи Свети Стефан и Милочер, како би утврдили постојеће стање и уклонили ограде око плажа.

"Уколико се то не деси, следећи потез грађана биће блокада хотела `Милочер`, који једино ради и има госте", најавио је Рађеновић.

Предсједник Мјесне заједнице Свети Стефан Видо Анђус рекао је да су представници "Аман ризортса" ове године блокирали прилазе плажама Светог Стефана и Милочера.

"Они су то урадили, јер су закупци тих плажа, иако је уговором јасно предвиђено да су пјешачке стазе и јавне површине отворене за грађане", објаснио је Анђус и додао да је тако мјештанима тог подручја онемогућен прилаз плажама.

Прилаз плажама, додао је он, није дозвољен ни гостима у приватном смјештају, чиме су угрожени мјештани који живе од туризма.

Анђус тврди да је један представник обезбјеђења сингапурске компаније у четвртак, 9. јула ударио једног мјештанина, што је изазвало бурну реакцију осталих становника.

Представници "Аман ризортса" недавно су обећали да ће дио плаже бити отворен за становнике околних мјеста, али до тога није дошло.Оставите одговор