Нема Туђмана и Томпсона у Кини: Извињење због тога што униформе личе на оне јапанског агресора

Кинески произвођач спортске опреме и одјеће "Ли Нинг" извинио се због нове колекције за коју се сматра да подсјећа на униформу јапанске војске из Другог свјетског рата. Извињење је упућено након низа критика на друштвеним мрежама.

среда, 19 октобра, 2022 / 17:47

"Компанија је обратила пажњу на дискусије на друштвеним мрежама о нашој новој колекцији спортске опреме Јурећи снове. Искрено се извињавамо свима код којих су дизајн и облик одјеће изазвали збрку и збуњеност", наводи се у саопштењу компаније на микроблогерској страници "Вејбо".

Из компаније истичу да је главна тема колекције био концепт летења, те да су дизајнери били инспирисани униформама пилота како би представили "сан о истраживању неба".

У саопштењу се додаје да је капа, која је изазвала још шире дискусије на друштвеним мрежама, првобитно дизајнирана по угледу на древне кинеске шљемове.

Јапански милитаризам, идеологија Јапанског царства, које заговара вјеровање да милитаризам треба да доминира политичким и друштвеним животом у Јапану, у великој мјери је утицао на кинески народ током Другог кинеско-јапанског рата од 1937. до 1945. године. Број војних и цивилних жртава премашио је 35 милиона, директни економски губици достигли су цифру већу од 100 милијарди долара, а индиректни су процијењени на више од 500 милијарди долара.