Нема се пара, има ли се с´ чим?

На врата европске тврђаве, од Сеуте код Гибралтара, преко малтешких вода и грчких граница, свакодневно куцају, на претрпаним чамцима, афрички имигранти. Пише: Жељко Свитлица Земље из којих они долазе, називају "Трећи свијет". Другом свијету, оном на којем се налазе Албанија и БиХ, недавно су одшкринута врата европских друмова. На састанку министара унутрашњих послова 27 земаља […]

уторак, новембар 23, 2010 / 16:25

На врата европске тврђаве, од Сеуте код Гибралтара, преко малтешких вода и грчких граница, свакодневно куцају, на претрпаним чамцима, афрички имигранти.

Пише: Жељко Свитлица

Земље из којих они долазе, називају "Трећи свијет".
Другом свијету, оном на којем се налазе Албанија и БиХ, недавно су одшкринута врата европских друмова.
На састанку министара унутрашњих послова 27 земаља чланица ЕУ, 8. новембра, одлучено је да се укину визе грађанима БиХ и Албаније,.

Одлука ће 14. децембра бити објављена у службеном листу ЕУ, а грађани БиХ ће од 15. децембра моћи слободно путовати. Одлука је донесена једногласно, тачније, Холандија, та стална кочница позитивним извјештајима о повиновању уцјенама на овим просторима, сложила се да повуче резерве које је имала на укидање виза за БиХ и Албанију.

Власти на нивоу БиХ морале су да испуне 174 техничка услова, од којих је најважнији увођење биометријских пасоша, да би дошло до укидања виза за путовања у земље Шенгена. Европска комисија је 27. маја предложила укидање виза за БиХ, а Европски парламент то прихватио 7. октобра.

Пасош насушни

Недуго након вијести из Брисела, услиједиле су гужве на шалтерима Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Људи су похрлили да изваде свој биометријски пасош, толико да се могло закључити да ће сви колективно на зимовање у Аустрију.

Министарство је тих дана позвало грађане који намјеравају да путују у земље Шенген зоне након 15. децембра да на вријеме обезбиједе биометријске пасоше и тако избјегну гужве.

– Ја сам долазила три дана да чекам у реду, а други дан је дошло до колапса софтвера у систему за издавање, тако да је био велики застој – рекла је за Фронтал једна дјевојка, која је одлучила да што прије обезбједи свој пасош, јер планира љети да путује.

На мјестима за издавање било је много оних који нису могли за сигурно тврдити да ће походити земље Шенгенског уговора, већ израђују пасош "да им се нађе".

– Једино што планирам је да одем у Словенију када репрезентација Србије буде тамо играла своју квалификациону утакмицу за одлазак на ЕП.То је оно што је сигурно, а за путовања у Шпанију, Италију, Француску ипак треба новац за који не знам да ли ћу посједовати – ријечи су једног Бањолучанина, који планира убрзо да стане у ред за биометријски пасош.

Портпаром МУП, Мирна Шоја нам је потврдила да је након објављивања одлуке о укидању виза, настала гужва у шалтер салама у доба године када она није уобичајена, али не свугдје:

– Гужве су се дешавале у Бањој Луци, Приједору, Бијељини..Међутим, има случајева гдје није забиљежено интересовање за пасоше ни након одлуке о "Бијелом шенгену".

Министарство је подсјетило да је законски рок за издавање путне исправе 30 дана, а да је цијена биометријске путне исправе 40 КМ, а у земље Шенген зоне без виза ће се моћи путовати са биометријским пасошима, односно оним издатим од 15. октобра 2009. године, а са пасошима који су издати прије 15. октобра 2009. године неће се моћи путовати у земље Шенген зоне без визе. Такође, грађани који имају старе обрасце пасоша мораће да изврше замјену пасоша уколико желе да путују у земље Шенгена.

Дакле, нека пасоша, нек’ стоји, рекао би наш човјек.

Само полако

Ипак, мирис слободе кретања ће понекад бити помало и загушен граничним процедурама, гдје ће, како је најављено, од становника БиХ бити тражено да прије уласка у на терторију ЕУ, предоче стање на банковном рачуну, те наведу тачно гдје и код кога иду, плус још неке закчољице.

Безвизни режим ће имати два контролна механизма, мониторинг којим ће се провјеравати да ли се договорени и достигнути стандарди поштују у континуитету и механизам раног упозоравања у облику сталног дијалога у чије је фокусу питање азиланата.

Поред тога, свакодневни догађаји, који могу, а и не морају имати везе са овим простором, утицаће на статус и режим контроле на границама.

Потврда овога је вијест да су њемачки погранични органи јуче најавили да ће због актуелних пријетњи терористичким нападима поново увести контролу на границама своје земље и нагласили да ће ова мера важити за тзв. "балкански правац" У намјери да на вријеме открију и зауставе терористе који би по процјенама безбједњака могли да стигну из Турске, па потом Грчке и даље преко Балкана, њемачки органи безбједности ће на граничним прелазима помно контролисати путничке аутомобиле, али и аутобусе који стижу са балканских простора. Отворене границе ће овим специјалним мјерама бити привремено поново стављене под стални надзор пограничних служби, што је иначе у складу са Шенгенским споразумом који дозвољава враћање контроле на прелазима, као и оне "дубинске" (у пограничном појасу од тридесетак километара), у случају ванредних догађаја и опасности.

Они који нису за улазак у ЕУ, склони су рећи да је безвизни режим једино што нам је требало од земаља ЕУ и сада се треба више окренути себи а не бесконачном (не)испуњавању услова који стижу иза шенгеских граница за грађане гетоа јужно од Дунава.

Лакнуло је свима који су се гњавили, путујући у Сарајево по визе, или чак у Загреб, ако сте морали ићи, на примјер – у Бугарску.

У туристичком смислу, укидање виза за БиХ, могло би оставити посљедице на далматинском приморју јер је сада лакше доћи до медитеранских дестинација, а прије свега Грчке, што је правац којим ће љета 2011. године, вјероватно окренути већи број грађана Републике Српске, а и ФБиХ, него иначе.

Паре и вријеме

О укидање виза за пасош са ознаком БиХ , изјаснили су се и читаоци Фронтала. Од 1.096 посјетиоца који су гласали, за највише њих, 34,47одсто, укидање виза значи спознају да немају пара ни времена за пут.

Овај догађај, за који су себи заслуге приписали многи политичари из оба ентитета, не значи ништа посебно за 31,70 одсто читалаца који су гласали, што ће рећи да ни они не виде себе на европским друмовима тако брзо.

Безвизни режим је код 20,21 одсто гласача изазвао осјећај равноправности и слободе.

Слутња да ће неслободна и неравноправна земља остати пуста постоји код 10,85 одсто оних који су гласали на анкети, док је за најмање њих, 2,77 одсто ово револуција у економско-политичком односима.Оставите одговор