Нема санкција Русији: Лавров у Србији "код куће"

Изјава руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да је у Србији код куће, потврда је досљедне и принципијелне политике коју води предсједник Србије Александар Вучић, рекао је генерални секретар српског предсједника, Никола Селаковић.

четвртак, 22 фебруара, 2018 / 10:35

Он додаје да је јасан став Србије да је опредијељена и иде ка ЕУ, али да неће уводити санкције Русији.

Селаковић је нагласио да сви српски званичници, без обзира да ли се налазе у Вашингтону, Пекингу, Москви, Бриселу говоре да је опредјељење Србије пут ка ЕУ, али да неће уводити санкције Русији.

Упитан да ли ће то бити могуће одржати ако Стратегија проширења ЕУ каже да Србија мора брже да усклађује спољну политику са ЕУ, он каже да ни до сада није било лако одржати ту позицију, али да захваљујући предсједнику Вучићу Србија успијева у томе.

"Многи кажу нећете моћи још дуго да одржите ту позицију. То су нам говорили прије четири године, а данас не само да смо успјели да је одржимо него смо је и учврстили и Србија се по томе препознаје у региону и у свијету", рекао је Селаковић за РТС.

Он је указао да је принципијелна политика Србије и што се тиче Албанаца: "Хоћемо компромис са Албанцима, нећемо понижену Србију".

Он је истакао да Руси увијек користе прилику да кажу да ће подржавати Србију у ономе што она жели, али да не треба очекивати да Руси буду "већи Срби од нас самих".