Нема подршке за уједињену иницијативу СНСД и СДС

Приједлог закона о Уставном суду БиХ и Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ, чији су предлагачи посланички клубови СНСД-а и СДС-а, нису данас на сједници Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ добили подршку ни за усаглашеност са Уставом БиХ и правним системом БиХ, као ни за принципе приједлога закона. За су гласали посланици […]

понедељак, 1 фебруара, 2016 / 19:23

Приједлог закона о Уставном суду БиХ и Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ, чији су предлагачи посланички клубови СНСД-а и СДС-а, нису данас на сједници Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ добили подршку ни за усаглашеност са Уставом БиХ и правним системом БиХ, као ни за принципе приједлога закона.

За су гласали посланици Александра Пандуревић /СДС/, Лазар Продановић /СНСД/ и Момчило Новаковић /НДП/, а против су били Шефик Џаферовић, Шемсудин Мехмедовић и Сенад Шепић, сви из СДА, Дамир Арнаут /СББ/ и Жељко Комшић /ДФ/. Посланик ХДЗ БиХ Никола Ловриновић био за уставни основ Приједлога закона о Уставном суду БиХ, али је у осталим гласањима био уздржан.

Током дискусије Новаковић је истакао да Приједлог закон о измјенама Кривичног закона БиХ има уставни основ, као и да су принципи тог закона уско повезани и са Приједлогом закона о Уставном суду БиХ.

"Политика, а не струка одредила је исход данашњег гласања", констатовао је Новаковић и упозорио да би оваква пракса могла да БиХ уведе у стање са тешким посљедицама.
Арнаут је рекао да није сагласан са Новаковићем, али је истакао да ће СББ бити партнер за реформу правосуђа у БиХ.

У образложењу Приједлога закона о Уставном суду БиХ, посланици СДС-а и СНСД-а навели су да с циљем јачања самосталности и независности Уставног суда БиХ, странци морају уступити мјеста домаћим судијама.

"Неоубичајено је да највиши суд једне земље има судије стране држављане. Окончање те праксе неопходно је са становишта суверенитета и демократских начела. Јачање домаћих институција обавеза је БиХ и у процесу европских интеграција. Због тога је неопходно донијети Закон о Уставном суду БиХ", истакнуто је у образложењу.

Приједлогом закона о измјени Кривичног закона БиХ предвиђено је да се из овог законског рјешења бришу одредбе које се односе на правно санкционисање у случају неизвршавања коначних одлука Уставног суда БиХ, Суда БиХ или Дома за људска права.