Нема лијека за Босналијек

Недавном пресудом Тринаестог апелационог арбитражног суда у Санкт Петербургу компанија "Босналијек” остала је без могућности да по основу дуга од руског дистрибутера лијекова "Империа Содрузхество” наплати 11,5 милиона евра.

понедељак, 31 јула, 2017 / 16:19

Иначе, ово је прва пресуда, а друга, која се односи на још пет милиона евра, очекује се половином августа и, како ствари сада стоје, такође ће бити на штету "Босналијека”, који би на крају могао изгубити готово 32 милиона КМ.

Наиме, компанија "Империа Содрузхество”, као дистрибутер производа "Босналијека”, акумулирала је 16,5 милиона евра дугова, због чега је "Босналијек” у децембру прошле године покренуо тужбу због првог дијела дуга, односно 11,5 милиона евра.

У међувремену, тачније 30. децембра прошле године, "Босналијек” своја потраживања продаје словеначкој компанији "Максимус Холдинг”, која опет, недуго након тога, та "откупљена” потраживања преноси на фирму "Интернатионал Агенцy Неxт-Цонцерт”, која у току судског поступка обавјештава суд да је она стварни носилац дуга, а не "Босналијек” и да они одустају од тих потраживања.

Оно што је занимљиво јесте да је "Босналијек” прво започео парницу у Русији, затим је дуг пренио на "Максимус Холдинг” и без, обзира на то, наставио судским путем да потражује дуг од "Империа Содрузхество”.

Без обзира на то, првостепена пресуда која је донесена 17. фебруара била је у корист "Босналијека”, међутим на ову пресуду жалио се руски дистрибутер лијекова "Империа Содрузхество” и током другостепеног поступка, и то након што је "Интернатионал Агенцy Неxт-Цонцерт” обавијестио суд да су они стварни власници дуга, Тринаести апелациони арбитражни суд у Санкт Петербургу поништава првостепену пресуду и практично онемогућава "Босналијеку” да наплати своја потраживања.

У компанији "Босналијек” ни послије неколико дана након што смо им послали питања у вези са овим случајем, нисмо добили никакав одговор.

Како незванично сазнајемо, недавно је директор "Босналијека” Недим Узуновић упутио писмо "Максимус Холдингу” тражећи да им се измири дуг, од чега вјероватно неће бити ништа, јер такође према незваничним информацијама, та компанија нема ни имовину нити активне банкарске гаранције.

"‘Босналијек’ овим путем писмено упућује позив ‘Максимус Холдингу’ да у року од пет дана од дана пријема обавјештења исплати обавезу плаћања износа куповине од 16,5 милиона евра, како је наведено у члану 3, параграфу 5. уговора, који је потписан 30. децембра 2016. године”, пише Узуновић фирми "Максимус Холдинг”.

Из писма које је Узуновић упутио словеначкој компанији 26. јула ове године видљиво је да је "Максимус Холдинг” имао рок до 17. јула да исплати дуг и да у року од 60 дана од дана потписвања уговора достави банкарске гаранције, од чега такође није било ништа.

"Позивамо вас да још једном измирите своју обавезу плаћања наведеног дуга у износу од 16.512.698 евра на жиро рачун ‘Босналијека’ у року од пет дана од дана пријема овог обавјештења те да нас контактирате с вашим приједлогом како да превазиђете ову ситуацију у корист обје стране, па ћемо закључити анекс уговора којим се дефинишу услови и динамика плаћања, у случају да нисте у могућности да платите доспјели износ у наведеном року”, наводи се у Узуновићевом писму словеначкој компанији.

Што се тиче руске компаније "Интернатионал Агенцy Неxт-Цонцерт”, на коју су на крају и пренесена сва потраживања "Босналијека”, сазнајемо да они нису одустали од потраживања.

Према незваничним информацијама, тренутно немају законске основе да траже дуг кроз судове, зато што нису прошли поступак ванпарничног поравнања. Они су, наводно, са руским дистрибутером лијекова потписали споразум за вансудску исплату дуга.

(Независне новине)