Нема леба без мотике: Бил Гејтс постао највећи власник пољопривредног земљишта у САД

БИЛ Гејтс, четврти најбогатији човјек на свијету тихо је уграбио 242.000 хектара пољопривредног земљишта широм САД-а – што га чини утицајним приватним власником пољопривредног земљишта у САД.

понедељак, 18 јануара, 2021 / 11:54

После вишегодишњих извјештаја да је куповао пољопривредно земљиште у државама Флорида и Вашингтон, Ленд Рипорт је открио да је Гејтс купио пољопривредно земљиште у 18 америчких држава.

Његова највећа имања су у Луизијани (69.071 хектара), Арканзасу (47.927 хектара) и Небраски (20.588 хектара). Поред тога, он има удио у 25.750 хектара прелазног земљишта на западној страни Финикса у Аризони.

Према истраживању листа, земљиште држи директно и преко Каскејд Инвестментс.

Иако може бити изненађујуће да је технолошки милијардер такође највећи власник пољопривредног земљишта у земљи, ово није једини Гејтсов покушај у пољопривреди.

Током 2008. године, Фондација Била и Мелинде Гејтс најавила је 306 милиона долара бесповратних средстава за промоцију одрживе пољопривреде са високим приносом међу малим пољопривредницима у подсахарској Африци и Јужној Азији.

Фондација је тада уложила и у развој и ширење "супер усјева" отпорних на климатске промјене и на млијечне краве са већим приносом.

Прошле године организација је основала и непрофитну организацију која унапређује те напоре.

Није потпуно јасно како се користи Гејтсово пољопривредно земљиште, пише Форбс.

Међутим, постоје неке назнаке да би земљиште могло да се користи на начин који се поклапа са вриједностима фондације. Котонвуд Аг Менаџмент, дио компаније Каскејд, члан је Лидинг Хервест, непрофитне организације која промовише одрживе пољопривредне ресурсе који дају приоритет заштити усјева, тла и водених ресурса.