Нелегално прислушкивање мобилних телефона

САРАЈЕВО, БАЊА ЛУКА – „Независне новине“ дошле су у посјед списка са више од 5 000 бројева мобилних телефона које су, како пише овај лист, од 2008. до 2010. године прислушкивале Обавјештајно безбједносна агенција и Државна агенција за истраге и заштиту БиХ – што легално, што илегално.  Овај дневник најављује да ће све бројеве до […]

уторак, април 12, 2011 / 11:10

САРАЈЕВО, БАЊА ЛУКА – „Независне новине“ дошле су у посјед списка са више од 5 000 бројева мобилних телефона које су, како пише овај лист, од 2008. до 2010. године прислушкивале Обавјештајно безбједносна агенција и Државна агенција за истраге и заштиту БиХ – што легално, што илегално.

 Овај дневник најављује да ће све бројеве до којих су дошли објављивати наредних дана.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да у БиХ има нелегалног прислушкивања и да надлежна комисија на ту тему никада није добила одговор у који је могла да повјерује.

"Сигурни смо да се у овој земљи прислушкује велики број људи и то нарочито из политичког живота и сигурни смо да се то чини на нелегалан начин, међутим одговор на то морају да дају безбједносне агенције", рекла је Мајкићева и додала да су мотиви за нелегално прислушкивање углавном политички.

Она истиче да је на комисији више пута било ријечи на ту тему, али да никада нико није добио прави одговор о томе. "Евидентно је да за то нико неће одговарати и афера о нелегалном прислушкивању се стално шири јер никада нико није санкционисан поводом тога", рекла је Мајкићева.

Предсједавјаући Парламентарне комисије за надзор над радом ОБА Мирко Околић није могао да каже да ли ова агенција врши нелегално прислушкивање јер "нема доказа за то", али је додао да је јако тешко доказати нелегално прислушкивање. Околић додаје да је неколико пута вршена контрола у центру за прислушкивање и да су сва прислушкивања рађена са налогом из суда и тужилаштва.

Корисник једног од бројева са списка Аднан Шетка из Мостара, који је сада незапослен а раније је радио као возач у једној пекари, каже да је претпостављао да га претходних година прислушкују, јер су га посљедњих година стално повезивали са особама које се баве свакавим радњама и да су тада његов телефон преспојили у Федералну управу полиције.

"Не знам ко ме је прислушкивао – да ли ОСА, СИПА или федерални МУП, а претресали су ми кућу и раније, иако за то није било разлога", рекао је Шетка.

Радник из Босанског Петровца Војислав Узелац, чији број се, такође, налази на овом списку, рекао је да је примијетио прислушкивање. "Ма примијетио сам куцкање, али не знам због чега јер нисам на некој функцији и не знам чему то води. Ја сам обичан грађанин", рекао је Узелац.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *