Неке друге приче и београдска премијера

БЕОГРАД – Омнибус "Неке друге приче”, који се састоји од пет прича младих редитељки из земаља бивше СФРЈ, имаће београдску премијеру сутра у мултиплексу "Колосеј”. У филму су учествовале младе редитељке Ана Марија Роси из Србије, Хана Слак из Словеније, Ивона Јука из Хрватске, Инес Тановић из Босне и Херцеговине и Марија Џиџева из Македоније, […]

уторак, 19 октобра, 2010 / 14:11

БЕОГРАД – Омнибус "Неке друге приче”, који се састоји од пет прича младих редитељки из земаља бивше СФРЈ, имаће београдску премијеру сутра у мултиплексу "Колосеј”.

У филму су учествовале младе редитељке Ана Марија Роси из Србије, Хана Слак из Словеније, Ивона Јука из Хрватске, Инес Тановић из Босне и Херцеговине и Марија Џиџева из Македоније, а све оне, сем Слакове, су дебитанткиње.

Пројекат је започео прије пет година. Оно што је за јавност у Српској посебно занимљиво, је то да је прича српске редитељке снимана у Приједору, и да је уз двије главне улоге које тумаче Сергеј Трифуновић и Наташа Нинковић (рођена Требињка) мјесто у епизодама нашло и доста глумаца са пребивалиштем у Српској.

Иницијатор и извршни продуцент Ненад Дукић, увјерен је да је „потребно и могуће реанимирати културни простор бивше Југославије и то на новим основама, оним које не би биле оптерећене минулим ратовима”.

Приче омнибуса одражавају сензибилитет нове генерације, њихове дилеме, сумње, наде, однос према актуелним проблемима са којима се млади људи суочавају у својим срединама.

Цјелину филма обједињује тема трудноће, материнства, рађања новог живота и то у свим могућим значењима, а у позадини сваке од прича приказани су текући политички и социјални проблеми и збивања.

„Расле смо заједно, у истој земљи и веровале у исте вредности, али од свега тога остала је само по нека фотографија. Сада причамо неке друге приче, различите једна од друге, али у свакој недостаје једна иста вредност, највећа – љубав. Заједно рађамо овај филм, откривајући све болесне тренутке у нашим новим одрастањима и истовремено стварамо један нови живот, нови свет у коме љубав постоји”, написале су редитељке поводом тог заједничког остварења.

Филм је рађен у копродукцији „SEE Film Pro” из Београда са продуцентским кућама „Studio Maj” (Љубљана), „4Film” (Загреб), „Dokument” (Сарајево), „Скопје Филм Студио” (Скопље) и ирским партнерима „Octagon Film” и „DIG Productions”.

Све земље добиле су финансијску подршку националних филмских фондова.

„Неке друге приче” је премијеру имао у јуну на новосадском фестивалу „Синема сити”, након чега је приказан на 12 домаћих и међународних фестивала, а до краја године гостоваће на још осам међународних филмских смотри.

У филму играју Наташа Нинковић, Сергеј Трифуновић, Луција Шербеџија, Нера Стипичевић, Горан Богдан, Нина Виолић, Феђа Штукан и Ива Зенделска.Оставите одговор