dysko

Нека живи Република Српска! (умјесто честитке)

Криза је. У Грчкој су опсједнути страхом од банкрота, Португалци и Шпанци стежу каиш као у првим годинама Другог свјетског рата, Италијани усвајају најригорозније мјере штедње у историји… Ми, Срби Републике Српске, славимо "свети српски јануар", не обраћајући пажњу на овакве баналности. Можда је то добро. У 2011. години отпуштено је преко 30.000 радника. Дакле, […]

четвртак, 5 јануара, 2012 / 12:43

Криза је. У Грчкој су опсједнути страхом од банкрота, Португалци и Шпанци стежу каиш као у првим годинама Другог свјетског рата, Италијани усвајају најригорозније мјере штедње у историји…

Ми, Срби Републике Српске, славимо "свети српски јануар", не обраћајући пажњу на овакве баналности. Можда је то добро.

У 2011. години отпуштено је преко 30.000 радника. Дакле, толико породица је доведено у тешку социјалну ситуацију, што је око 100.000 људи. То није добро.

Да подсјетим да је крајем 2004. године ( задња година власти СДС-а) у Републици Српској било 288.195 осигураника – запослених, и 186.053 пензионера.
Закључно са 2011. годином, у Републици Српској има 226.634 запослених и 230. 238 пензионера.

Од 2005. године почиње рапидно да опада број запослених, уз – до тада највећи – и константан раст броја пензионера.Тих задњих седам година (власти СНСД-а) било је највише пара у буџету, највише пара од приватизације, али и највеће корупције, луксуза и бахатости функционера, и наравно, највише задужења којим смо оптеретили своју дјецу и њихову будућност.

Финансирали смо антисрпске пројекте попут декадентног и одвратног филма "Турнеја", мање декадентног али мучног, "Св. Георгије убија аждају". Организовали смо филмски фестивал у Бањој Луци на који скоро нико сем пар пензионера није дошао и бацали милионе и милионе, а нисмо снимили, рецимо – филм о пробоју коридора, битке свих битака , која је омогућила да настане Република Српска. Могло би се набрајати до у недоглед, али још само да споменем да број рођених никако да стигне, а камоли да престигне, број умрлих у Републици Српској.

Пишем ово, јер сам да простите ……..

Нећу да кажем ружну ријеч, али се подразумијева. Када су ми пријатељи јавили да ће прослава 20 година Републике Српске коштати скоро 700.000 конвертибилних марака. Плус додатни трошкови, за које смо ми непревазићени мајстори. Па, људи је ли то могуће? Још да само споменем да ће све то послужити и за рекламирање политичке елите (ајд’ да нашим опростимо), све са Борисом Тадићем, који се овог пута ваљда неће никоме извињавати, мада би био ред да се и нама извини, али не мари – Срби кратко памте.

Позитивно је што нам у посјету стиже Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, али њега смо могли традиционално дочекати. Скромно, и у великом народном шпалиру.

А шта се све могло са 700 000 КМ?

Па рецимо 7. 000 дјеце одликаша ( ако их и има толико) наградити са по 100 конвертибилних марака у славу роћендана наше Републике Српске.

Око 2.330 инвалида , и ратних и цивилних, могло је добити по 300 КМ, у славу Републике Српске.

Могло се сваком новороћенчету у овој години поклонити по 300 КМ у славу Републике Српске, чиме би нам можда наталитет кренуо у позитивном правцу.

Уосталом, комбинујте сами како се све поштено и корисно могао утрошити тај новац, али и много, немјерљиво више новца, који је "страјбан" у трице и кучине, у маркетинг за неуспјешне и растрошне функционере и ко зна за шта све не.

А нигдје нове фабрике…

Извињавам се што вам кварим празнично расположење. Срећан Вам свима Бадњи дан и вече, православни Божић, Дан Републике Српске. Након прослављене бјелосвјетске, срећна Вам и наша Нова година, Јовандан, Савиндан…

П.С: Нарочито свима желим да нам функционери буду поштенији и да воле Републику Српску као што је волимо ми, или бар као што они воле паре и прославе!

Куд ћеш више ?0 КОМЕНТАРА

 1. Сањао сам ноћас прославу дана Републике Српске. Сви су били некако срећнији, нисам видјео забринутих лица као на јави, али ми један флеш остао упечатљив:

  http://imageshack.us/photo/my-images/207/40915930041445495651440.jpg/#

  Још увијек сањам! Сањам да ће побиједити ова десна страна у мом аватару, да ће побиједити живот, да ће нам се много више дјеце рађати…

  http://www.youtube.com/watch?v=MAAa5NqLaw8

  Вама и Вашој породици нека су срећни Бадњи дан и вече, православни Божић, Дан Републике Српске!

 2. Kad ti neko ko je iz Drvara,cestita pravoslavne praznike onda si ti na kraju srpstva! Ali eto, bitna je dobra volja.

  Kaže doktor; У 2011. години отпуштено је преко 30.000 радника. Дакле, толико породица је доведено у тешку социјалну ситуацију, што је око 100.000 људи. То није добро.

  Nije ti dobra računica doktore, evo recimo u Bijeljini, kad bi Mićo Mićić i Mijo Sofrenić otpustili 100 radnika iz Opštine, to ne bi bilo i 100 porodica već negdje oko 4-5. Ti se zapitaj kako???

  onda opet kaže: Када су ми пријатељи јавили да ће прослава 20 година Републике Српске коштати скоро 700.000 конвертибилних марака. Плус додатни трошкови, за које смо ми непревазићени мајстори. Па, људи је ли то могуће? Још да само споменем да ће све то послужити и за рекламирање политичке елите (ајд’ да нашим…

  A reci mi doktore, stop se toga ne sjeti kad je SDS u Boriku organizovao proslavu 20 godina SDSa? Koliko je to koštalo i da li je bolje bilo da se to dalo nekim porodicama poginulih ili djeci bez oba roditelja itd itd…

  Sve u svemu doktore ti nastavljaš po starom, trla baba lan a ovih dva tri komentatora te podržavaju slijepo u tome. Ok je, ne treba da troše toliko love za proslavu ali red je da se kaže da ni vi niste trebali toliko trošiti.
  Sad će neko da kaže da oni troše iz Budžeta, a ja odmah da odgovorim da je i SDS to radio samo iz budžeta opština u kojima je na vlasti.

 3. Znači li to da su Drvarčani na kraju srpstva., komunisto? Vjerovatno ih ne poznaješ dovoljno . Odem često u taj kraj, u doktorovu Prekaju i još malo gore više u Špiranov kraj. Narod se muči kako da sastavi kraj s krajem , kao i ovdje kod mene, kao i kod tebe. Bijeda i sirotinja. Ni u lijevoj, ni u desnoj. Narod izvaran, pokraden, opljačkan, zaboravljen, ostavljen u beznađu. Samo ih se sjete lešinari oko izbora.A, pravoslavstvo i srpstvo njihovo pravoslavstvo je onoliko koliko je i pod Kozarom , i u Lijevču, i u Hercegovini. U svakoj kući se pali slavska svijeća, a bogami palila se u ovim selima uvijek. Od kada znam za sebe išao sam na sv Jovana gore.

  O njihovom Srpstvu govore spomenici skoro u svakom selu sa uklesanim imenima junaka koji ostaviše živote širom RS, govore majke u crno zavijene, djeca bez očeva, sestre bez braće.
  Za mene su na kraju Srpstva oni koji nosaju zlatne krstove od po kilu zlata i brojanice (ćurguzi, špirići, dodici,… i sva vlastela redom) , koji žive kraljevski na muci i kostima srpskog naroda, a takvi su svi redom bili u sds-u, sada su u profašističkom snsd-u.

 4. prijedor
  Nije ovo bilo pogrdno, da su loši srbi iz Drvara, samo sam htio da kažem da je Drvar leglo komunista i da su oduvijek bili komunistički i Titu nastrojeni. Znam dosta o Drvaru i njegovim stanovnicima. Ali neka nam doktor objasni kako se ne odbrani Drvar? Prodao ga je ili Slobo ili RAdovan? Doktor je i Slobov i Rašin čovjek pa je na izvoru informacija.
  Elem, bez obzira na moj pseudonim na ovom frontalu, ja nisam komunista u duši. Nisam ni neki Veliki srbin ali sam protiv toga da mi neki komunistički doktorčići čestitaju Slave i Božić, kao da su oni eto, srpski knezovi pa se u njih gleda kad će to učiniti. A mi raja, sirotinja, čekamo kad če nam se obratiti. Pogotovo što , kako se iz mog teksta vidi, on neke stvari koje čini Dodik, osuđuje, a činio ih je prije nekoliko mjeseci. Mislim na trošenje para na neke manifestacije, te stavljanje Saše i Sonje u prve redove, kao i onih jadnih momaka fizikanera sto su cijepali drva ispred Rašove kuće i kao čuvali ga( dobro ga sačuvaše, uhvatiše ga samog u gradskom autobusu). Zar to ne služi za promociju kao što reče doktor?
  Vjeruj mi, kad gledam Špirića, vidim Stevandića i onda mi nespojivo to sa ovim čestitkama!

 5. Travničanin
  Naravno da si u pravu, pogledaj malo ko vodi ovu RS, pogledaj malo ko radi u ovoj RS. Pogledaj i na nivou lokalnih zajednica, gdje, iako u zakonu piše da borci imaju prednost pri zapošljavanju, ne rade oni nego neka djeca profitera ili podobni omladinci. To je zato što su borci kurčeviti, drčni, nisu poslušni, a njima i SNSD i SDS trebaju poslušni, koji če slijediti lidere slijepo, kao što ovi neki komentatori slijede Stevandića.Slijepo.
  Da mi je samo znati gdje su bili svi ovi veliki srbi kojima su puna usta božića i srpstva kad se branila RS životom? Tada ih nije bilo, zato mi smeta što su oni sad najgrlatiji da narodu i borcima čestitaju praznike i Svece!!!!!
  Ja sam ti Stevandiću branio Drvar do poslednjeg dana dok rukovodstvo nije naredilo da izadjemo iz njega!!!! A ti si sa Jovicom dogovarao dokle će se dati i gdje da se stane.

 6. Travničanin, 05.01.2012. 16:41:27
  Ta “prava Srpska“ je virtuelni pojam i moze se reci da su mnogi dali zivote za slobodu Srpskog naroda dok su se drugi bogatili i dalje se bogate.Vlast,drzava…totalitarna ili ne,u sustini nije nikada u potpunosti zadovoljavala interese bas tog naroda koji u njoj zivi.
  Pojedini nijesu imali nikakve koristi od nje,naprotiv…
  Bez obzira na sve,Republika Srpska je rezultat slobodarskog duha Srpskog naroda u BiH koji je konacno izabrao svoj put po prvi put u istoriji.
  Neka zivi Srpska.

 7. Срећан рођендан Српској!

  Др Стевандићу (уместо честитке),

  Честитам Вам што немате ни правописних ни граматичких грешака,а нисте помешали ни ћирилицу и латиницу ниједном.
  Хвала Вам што сте нам напоменули (још једном!) да је ситуација лоша и да је економска криза узела данак и у Српској.
  Нека сте напоменули и какво је благостање било за време владавине есдееса.(Да ли сте Ви тад уопште били где сте сада?)Зато Вас сада нигде нема,већ годинама.То вам предвиђам и убудуће.Има оних који ипак памте то благостање.
  Хвала Вам што нисте трошили паре којих није ни било.Само нисмо их имали ни ми,а нисмо имали ни неколико капиталних пројеката које имамо сада.Хвала Вам што упозоравате и узимате свој део,а не вршите активности савесне опозиције.
  Хвала Вам и што сте се сетили скромности у ова тешка времена.Ипак,драже ми је да овај љубилеј Српска дочека на достојан начин.Јер сад имамо и стипендије,а и борци кажу бар да су задовољни.Потроши се и за наталитет понешто,само то прескочите.
  Ето колико Вам верују да ни све те силне незадовољне и обесправљене не можете покренуту на бунт.Хвала Вам и што отвористе толико фабрика у своје време.

  На личном плану желим Вам сав могући успех и испуњење свих жеља!
  На политичком плану Вам желим да пређете са речи на дела.

 8. Travničanine, i ja sam takvoga mišljenja. RS je ona za koju se ginulo, ona koju su borci stvorili. Ova dodikova rs nije naša RS. On voli ovu nakaradnu, profitersku, korupcionašku, koja pljuje i gazi srpski narod, koja mu otima posao, platu, penziju, boračke, invalidske, dječije dodatke,koja ga zadužuje.
  Borci vole RS koju su stvarali, za koju su jurišali, za koju su davali svoje dijelove tijela i živote svoje.Ona je kao što kaže jahač rezultat slobodarskog duha srpskog naroda , i neka živi RS.
  Jahaču, znam da vlast , kao što kažeš nikada nije U POTPUNOSTI zadovoljavala naroda. Nas narod je skroman, zadovoljan je sa malo, ali došlo je vrijeme da nema ni to malo.Zašto se ginulo za nju ako će nastavili se ovako ostati prazna.Ekonomski ne postji, ispraznili su je oni koji se kunu u „ljubav“ prema njoj.
  Opet podvlačim ova dodikaova rs zaslužuje da je nema, ali ona prava RS kojoj on o glavi radi živjeće dok je nas i našega roda i poroda.Uostalom, i u ratu su se naši i njegovi putevi razilazili. On u šleperu ronhila, mi u rovovima.

 9. Ево да и ја прозборим бар овдје коју, јер сматрам да имам право, јер има и моје крви у темељу куће која се зове Република Српска! Нека је срећан Дан републике и сви други празници оном честитом народу који је нашао снаге уз огромну жртву да направи што се никад није направило на територији БиХ. Упркос нашој слабости да одстранимо малигно ткиво са наше часне творевине мислим да је воља оног честитог дијела народа јача од свих креатура које шпартају на позицијама које не заслужују! Оно што се догађало нашем народу у новијем времену је било трагично. Сада РС очекује не од оних који су дали што су имали него од оних који су је добили у насљедство да најозбиљније схвате предност онога што су добили и онога што ни по коју цијену не смију изгубити. Нека не гледају шта нечасни раде, него нека раде да им се супроставе знањем истрајношћу и свом врлином коју имају на располагању. Наша је судбина таква да борба никада не престаје. Зло је увијек присутно, али они који га чине у свом јаду којег прекривају плаштом незалуженог богатства требају да знају да оно ипак на крају тешког пута борбе са њим поједе само себе. Правда је пут истина и живот, а неправда је лажни сјај, лаж сама и погибељ. Драги пријатељи ја толико! Ко је чистог срца схватиће, ко није и не треба, али за свакога има суд и то онај страшни. Благо онима који га се плаше и којима непут није пут. Још да вас почастим својом поемом Дан седми уз најљепше жеље за наш дан, Дан републике!:

  Dan sedmi

  (poema)
  Vekovi minuli misli mi obuzimaju,
  dok korak smerni pločnikom crnim
  usmeravam pod nebom sivim.
  Pričešćen i prožet blagoslovom sjajnim i toplim
  dužnim se osećam svetlo da bacim, na dug svoj
  i sećanje sveže na spomen bitke davne,
  kad za čast i čest, slobodu svetu i
  među između dobra i zla,
  knez Lazar pade.
  Dan je radosti najveće,
  dan sedmi,
  dan što vekove u jednu nisku veže.
  Damar bije tiho i srce u grudima kuca,
  kroz vreme sa kopitama konja, po večnosti
  što odjekuju, stapaju se,
  onih sa Kosova od pre vekova šest.
  Štitove sjajne i mačeve britke koji se o
  njih lome sad slušam,
  u buci gromovitoj.
  Kopita su zemlju rila, lomovi se prolamali,
  koplja tela bola, krv se lila,
  i pena njena, kao cvetovi beli
  oko kamena osveštanog tu se zbila.
  I ptice su umukle, a vreme stalo
  dok boj se strašan bio, i zastave i senke,
  i krici, i bubnji što se zemljom lome,
  pesma je krvava u danu neba crnog,
  kad je slava stara pala zajedno sa Lazarom.
  To nije samo sudar vojske dve,
  nego to na boj svetlosti i tame liči.
  Kroz setu na dan sedmi radosti najveće
  sve to čujem, lomove i topote, krike i užase.
  Vidim, i žene u crne velove umotane
  po strani bojišta suzama ih natapaju,
  a studen ljuta i kruta duša im postala.
  Jednu tačku očima gledam
  i kroz nju puklu vreme davno.
  I sad nigde ptica nema, ni živa stvora
  u danu zimskom, radosti Božićne drevne.
  Nestaje svetla, noć dan stapa,
  a vino od pričešća prečisto,
  telom mi kola, sa Kosovske zemlje
  gde grozd zri sladak.
  I, kapi te što uzeh, s njima i slavu popih
  i suze, i krv, i istinu niklu iz večnosti,
  pa mi se čini da kap sam života
  što biljku svelu zaliti treba.
  I kao talas, što se uz hrid lomi,
  tako me i ta prošlost sada pljuska.
  Vojske dve, jedna svetlost, druga tama,
  reke dve u jednu na Kosovo se sliše
  i u jednu stopiše.
  Boj se stiša, vojske raziđoše,
  a reka crvena od krvi osta.
  I sad teku i talase pletu,
  a umesto boje rumene parom duša
  prognanih u vremenu našem odišu.
  Tekle su i teći će po zemlji
  vaskolikog roda našeg,
  i sapiraće i greh i kal naš,
  i na sveto mesto kad njima doplovimo
  da čisti stupimo služiće učestalo,
  na tlu sjajnom što ga nebo ljubi.
  Sećam se zato sada, na dan
  radosti velike sunca na zemlji
  za potrebu novu.
  Ala je čeljusti razvukla opet,
  i glad bi da ugasi prokletu
  nečim sjajnim i čistim.
  Postati hoće moćnom, da zlo svoje hrani.
  Izgnana od vrline drevne, ne slučajno,
  da se nastani baš tu htela bi.
  Da drema i da ždere želi ta ala,
  ali više od svega anđelom da postane,
  da sudi, i zakon bude, i putokaz svetli
  i sluge da ima.
  Sve to ona hoće na sunčanoj
  zemlji Kosovskoj svetoj, od predaka
  naših davnih, nama predatoj
  da sponu sa nebom živim, besmrtnim
  imamo i istinu zasluženu
  na polju bojnom krvlju zadobitu.
  Sad smerno gazim slavom vekova davnih
  i dičim se što baš na tom mestu
  dišem i mislim.
  I sam sam tu istu slavu ljubio
  i krvi svoje davao da
  bih je dostojan osetio.
  Iako je nebo sivo i zima stegla,
  radost opet tinja i damar bije,
  i krv kola, i vino pričesti u njoj,
  onom isto svetom tajnom obojeno.
  Nemam štita i mača da alu bijem
  koja me se i takvog boji, i nisam sam
  i oni što su pali sad su živi,
  ja sa njima i oni samnom.
  Nada me hrani, a sloboda greje,
  dok vojske neba glasove čujem,
  i zavet joj dajem:
  Alu ću krljušti gubavih i tvrdih biti!
  Kao eho bilo vekova minulih. davnih
  odjekuje i neda mi da dremam.
  Lica vidim imena slavnih
  sa nebesa kako me motre
  s pažnjom i opominju:
  „Čuvaj čast i krst žrtve naše,
  i putem krvi prosute idi.
  Slobodu imaš nadu da gajiš
  i pesmom je kitiš.
  Kamen sveti od ruke mučne
  krvlju zalit i postavljen,
  međa da ti bude.
  Imaš i da mu se vraćaš kad te sjaj
  lažni na varke stazu postavi.
  Dostojan budi prošlosti slavne
  u životu zemaljskom,
  koji tek je san, i ovaj tren
  pripreme gorke za vek što proći neće!“

  07. 01. 2006.

 10. Komunisto, samo nekoliko dana prije pada Drvara baba Bilja je stajala na stepenicama Radničkog doma u Drvaru i rekla ovim riječima:
  Nikuda vi neeČete iz vaših kuČA…
  A, sada pjeva drugu pjesmu.
  Ta baba nas i sada skupo košta. Koliko li joj je naših para otišlo i sada odlazi da bi joj se firer odužio . A, za đenerala Mladića i za ostale nema .

 11. комунист,
  Разлика између твојих ставова и Истине је у искривљавању исте! Поређење корупције и политичког криминала прије и након доласка СНСД -а на власт у РС је од круцијалног значаја за економско стање у крвљу ствараном ентитету! Наиме, капитал који је РС имала прије приватизације и сада се може описати на сљедећи много наиван начин; Бањалучанин, сит а гладан, оде на село код свог ђеда, ухвати једину кокош и закоље је. Кокош поједе, перје баци, а кости понесе свом доберману. Ђед, к’о и сваки ђед, не рече ништа јер воли унука видјети преждераног па нека је и он сам гладан. Једино је ђедов мршави пас цвилио. Затим се наш урбани јунак врати у БЛ и настави да ради то што је радио прије… Ако претпоставимо да је кокош могла налећи пилиће, па ти пилићи када одрасту нове пилиће,…, за извјесно вријеме капитал се извјесно повећао! Овако је извјесна само неизвјеснот! Нахранити добермана који служи као статусни симбол, а не ђедовог мршавог пса који чува домаћинство је слика расипања буџетског новца како на локалном, тако и на државном нивоу владајућих структура. Част локалним изузецима! Наравно, расипништво власти је сипање Нашег новца у џепове одабраних! Једино што обичном човјеку остаје из ове приче је перје! И немојте се чудити када се на некој свадби или слави полугладни, полубоси обични људи ките фразама „Ми смо ово, Ми смо оно, а шта сте Ви..“ Да бар није кокошије…

 12. комунист,
  Разлика између твојих ставова и Истине је у искривљавању исте! Поређење корупције и политичког криминала прије и након доласка СНСД -а на власт у РС је од круцијалног значаја за економско стање у крвљу ствараном ентитету! Наиме, капитал који је РС имала прије приватизације и сада се може описати на сљедећи много наиван начин; Бањалучанин, сит а гладан, оде на село код свог ђеда, ухвати једину кокош и закоље је. Кокош поједе, перје баци, а кости понесе свом доберману. Ђед, к’о и сваки ђед, не рече ништа јер воли унука видјети преждераног па нека је и он сам гладан. Једино је ђедов мршави пас цвилио. Затим се наш урбани јунак врати у БЛ и настави да ради то што је радио прије… Ако претпоставимо да је кокош могла налећи пилиће, па ти пилићи када одрасту нове пилиће,…, за извјесно вријеме капитал се извјесно повећао! Овако је извјесна само неизвјеснот! Нахранити добермана који служи као статусни симбол, а не ђедовог мршавог пса који чува домаћинство је слика расипања буџетског новца како на локалном, тако и на државном нивоу владајућих структура. Част локалним изузецима! Наравно, расипништво власти је сипање Нашег новца у џепове одабраних! Једино што обичном човјеку остаје из ове приче је перје! И немојте се чудити када се на некој свадби или слави полугладни, полубоси обични људи ките фразама „Ми смо ово, Ми смо оно, а шта сте Ви..“ Да бар није кокошије…

 13. Ни ове године, 20 година од стварања Републике Српске, они који су своје животе уградили у њено стварање неће добити централни споменик. Јуче се г. Ђокић оградио и оправдао то недостатком средстава. И било би разумљиво, али када се погледа на шта смо све потрошили новац па и ове године смо издвојили милионе за различите неважне пројекте + ових превисоких 700 000… онда то оправдање ипак није на мјесту.

  Срећан Дан и крсна слава наше Републике!

 14. Platili smo visoku cijenu da bih stvorili nešto što je naše i što nazvaše entitet RS.U ovom entitetu živi relativno mali broj ljudi,koji bih uvažavajući raspoložive prirodne i druge resurse trebao da bogato žive.Trebalo je malo više mudrosti,poštenja i rada i sve bi bilo u skladu sa nekim normalnim očekivanjima.Šta danas imamo?Opustošenu i privatizacijom opljačkanu privredu.Visok stepen korupcije i kriminala.Osiromašenu veliku većinu građana i enormno bogate pojedince koji mogu sve.Borce kojima se preti da će biti ukinuti.Radnike koji svakodnevno ostaju bez posla.Penzionere koji su gladni.Omladinu koja nema nikakvu perspektivu.Nažalost ovakva nam je RS.Ako je to ono što ja treba da proslavljam onda ne hvala.Narode moj ti si mnogo bolje zaslužio.Što nije tako sam si kriv.

 15. Zaista Anja nema opravdanja što nema tog spomenika. Pare su razbacivali kapom i šakom. Plaćali su zlatom pepeljare u zgradi u kojoj se ne puši, plaćali su filmfestove, kravice i raftinge, Turneje i Parade, Cece i Šerbedžije, o izbornim kampanjama da ne govorim… Plaćali lobiste da ispravljaju i udobrovoljavaju eu moćnike poslije „referenduma“, kupovali vladike, rakulje, uguze , ranke, parendije… studentiće, medije, bilo je i za željke i prije, strine i kumove…ali za one bez kojih ne bi bilo ni nas n njih nije bilo. A, kako stvari stoje neće ni biti.

 16. evo malo iz biografije ovog demokrate : “Nenad Stevandić, ratni zločinac koji je tokom predratnih i ratnih godina organizovao terorističke napade na nesrbe u Banjaluci i Krajini, njihov progon, premlaćivanja, pljačke i ubistva, ponovo prijeti. I to vrlo ozbiljno. Ovaj put potpisniku ovih redova, što se drznuo da objavi samo djelić teških zločina za koje je Stevandić direktno odgovoran («Žurnal», tekst «Student koji je zapalio žito», 01.09.2010.) i zbog kojih, što je tragično, još uvijek nije odgovarao.

  ATENTAT NA KOPANJU

  «Vaskovića i njegovu porodicu ću protjerati iz Banjaluke. Uništiću ih», samo je dio prijetnji koje mi svakodnevno stižu putem posrednika, jer se zločinačka hulja ne usuđuje da me sam nazove i priprijeti. Tipično za zlikovce njegovog kalibra: nikada u prvom redu, uvijek pokušavaju ostati iza i naći nekoga da umjesto njih obavi prljavi posao. Na sličan način Stevandić je djelovao i tokom 1991. i 1992. godine kada je svoje ubice slao u kuće muslimana (Bošnjaka) i Hrvata, odakle su ih odvodili «u nepoznatom pravcu». Njihovi zemni ostaci nalaženi su desetinu godina kasnije u okolini Kotor Varoši (Midhat Rušidi) i drugih mjesta oko Banjaluke. Prije odvođenja dešavale su se paljevine, eksplozije, premlaćivanja, pljačke… “

 17. приједор
  Твоје коментаре цијеним и са свим што напишеш слажем се скоро потпуно, као да смо из исте куће. но, има нешто што желим да ти кажем, немој се заваравати Стевандићем јер се ради о једном врло лошем човјеку и патриоти. Тај ти патриота цијели рат по граду проноса нове маскирне униформе испијајући вискиће по соколском дому, није ни видио фронта. што се тиче дрварчана, јесу гинулии јесу били добри борци но убјеђен сам да им је данас дража петокрака од крста и да још увијек чезну за братством ијединством.

 18. Срећа па се друг Бранко Ћопић у вакат жидн*о с моста, кад би видио садашње крајишке изливе православља, моментално би умро, *вако се само центрифугира у гробу.
  „комуниста“, потписао бих 90 посто ваших коментара.

 19. Pajo, kakav je bio u ratu ne znam, ali sam mu jedno-dva puta dobronamjerno na frontalu rekao svoje mišljenje koje je dočekao na nož. Od tada sa njim nemam mnogo riječi. Tijesan je, što kaže naš narod.
  A, što se tiče Drvarčana… Draži su mi iskreniji petokrakaši, nego ovi lažni vjernici. Nosaju brojanice i zlatne krstove od pedlja, a od naroda pootimaše i poslednju koricu hljeba. Vidjećeš ih sutra sa Patrijarhom.Kojem li se oni Bogu mole, i kakvom dobru nadaju?
  Sve najbolje Pajo! Da dobro bude s tobom uvijek i svuda!
  Pozdrav iz PD!

 20. paja patak, 05.01.2012. 21:07:13 [24496]
  prijedor, 05.01.2012. 22:29:52 [24500]

  Немојте тако писати о нашем Доцану, није заслужио. И да је истина све што кажете, опет он није заслужио да га пљујемо, бар није у овој НОВОЈ години! Оваквим писањем испадосте нека злопамтила од људи, а чисто сумњам у стварном животу да сте такви. 1992. године Стевандић је имао ДВАДЕСЕТШЕСТ година, признаћете да са тим годинама не знаш куд си шупаљ, али је знао гдје припада.

  Несувисло је враћати се уназад, какав је ко био и шта је радио, то није важно. Важно је оно што је ОВДЈЕ и САД! Исто тако ја могу написати да су дрварски борци уз неку вишеградске били ти који су предали оних тринаест општина, и по вашој логици њих би требало анатемисати за цијели живот? Наравно да то није тачно јер сви генерали па и Младић знали су да морају пустити тих тринаест општина јер је таква политика и рат су завршили као понижени.

  Није мени важно што је Стевандић из Дрвара, мени је битно да је написао добар осврт на ситуацију, у Скупштини је прилично активан за разлику од приличног броја његових колега, и на крају крајева оно што највише цијеним код њега је његов љекарски рад. Он као такав може бити примјер млађим генерацијама, али нажалостсистем вриједности је такав да су кафанске пјеваљке са криминалним досијеима ИН, а образовани људи су АУТ.

 21. „Ми, Срби Републике Српске, славимо “свети српски јануар““

  Doktore imam osjecaj da hocete da kazete da taj dio Bosne pripada samo Srbima cime se necete diferencirati od onih koji su takvu politiku i vodili 90ih godina protjerujuruci i ruseci sve sto nije srpsko u tom dijelu Bosne!

  Nadam se da sam samo pogresno protumacio vase napisane rijeci!

  Svim gradjanima RS sretan vam dan entiteta u nadi da ce svi gradjani Bosne i Hercegovine, svi bosanci i hercegovci zajedno naci izlaz iz lose ekonomske situacije u kojoj se nalazimo!

  Pricama o podjelama sigurno necemo! Svi smo u istom kosu ili da banaliziramo i mujo i hase i tomo i dusan i nas perica!

  pozz

 22. Добих неколико порука док са сјeкао бадњак у којима ми пријатељи честитају на празницима и колумни и јављају да су се активирали моји опоненти и анонимни пљувачи, па ето пошто обавих обавезу бадњег јутра да се не помисли да немам одговор мада све мање коментаришем овакве ликове.Одавно су им познати и мотиви и намјере.Али не мари.

  1.Поносан сам на своје учешће у рату и стварању Републике Српске а 1990 сам има 23 године и био сам пунољетљн и тиме одговоран за своје поступке.
  2.Нисам имао прилике ни дошао у искушење да починим неко нечовјештво већ онда као и данас свијесно и поносно носим свој крст, име и презиме.Хвала богу на тој благодети.
  3.Једини забиљежен и стваран злочин је 1992 кад ме је пре кућом сачекао неки злотвор и покушао да ме убије пуцајући у моју маленкост.Мали прострел кроз лијево раме који ме ријетко зажига успомена су на то дјело неког злотвора који пуца из засједе и у мраку као и ови анонимни пљувачи.
  Занимљиво је да сам два дана раније по изласку из болнице дао интервју гдје сам позвао Бањалучане и крајушнике да не предузимају никакве мјере према својим комшијама друге вјере и нације јер сам сматрао да је на мене пуцао злотвор који може бити било ко.И ту се поносим својим годинама
  То су факти и дукументи.
  4. Већ сам рекао да сам имао позиве и саслушан као свиједок и од тужилаштва хашког суда и суда БиХ али да сам ја само свједок оптужених Срба.Понос …
  5.Редовно предизборно клеветање и дениницирање од ФТВ и госп. Васковића су дио прљавих политичких игара јер су дотични писали суду и тужилаштву БиХ и сазнали да ја нисам ни зашта сумљичен.Али пљување по интернету је настављено јер су наслоњени ка моје конкуренте и опоненте.
  6.Нема проблема да ја истрпим било какве гадости навикао сам ,као и моја дјеца али било би занимљиво како би било да се анонимни пљувачи прикажу својој дјеци(синовима)да виде како ће они реаговати на љихове гадости.
  7.Риксаду , Ви као и обично нисте добро ротумачили , ја знам да ви не славите свеце у Јануару али а срећан дан РС.
  8. Сви ми Будите добре воље на бадњи дан и божоћ , дружите се са својим породицама и комшијама .Овим несретницима анонимним пљувачима хришћански опраштам али не заборављам .Прљав је спорт политика.
  9 Сретно вам и есело било.
  10.АКО НЕКО ИМА КАКВИХ ДОКАЗА И САЗНАЊА НЕКА ИХ ЈАВНО ИЗНЕСЕ И ПРЕДА СУДУ А ЈА САМ СПРЕМАН НА ЈАВНА СУОЧЕЊА БИЛО КАД И БИЛО ГДЈЕ И БИЛО СКИМ.КУКАВИЦЕ НА ВАС ЈЕ РЕД. АЛИ ПОСЛЈЕ БОЖИЋА

 23. nenad stevandić, 06.01.2012. 08:54:17

  “…у којима ми пријатељи честитају на празницима и колумни и јављају да су се активирали моји опоненти и анонимни пљувачи.“

  Анонимни се јесу активирали, али ја са именом и презименом чекам да прођу празници.

  Докторе, бојим се да вас је ухватила нека параноја. Ово што сте написали стоји. Али ни мукајет од вас о новом Савјету министара, Стојите ли иза овога или не, лично?

  Сазнао сам неке нове ствари о вама. На вас је извршен атентат!!!
  Онда ми није јасно како немате саосјећаја са Вуком Драшковићем. Будите сигурни да су и на вас и на њега пуцала служба.
  За њега ми је јасно. Он је, јелте, издајник.
  Али зашто на вас?

  Срећни празници.

 24. Kad vidim politicare kako kukaju dodje mi da nepunim auto eksplozivom i zakucam ga u leglo odakle ovi smrdljivci dolaze.
  Ovaj tekst je jos jedan jadan pokusaj da se izgradi imidz postenog i odgovornog politicara u ovom slijepom crijevu od banane. Najzalosnije je sto postoje dezurni jadnici koji ovakvim likovima vjeruju a nisu misevi koji po portalu seru za platu.

 25. Господине Стевандићу,
  Критика друштвена је увијек пожељна јер она по својој природи расвјетљава друштвене појаве пледирајући оно што је „на ползу народа“, како би то рекао велики српски европејац Доситеј Обрадовић.
  Међутим, о празницима и поводом празника требало би имати мјере и задржати се на куртоазији а не критици, за коју не сматрам да објективно не стоји. Међутим, шта радити остале дане љета Господњег 2012?!
  И још нешто. Не треба да себе занемарите кад се о политици и политичарима говори, јер у наведеном смислу сте и сами то што негирате! „Политичари никада нису патриоти! Будни су само пјесници и атентатори!“ устврдио је Иво Андрић прије непуних стотину година. Није ми познато да је речену тврдњу до сада неко оповргао! Крилатица „Држите лопова!“ – овјештала је и данас јој мало ко вјерује.

 26. Господине Стевандићу,
  Критика друштвена је увијек пожељна јер она по својој природи расвјетљава друштвене појаве пледирајући оно што је „на ползу народа“, како би то рекао велики српски европејац Доситеј Обрадовић.
  Међутим, о празницима и поводом празника требало би имати мјере и задржати се на куртоазији а не критици, за коју не сматрам да објективно не стоји. Међутим, шта радити остале дане љета Господњег 2012?!
  И још нешто. Не треба да себе занемарите кад се о политици и политичарима говори, јер у наведеном смислу сте и сами то што негирате! „Политичари никада нису патриоти! Будни су само пјесници и атентатори!“ устврдио је Иво Андрић прије непуних стотину година. Није ми познато да је речену тврдњу до сада неко оповргао! Крилатица „Држите лопова!“ – овјештала је и данас јој мало ко вјерује.

 27. Господине Стевандићу,
  Критика друштвена је увијек пожељна јер она по својој природи расвјетљава друштвене појаве пледирајући оно што је „на ползу народа“, како би то рекао велики српски европејац Доситеј Обрадовић.
  Међутим, о празницима и поводом празника требало би имати мјере и задржати се на куртоазији а не критици, за коју не сматрам да објективно не стоји. Међутим, шта радити остале дане љета Господњег 2012?!
  И још нешто. Не треба да себе занемарите кад се о политици и политичарима говори, јер у наведеном смислу сте и сами то што негирате! „Политичари никада нису патриоти! Будни су само пјесници и атентатори!“ устврдио је Иво Андрић прије непуних стотину година. Није ми познато да је речену тврдњу до сада неко оповргао! Крилатица „Држите лопова!“ – овјештала је и данас јој мало ко вјерује.

 28. СВИМ ГРАЂАНИМА ПРАВОСЛАВНЕ ВЈЕРОИСПОВЈЕСТИ СРЕЋАН БАДЊИ ДАН ЖЕЛИ НЕФОРМАЛНА ГРУПА ГРАЂАНА „СТАРЧЕВИЦА – КУЋА СВИХ НАС“!

  Драга браћо, оставимо подјеле и несугласице бар ово неколико дана, јер је Божић најрадоснији хришћански празник, а 20. рођендан Републике Српске велики догађај за наш народ. Желимо Вам да у добром расположењу са породицом и пријатељима прославите:

  БАЈА МАЛИ КНИНЏА – БОЖИЋ ЈЕ

  http://www.youtube.com/watch?v=OHZE0npToww

  ЕРА ОЈДАНИЋ – ПРАВОСЛАВАЦ

  http://www.youtube.com/watch?v=N08fmhzrwJI

  ДРАГАН ПАНТИЋ СМЕДЕРЕВАЦ – ДРИНА СРБЕ РАЗДВАЈАТИ НЕЋЕ

  http://www.youtube.com/watch?v=bMkkJhSeYRI

  СЛАЂАНА КОШУТИЋ – СИТАН КАМЕН ДО КАМЕНА

  http://www.youtube.com/watch?v=XOXILoYoL2k

  НИКОЛА УРОШЕВИЋ ГЕЏА – ОЈ, СРБИЈО, ЛЕПОТИЦЕ

  http://www.youtube.com/watch?v=paa0XCIX5vU

  МИРОСЛАВ ИЛИЋ – ШУМАДИЈА

  http://www.youtube.com/watch?v=Bxsyayfk4uc

  СНЕЖАНА ЂУРИШИЋ – ОДАКЛЕ СИ СЕЛЕ

  http://www.youtube.com/watch?v=kdnn75ZSbPo

  ГОРДАНА ЛАЗАРЕВИЋ – СВИРАЈТЕ МИ МАРШ НА ДРИНУ

  http://www.youtube.com/watch?v=_CuI3jAPl7s

  РАДИША УРОШЕВИЋ – ЖИВЕЛА СРБИЈА

  http://www.youtube.com/watch?v=R6u5hT90IyE

  ИНДИРА РАДИЋ – СРПСКИЊА ЈЕ МЕНЕ МАЈКА РОДИЛА

  http://www.youtube.com/watch?v=50PBFHSuf5E

  ГОРДАНА ЛАЗАРЕВИЋ- ВИДОВДАН

  http://www.youtube.com/watch?v=Dvv714Rd1gA&feature=related

  МИРОСЛАВ ИЛИЋ – СРБИЈА ЈЕ НАШЕ БЛАГО

  http://www.youtube.com/watch?v=hegYdchJfrg

  НИКОЛА УРОШЕВИЋ ГЕЏА – БОЈ НА КОСОВУ

  http://www.youtube.com/watch?v=-BAlolC7MT0

  СИБИРСКИ ВИТЕЗОВИ – СРПСКА СЕ ТРУБА С КОСОВА ЧУЈЕ

  http://www.youtube.com/watch?v=15XayQe0haU

  БАЈА МАЛИ КНИНЏА – МОРЕМ ПЛОВИ ЈЕДНА МАЛА БАРКА

  http://www.youtube.com/watch?v=mRJHAHHj4ow

  ОЛИВЕРА КАТАРИНА – ЗА КРСТ

  http://www.youtube.com/watch?v=zor-vLvh5ck

  ЛЕГЕНДЕ – СПАСИ БОЖЕ СВОЈЕ ЉУДЕ

  http://www.youtube.com/watch?v=1lTc4ckAS6Q

  ГАЛИЈА – ПРАВОСЛАВЉЕ

  http://www.youtube.com/watch?v=lmPju6Dqf0U

  ЈУ ГРУПА – КОСОВСКИ БОЖУРИ

  http://www.youtube.com/watch?v=_Zm_fNPaAFc

  СМАК – МАРШ НА ДРИНУ, ТЕКЛА РЕКА ЛЕПЕНИЦА, ОЈ МОРАВО, УЖИЧКО КОЛО

  http://www.youtube.com/watch?v=c-OStOjCe0k

  357 – СПРЕМ’ТЕ СЕ, СПРЕМ’ТЕ

  http://www.youtube.com/watch?v=UCZQ0Mq9H_M

  ДУШАН ЈАКШИЋ – ЗДРАВИЦА СРПСКОМ НАРОДУ

  http://www.youtube.com/watch?v=SF-b7XYquZM&feature=related

  РАДОМИР МИХАЈЛОВИЋ ТОЧАК – ЗАЈДИ, ЗАЈДИ

  http://www.youtube.com/watch?v=JfJQgk170gw

  ЛЕБ И СОЛ – ЈОВАНО, ЈОВАНКЕ

  http://www.youtube.com/watch?v=o5LJAGM_tVc&feature=related

  THE SHADOWS – DRINA MARCH

  http://www.youtube.com/watch?v=ykTK1W2kI1U

  НИШТА АЛИ ЛОГОПЕДИ – WE ARE THE SERBS

  http://www.youtube.com/watch?v=r-ysvb156f4

  …………………………………………..

 29. Najprije : Sretan Bozic,
  Inace doktorov bivsi predsjednik ( mislim ex predsjednik njegove stranke) ima nesto drugacije misljenje od doktora:

  Prema Čaviću, postavljanje pitanja državne samostalnosti RS-a je populistička politika koja ima samo jedan cilj „da skrene pažnju s realnih socio-ekonomskih problema“. Na ove se probleme, u sasvim drugom konktekstu, u nedjelju naveče (8.1.) osvrnuo i predsjednik RS-a Milorad Dodik. Poručio je da RS mora ostati mirna i stabilna „kako se ne bi dogodilo da snage koje žele njeno urušavanje ostvare svoj cilj“.

  Živanović: „RS stabilna u ekonomskoj katastrofi, kriminalu i korupciji“

  „RS treba ostati mirna, bez nekih socijalnih potresa i bez obzira na razloge, jer bi tada lešinari iz Sarajeva i međunarodne zajednice pokušali da je rasparčaju definitivno. Da RS sada uđe u destabilizaciju, to bi za njih bilo kao kada u zadnjoj sekundi neko da pobjednički go“, rekao je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

  Miodrag ŽivanovićPolitički analitičar Miodrag Živanović za Deutsche Welle kaže da se političari iz oba entiteta sve češće pozivaju na stabilnost. „Dostignuća RS-a proteklih dvadeset godina vidim drugačije od aktuelnih političara. Stanje je doista katastrofalno, kako u RS-u tako u cijeloj BiH i smiješno je što se RS i Federacija BiH takmiče ko je ‘stabilniji’“, kaže Živanović.

  „Kad govorimo o RS-u, ona postoji samo kao stabilnost u ekonomskoj katastrofi, kriminalu, korupciji i ponižavanju svega onoga što se naziva rad i život od svojih deset prstiju. Naravno, RS postoji i kao stabilnost u stalnom jačanju jedne apsolutne rezignacije i općeg razočarenja ljudi“, kaže Živanović.