Нека тајна веза: Упркос санкцијама, Русија највећи улагач у Црној Гори

Успркос санкцијама које је Црна Гора увела Москви, Русија и даље остаје највећи инвеститор у тој земљи. За 11 година Русија је уложила 1,2 милијарде евра, док је лани доспјело 150 милиона евра.

уторак, 19 децембра, 2017 / 15:36

Укупан прилив страних директних улагања током протекле године био је око 687 милиона , од којих руских опет највише – око 150 милиона евра, пишу “Новости”.

Црну Гору обично је годишње посјећивало и до 300.000 руских туриста, који су остваривали милионска ноћења, а међу њима је било и оних који су улагали у куповину некретнина на атрактивним мјестима по приморју.

Александар Дамјановић, независни посланик и економски аналитичар, каже да сваки пети евро страних директних улагања долази из Руске Федерације, односно да су руски туристи међу најбројнијим туристима у Црној Гори.

Црногорски извоз у Русију и до сада је био слаб, док су вина била најпознатији производ из Црне Горе који су руски потрошачи куповали.

Након увођења ембарга, Русија је из Црне Горе забранила увоз меса, рибе, плодова мора, сирева, воћа и поврћа, а почетком године спустила је рампу и вину подгоричких “Плантажа”, наводно због појаве пестицида и пластике у њима, што су у Влади Црне Горе оцијенили као политички и смијешан чин.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *