Нечувено: Азбука и оцила на Паради поноса у Београду

У Београду је данас одржана "Парада поноса Србија 2018". Учесници су прошетали београдским улицама уз слогански транспарент "Матичарка, нормално"; који уз шљиве, подсјећа на један предизборни Војислава Коштунице.

субота, јун 23, 2018 / 14:42

Они су затражили доношење закона о истополним партнертствима, већу видљивост трансродних особа и бољу превенцију и лијечење од вируса ХИВ, а највећу пажњу је изазвао транспарент да се премијерка не може вјенчати по важећем закону.

Скуп је обезбјеђивала полиција обучена у опрему за сузбијање демонстрација, али у мањем броју, док су учесници скупа прошетали носећи заставе Србије, заставе дугиних боја и заставе посвећене транс родним особама, уз транспаренте "То што видиш није то што пише", "Није ружна ниједна група само понашање", "Нулта толеранција за насиље" и "Превенција злочина из мржње".

Представник геј лезбејског Инфоцентра Предраг Аздејковић рекао је да овај параду сматра протестом, а не уличном журком, јер нема превише ствари за прослављање.

"Од 2010. немамо ни један закон о ЛГБТ популацији а измјене закона о матичним књигама трансродним особа донијеле су оно што су оне већ имале", рекао је Аздејковић и додао да су трансродне особе и даље правно невидљиве, а да су право о уносу промјене пола у матичне књиге послије хирушке интервенције такве особе имале и раније.

Једна од организатора параде Хелена Вуковић рекла је да је овогодишњи слоган "Матичарка, нормално" изабран због тога што човјек посла са матичним службама има цио живот, од рођења, преко вјенчања и промјене пола до смрти.

Она је додала да је срећна јер због параде није блокиран град, саобраћај се одвија нормално: "То је оно што желимо, да нијесу потребне велике полицијске снаге за Прајд".

На питање да ли ће се српска премијерка Ана Брнабић, која је прва лезбејка на тој функцији, придружити паради, Вуковић је рекла да то не зна и да они никога нијесу звали, јер "на прајд се не зове, на прајд се долази".

У Студентском парку дошло је до мањег инцидента када је једна жена упала међу учеснике параде и поручила им да "нису нормални".Оставите одговор