Неће чекати формирање власти: Британске предизборне трупе напуштају БиХ

ЕУФОР ове седмице повлачи додатне трупе које су ангажоване из Велике Британије прије октобарских избора

петак, 5 децембра, 2014 / 10:29

Како је "Независним новинама" рекла Пипа Рутлеџ, нови портпарол ЕУФОР-а, додатне трупе напуштају БиХ онако како је и било планирано.

"ЕУФОР сматра да је додатни ангажман тих трупа имао значајан позитивни ефекат на читаву мисију", истакла је Рутлеџова.

Подсјећања ради, ради се о 95 британских војника који су ангажовани на основу захтјева оперативне команде и замјеника команданта савезничких снага у Европи, генерала Адријана Бредшоуа. Британска влада је тада саопштила да ангажман британских трупа представља снажан сигнал континуиране подршке Уједињеног краљевства безбједности БиХ.

"Трупе ће помоћи ЕУФОР-у да боље предвиди нестабилности и брже одговори ситуацији у складу са својим мандатом тиме што ће обезбиједити појачану будност", наведено је тада.

У међувремену, аустријски медији јављају да ће аустријски генерал Јохан Лујф 17. децембра преузети команду над ЕУФОР-овим трупама. С његовим именовањем се, како се наводи, већ формално сагласио аустријски министар одбране Гералд Клуг.

Лујф је истакао да ће његов главни задатак бити обука припадника Оружаних снага БиХ. Нагласио је да је очување ОС БиХ од великог значаја јер се, како се изразио, ради о јединој организацији у БиХ која је састављена од припадника сва три конститутивна народа.

Осим тога, његове трупе ће се бринути за очување јавног реда и мира у земљи. Из Њемачке је стигла још једна вијест о трупама ЕУФОР-а, овај пут због турског негодовања третманом који та земља има, иако је значајан контрибутор Мисије ЕУФОР-а у БиХ.

Наиме, Исмет Јилмаз, турски министар одбране, позвао је ЕУ да не поставља "клипове под точкове" турско-европској сарадњи у сектору одбране, наводећи понашање ЕУ према Турској када се ради о војној мисији ЕУ у нашој земљи. Оно што је Јилмазу засметало је што Турска није позвана да учествује у припремама и планирању европских операција у БиХ и Мисији ЕУЛЕКС на Косову, иако у објема мисијама има значајно учешће.

Иначе, прије мјесец дана над Мисију ЕУФОР-а у БиХ бачена је прва сјена након што је Русија одбила да подржи продужетак те мисије на сједници Савјета безбједности УН-а, што се на Западу тумачи најавом да ће Русија престати давати подршку мировној мисији под покровитељством ЕУ, али и самим европским интеграцијама.

Као разлог отказивања подршке Виталиј Чуркин, амбасадор Русије у УН-у, рекао је да се у декларацији позива на чланство БиХ у НАТО-у, чему се његова земља противи.

Петар Иванцов, руски амбасадор у БиХ, објаснио је раније да ово ускраћивање подршке не значи да Русија престаје подржавати ЕУФОР и европске интеграције БиХ.

Мисија ЕУФОР-а започела је 2. децембра 2002. након формалног повлачења САД из БиХ. Тренутно броји 600 војника из 17 земаља чланица ЕУ и пет земаља ван ЕУ: Чилеа, Македоније, Албаније, Швајцарске и Турске.