Небојша Вукановић

Небојша Вукановић: Родољуб

Родољуб Драшковић са поносом може да носи своје име у Херцеговини. Био сам веома сумњичав, опрезан и скептичан када је послије договора у четири ока са тада премијером Милорадом Додиком 2007. године Драшковић купио Индустрију алата.

понедељак, 5 маја, 2014 / 08:03

Најбољи мајстори узели су отпремнине и напустили фабрику, број радника се смањиво и озбиљно сам страховао да ће Индустрија алата бити само једна у низу неуспјешних тајкунских приватизација у Републици Српској чији ће крајни исход бити затварање капија, прекид производње и отпуштање радника.

Срећом то се није догодило, а Родољуб Драшковић је напокон дао довољно материјала и повода да се напише једна позитивна и успјешна прича из Херецговине. Он је за сада јединствен примјер успјешног инвестирања, отварања више стотина радних мјеста у производњи и реалном сектору у сиромашној Херцеговини. Очигледно је да су се у Родољубу пробудила патриотска осјећања јер је по доласку у Херцеговину прво обезбједио средства за обнову Петропавловог манастира у Требињу, потом је на обали Требишњице саградио своју раскошну резиденцију, а онда је инвестирао десетине милиона марака у нове погоне и прехрамбену фабрику у Требињу и Невесињу гдје тренутно ради више од 450 радника. Мада је број радника значајно смањен ипак је сачувана производња металног алата у Индустрији алата, па Драшковићев концерн у Херцеговини тренутно запошљава више од 1000 радника.

Сигурно је да би плате радницима у прехрамбеној индустрији могле бити веће и да је потребно да се они охрабре и синдикално организују, али у овим тешким временима најважније је да се плате и доприноси редовно исплаћују, и да је 400 породица добило одређену сигурност. Пријатно сам био изненађен када сам од познаника и родбине сазнао да је за 8. март и Васкрс Драшковић дао бонус свим запосленим, и да су они углавном задовољни условима рада.

Прехрамбена фирма у Требињу добро послује, у протеклој години остварила је 9 000 000 марака профита, па је врло вјероватно да ће власник концерна испунити и ново обећање и до краја 2015. године отворити други погон у Требињу у коме ће према најавама радити више од 500 радника. Потребе прехрамбене индустрије оваквих капацитета су велике, па је логично очекивати да се омогући сигуран откуп производа и обезбједи повећање пољопривредне производње у запуштеном Поповом пољу и другим дијеловима Херцеговине.

Драшковић својим примјером доказује да су домаће инвестиције најважније, да постоје огромне могућности за привредни опоравак и инвестирање, прије свега привлачење наших успјешних људи из расејања, уколико они буду наишли на разумјевање и подршку локалних и републичких власти. Надам се да Драшковић неће остати усамљен примјер, и да ће у наредном периоду бити још значајних инвеститора који ће помоћи привредни опоравак источне Херцеговине, а самим тим спријечити даље исељавање и побољшати демографску слику регије. Уколико се у Требињу и Невесињу према најавама у наредне двије године запосли још 700 људи у наредне двије године, Родољуб Драшквић ће сигурно бити највећи послератни херцеговачки патриота.0 КОМЕНТАРА

 1. Позитивно свакако, шта би Вукану да хвали оне које је до јуче нападао?

  Прво у апострофу похвали спољну политику предсједника, сад Родољуба, интересантно.

  У сваком случају подржавам реалан приступ, све што је добро треба похвалити, што је лоше треба рећи истину.

 2. Ne primjetih nigdje u tekstu da je spomenuto onih famoznih 20-ak miliona km duga koji je ovaj „rodoljub“ Rodoljub imao prema Poreskoj upravi RS. I onaj jos famozniji zakon o konverziji duga u akcije. Pa predhodni duznici opet kupe na berzi akcije po 10-15 puta manjoj cijeni. Prevedeno na srpski „ukradres 20 miliona, investiras tri cetiri, koja su naravno iz IRB-a, zasluzis oreol patriote i jos kad to kaze neko ko vazi za kriticara vlasti niko nema pravo da sumnja.

 3. Ne primjetih nigdje u tekstu da je spomenuto onih famoznih 20-ak miliona km duga koji je ovaj „rodoljub“ Rodoljub imao prema Poreskoj upravi RS. I onaj jos famozniji zakon o konverziji duga u akcije. Pa predhodni duznici opet kupe na berzi akcije po 10-15 puta manjoj cijeni. Prevedeno na srpski „ukradres 20 miliona, investiras tri cetiri, koja su naravno iz IRB-a, zasluzis oreol patriote i jos kad to kaze neko ko vazi za kriticara vlasti niko nema pravo da sumnja.

 4. Тзв, трећи блок је немогуће направити,баш због паметних и реалних политичара који су предсједници партија без идеологије ових дана показали својим удруживањем.

  Вукан као и сваки паметан човјек тражи посланичко мјесто у тзв. трећем блоку, што је показао задња три дана, честитам,стварно се надам да је то оно што носи промјене.

  Иначе ово је последњи човјек који је имао неку причу, који је могао са Еколошком партијом РС, без обзира на своју реторику, донијети нешто позитивно кроз коректан наступ у наредном периоду.

  Чудо је данас имати став, идеју и визију, штета.

  Надам се да ће после овог отвореног наступа Вукановић бити довољно паметан да настави дјеловати у корист општег добра Српске, без својих сеоско-политичких опсервација о свеопштем знању и спасилачкој мисији, ако му дозволе ментори после овог по њима испада у корист Републике Српске.

  Срећна слава,“СВЕТИ ЂОРЂЕ“ свима који славе.

  Баш ме итересује после овога шта ће рећи за човјека који нуди одговорну државну политику, који нуди најјачи програм у Српској и који је разапет између два тзв. блока?

 5. Postovani g. Vukanovicu, da ste Vi strani investitor koji zeli da ulozi u industriju Slatkisa u RS-u i da znate da politika protezira Svislajon – da li bi ste se odlucili da ulozite svoj novac? Ovo je vrlo losa reklama za poslovni ambijent u RS-u. O nekim drugim aspektima eksponiranja g Draskovica i naseg predsjednika ne bih ovom prilikom jer pretpostavljam da su Vam dobro poznati. A u pravu ste da je moglo biti jos gore sa ovom privatizacijom…

 6. Маните се глупих прича. И Вучић је ударао на Мишковића како би му прошла косовска политика. Сада када је утврдио власт не смета му да позива Мишковића на састанке.
  Тако ти је то у политици.
  http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=05&dd=12&nav_id=847083