Небо је граница, Приједор караула

У Приједору је данас отворен осми мурал у оквиру пројекта "Приједор – град мурала" који Удружење ликовних умјетника Приједор реализује у сарадњи са Градском управом и Удружењем Програм Приједор из италијанског града Трента.

петак, 19 новембра, 2021 / 19:27

Побједнички мурал "Небо је граница" осликан је на фасади зграде Угоститељско-економске школе Приједор. Аутор мурала, академски графичар Драган Инђић из Приједора, рекао је да се пријављивао на све досадашње конкурсе у овом пројекту.

"Ја као бивши ученик економске школе хтио сам да поручим да формално орбазовање не мора бити крај, да ученици увијек могу да се усавршавају и усмјеравају у другим смјеровима", рекао је Инђић новинарима у Приједору.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић рекао је да је Градска управа финансијски подржала овај пројекат.

"Посебно ми је драго што се мурал налази на згради јавне школске установе и што је човјек из Приједора осликао тај мурал. Подржаваћемо и убудуће пројекте који доприносе естетици града", додао је Ковачевић.

Предсједник УЛУП-а Борис Еремић рекао је да Приједор има велику традицију града сликара, а да су мурали брендирање те приче.

"Осми мурал је доказ да трајемо и идемо даље. Ове године било је 18 валидних приједлога из шест земаља: Португал, Њемачка, Шпанија, Италија, Србија и БиХ", додао је Еремић.

Свечаности отварања мурала присуствовала је делегација из Италије. Аутору је уручена међународна награда "Паола де Манинкор" која се састоји од плакете и новчаног дијела од 3.000 КМ који обезбјеђује општина Лавис, родно мјесто италијанске сликарке која је 1998. године, заједно са дјецом из тадашњих избјегличких центара, осликала први мурал у Приједору на фасади Електротехничке школе.