Небензја: Тереза везује Скрипаља и инсценацију хемијског напада у Идилибу

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја рекао је синоћ да није случајно што се премијер Тереза Меј обратила британском парламенту управо сада пред најављену провокацију хемијским оружјем у сиријској провинцији Идлиб.

петак, 7 септембра, 2018 / 08:15

"Инцидент који се догодио 4. марта у Солсберију постао је изговор за једну антируску хистерију уочи изрежираног напада хемијским оружјем у граду Дума", подсјетио је Небензја на сједници Савјета безбједности УН.

Он је додао да је јучерашње обраћање Мејове британском парламенту темпирано управа сада док се заоштрава ситуација у Идлибу и док се припрема напад хемијским оружјем у тој сиријској провинцији.

Руски амбасадор у УН је додао да је велики број недосљедности у резултатима британске истраге у вези са случајем "Скрипаљ".

"Лондону је потребна ова прича само из једног разлога – да покрене ужасну антируску хистерију и да у то увуче и друге земље. Огроман је број недосљедности што се тиче нових британских доказа", рекао је Небензја, пренио је ТАСС.

Он је додао да саопштење сталног представника Британије у УН није бацило ново свјетло на инцидент у Солсберију.

НАТО савезници уз Британију

Француска, Њемачка, Канада и САД подржале су јуче став Британије да су руски обавјештајци одговорни за напад нервним агенсом на бившег руског двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља и његову кћерку Јулију и заложили се за даље мјере.
Британија је јуче оптужила двојицу руских држављана за покушај убиства рекавши да се ради о припадницима руске војне обавјештајне службе, који су скоро сигурно дјеловали у складу са наредбама руског државног врха.

У заједничком саопштењу са Британијом, Француска, Њемачка, Канада и САД апеловале су на Русију да "у потпуности објелодани свој ‘новичок’ програм".